FETÖ/PDY'nin OMÜ yapılanmasına yönelik dava

FETÖ/PDY'nin OMÜ yapılanmasına yönelik dava

8'i tutuklu, 40 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı - Mahkeme heyeti, 2 sanığın tahliye edilmesini kararlaştırdı

SAMSUN (AA) - Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, önceden Ondokuz Mayıs Üniversitesindeki (OMÜ) görevli 8'i tutuklu 40 sanığın yargılanmasına başlandı.

Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesince, Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'ndaki duruşmaya "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarıyla yargılanan ve daha önce meslekten ihraç edilen 8'i tutuklu, 40 sanık ile avukatları katıldı.

Tutuksuz sanıklardan İzmir'de bulunan A.K, Kayseri'de bulunan F.U. ve Ankara'da bulunan S.G, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada ifade verdi.

Tutuksuz sanıklardan M.H.A, savunmasında, üniversitede akademisyen olarak görev yaptığını söyledi.

OMÜ'de "Prof. Dr." unvanının yanı sıra siyasi görüşlerinin olduğunu belirten M.H.A, "Siyasi görüşlerimi arkadaş ortamında konuştum. Bu bağlamda AK Parti'yi eleştirdiğim veya lehine konuştuğum hususlar olmuştur. Ben bütün dershanelerin kapatılmasını savunmuşumdur. 'Darbe girişiminden sonra bilinmeyenlerin olduğunu, bu hususların aydınlanmadığını, senaryo diyenlerin sesinin gür çıkacağını' söyledim." dedi.

Tutuksuz sanık M.Z.Y. ise hakkındaki "Kimse Yok Mu Derneği üyesi" olduğu yönündeki iddialarını reddetti. Sağlık-Sen üyesi olduğunu belirten M.Z.Y, "Kimse Yok Mu Derneğine üye değilim. Ben Yeryüzü Doktorları Derneği gönüllüsüyüm. Bank Asya'da 15 yıldır hesabım vardır. Evimin yakınında olduğu için 2 çocuğu FEZA Kolejine gönderdim. Taksitlerimi Bank Asya'dan ödüyordum." ifadelerini kullandı.

Tutuksuz sanık E.Ö. de emniyet ve savcılıktaki ifadelerinde tüm bildiklerini devletine yardımcı olmak için anlattığını kaydetti.

FETÖ/PDY ile 1990'lı yıllarda tanıştığını anlatan E.Ö, şöyle devam etti:

"1990'lı yıllarda örgüt 'cemaat' ya da 'hizmet hareketi' olarak biliniyordu. Öğrenci yurdunda sohbet toplantıları düzenleniyordu. Ben bu toplantıya bir kez katıldım. 2008 yılından sonra OMÜ'de yapılan sohbetlere ara ara ben de katıldım. Toplantılarda Kur'an-ı Kerim, hadisler ve Fetullah Gülen'in kitapları okunurdu. Toplantılarda hiyerarşik talimatla değil öğrencilere burs amaçlı para toplanıyordu. 17-25 Aralık'tan sonra bu toplantılara katılmadım. İnsani ve dini duygularla yardım parası verdiğim olmuştur. 17 Aralık'tan sonra örgütün bu yönünü gördüğüm için bağlantım kopmuştur."

Cumhuriyet savcısı mütalaasında tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirleri kapsamında imza yükümlülüklerinin kaldırılıp yurt dışı yasağının devamına tutuksuz sanıklardan A.D, F.İ, Y.Y, F.U. ve M.Y.A'nın tutuklanmasına, tutuklu sanıklardan T.K.Y ve E.B'nin adli kontrol şartıyla tahliyelerine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan E.B. ile T.K.Y'nin etkin pişmanlık hükümleri kapsamında tahliyesine, tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına, diğer tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Samsun'da, yaklaşık 4 ay önce Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 40 şüpheli gözaltına alınmış, zanlılardan 8'i tutuklanmış, 32'si adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı