Ev sahipleri bunu da yapabildi! 79 bin taneler

Ev sahipleri bunu da yapabildi! 79 bin taneler

İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ederken, ücretsiz yapılan deprem testleri sonucunda riskli görülen binaların tahliyesine bazı vatandaşlar soğuk bakıyor.

İstanbul’da olası büyük depreme karşı hem belediye hem de devletin ilgili kurumları tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kesintisiz devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile iş birliği içinde “hızlı tarama ve bina testi” hizmeti sunuyor. Bu hizmet, “Pera 2019” yöntemiyle İstanbul’daki kentsel yapılar üzerinde ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Hızlı Tarama ve Bina Testi Nasıl Yapılıyor?

İBB tarafından başlatılan bu projeye kent sakinleri https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ adresinden başvuru yapabiliyor. Başvurunun ardından uzman ekipler, adreslere giderek binaların deprem güvenliğini değerlendiriyor. Binalarda yapılan incelemelerde, beton kalitesi, demir sayısı ve demirin korozyon durumu gibi kritik veriler toplanıyor. Bu veriler analiz edilerek, binalara A’dan E’ye kadar risk sınıflandırması yapılıyor. D ve E sınıfı binalar, yüksek riskli olarak değerlendiriliyor ve kapsamlı analizlerin yapılması öneriliyor.

Vatandaşların Endişesi Deprem Testlerini Engelliyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra talep artmasına rağmen, İstanbul'da deprem testi yapılmak istenen 162 bin binanın 79 bininde işlemler gerçekleştirilemedi. Bu binalarda oturan kat malikleri, tahliye korkusu nedeniyle testlere izin vermedi. Yine de 35 bin binada yapılan testler sonucunda, özellikle 1999’dan önce inşa edilmiş binaların yarısının yüksek risk taşıdığı tespit edildi. Bu binaların 318'inin kendi kendine çökebilecek durumda olduğu belirlendi.

Riskli Binalar Tahliye Ediliyor, Kira Yardımı Yapılıyor

Bugüne kadar hızlı tarama testi yapılan 293 binada riskli olduğu belirlenen bağımsız birimler tahliye edildi ve 10 binden fazla kişi riskten kurtarıldı. E sınıfında çok yüksek riskli olarak tespit edilen 5 bin 381 bina için ise tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerinin hızlanması adına kira yardım paketi hazırlandı.

İstanbul’un Tarihi Yapıları da Risk Altında

İstanbul genelinde 35 bin 627 tarihi eser bulunuyor ve bunların yüzde 10’u metruk ve harap durumda. Kritik önemdeki 3 bin 500 yapıdan 1000’i için Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından acil müdahale uyarısı yapıldı. Deprem riski taşıyan bu yapılar, kentsel dönüşüm çalışmalarında öncelikli olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.