FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kırık: - "Darbe girişiminin sosyal medya aracılığıyla başlayıp duyurulduğunu söyleyebilmek mümkün. Robot ve sahte hesaplar aracılığıyla algı ve korku operasyonu oluşturulmak istendi"- "Topluma mal olmuş kişi, sanatçı ve s

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası sosyal medyada yer alan haberler, bu mecranın insanları yanlış yönlendirmesi konusunu yeniden gündeme getirdi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyada yer alan bir kısım haber sitelerinin darbe algısı oluşturup, bu sayede vatandaşların darbe yaşandığına ikna edilmeye çalışıldığını anlattı.

Kırık, Türkiye’de darbe girişiminin sosyal medya aracılığıyla başlayıp, duyurulduğunu söyleyebilmenin mümkün olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere darbe dönemlerinde öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kitle iletişim araçlarına, medya organlarına el konur ve kontrol altına alınırdı. Ancak gerek internet, gerekse de sosyal medya darbe girişiminin yaşandığı esnada hiçbir şekilde erişim sorunuyla karşılaşılmamıştır. Yalnızca aşırı yüklenme nedeniyle sosyal ağlar ve internet erişim geçici bir süre yavaşladı. Sosyal medya ve internette yer alan bir kısım haber siteleri tarafından tam tersine darbe algısı oluşturulmaya çalışılmış ve bu sayede vatandaşların darbe yaşandığına ikna edilmesi amaçlanmıştır."

Sosyal medyada yer alan robot ve sahte hesaplar aracılığıyla algı ve korku operasyonunun oluşturulmak istendiğini aktaran Kırık, "15 Temmuz gecesi bu hesapların toplumu ilgilendiren hassas olaylarda sürekli algı operasyonu oluşturduğu yapılan incelemelerde ortaya çıkmıştır. Bot adını verdiğimiz yazılımlar aracılığıyla otomatik olarak içerik üreten bu hesaplar sosyal medyada terörü ve darbeyi öven Hashtag'ler oluşturmuş ve gündem hızlı bir şekilde değişiklik göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Kırık, provokasyon amaçlı görsellerin paylaşılıp, darbe girişiminin farklı boyutlara taşınmaya çalışıldığını aktararak, devletin yetkili organlarının asayiş ve güvenliği kontrol altına almasının ardından manipülatif haber ve görsellerin hızlı bir şekilde sosyal medyada yayıldığını dile getirdi.

Kırık, Emniyet birimlerinin, demokrasisine sahip çıkan halkın askerleri öldürdüğü, işkence yaptığı gibi sanal dedikodular ortaya çıkarılmıştır. Bu içeriklerle halkın galeyana getirilmesi amaçlanmış ve tıpkı Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi halkın emniyet güçleriyle karşı karşıya kalması amaçlanmıştır. Topluma mal olmuş kişi, sanatçı, siyasetçiler adına açılmış sahte hesaplar üzerinden gerçek olmayan tamamen provokasyon amaçlı görseller paylaşılmış ve darbe girişimi farklı boyutlara taşınmaya çalışılmıştır." diye konuştu.

Kırık, medyada yer alan ve kaynağı belli olmayan görsellerin sosyal medyada paylaşılarak halkın yanlış yönlendirildiğinin altını çizerek, "Birçok medya kuruluşu ise üzerine düşen görev ve sorumluluğu başarıyla yerine getirmiş ve halkın galeyana gelmesi engellenmiştir." diye konuştu.

Ali Murat Kırık, whatsApp ve sosyal medya üzerinden bugün bile hala algı operasyonları yürütüldüğünü vurgulayarak, sözlerini, "Gerçek olmayan bomba ihbarları ve patlama haberleri hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Halkımız bu tarz haberlere asla itibar etmemeli, Anadolu Ajansı, TRT gibi devletin yayın organları aracılığıyla gelişmeleri ve olayları takip etmeli, devletin kurumları tarafından yapılan resmi açıklamalara itibar etmelidir." diye tamamladı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı