Fas’taki tarihi boykot devam ediyor
RABAT (AA) - Fas’ta bazı gıda ve akaryakıt şirketlerine yönelik başlatılan boykot eylemi halkın yoğun katılımıyla devam ediyor. Bazı akaryakıt,...
RABAT (AA) - Fas’ta bazı gıda ve akaryakıt şirketlerine yönelik başlatılan boykot eylemi halkın yoğun katılımıyla devam ediyor.
Bazı akaryakıt, süt ve su ürünlerini satan şirketlere yönelik 20 Nisanda sosyal medya hesaplarından yapılan çağrılarla başlatılan genel boykota Fas’ın birçok bölgesinden katılım sağlandı.
Bazı siyasilerin, sanatçıların, aydınların ve aktivistlerin destek olduğu ulusal çaptaki boykot, şaşırtıcı bir şekilde büyüyerek devam etti. Boykot edilen ürünlerin olması gereken fiyatın üstünde satıldığı için başlatıldığı ifade edilen boykotun ülke genelinde bu kadar destek görmesi hükümeti de harekete geçirdi.
Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, dünkü haftalık basın toplantısında, boykota katılma hakkına saygı duyduklarını fakat Fas ekonomisine zarar veren boykotun devam etmesi için asılsız haber üreten ve bunu yayan kişilere karşı hukuki yaptırımların söz konusu olacağını duyurdu.
-Ülke tarihinin en büyük boykot eylemi
Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Aziz Ahnuş’a ait akaryakıt şirketi Afriqua, Fas Müteahhitler Birliği Başkanı Meryem Bin Salih’in sahip olduğu ve ülkenin önde gelen su markalarından olan Sidi Ali ve Fransız menşeli Santral Danone boykot edilen şirketlerin arasında yer alıyor. Bu firmalara ait ürünlerin normal fiyatlarının üstünde satıldığı gerekçesiyle 20 Nisanda bir takım aktivistler tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yapılan çağrılarla başlatılan boykot hareketine ülkenin birçok yerinde destek geldi.
Sosyal medyadaki çağrıların etkili olması ve hızla ülke geneline yayılan boykot, Fas tarihinin en büyük ve kapsamlı boykot hareketine dönüştü.
-Halk fiyatların düşürülmesini istiyor
Temel ihtiyaç olduğu için boykot edilen ürünlerin sahibi firmalardan ise yüksek vergilerden dolayı fiyatların pahalı olduğu açıklaması geldi.
Santral Danone firmasından yapılan “Boykot vatana ihanettir.” açıklaması ise boykota katılan halkı kızdırdı ve boykotun daha hızlı gelişmesine yol açtı.
Boykot hareketinin devam etmesi üzerine hükümet, gıda ürünlerinde genel vergi indirimine giderek yüzde 20 olan Katma Değer Vergisini (KDV) yüzde 7’ye indirdiğini duyurdu.
Hükümetin KDV indiriminin ardından şirketlerden indirim yapılacağına yönelik açıklamalar yapıldı fakat buna rağmen ülke geneline yayılan boykot hareketi devam ediyor.
AA
Kaynak: