Fevzi Çakmak, ahlâklı mütedeyyin bir insandı
Vefatının 70.Yılında Mareşal Fevzi Çakmak’ı anlatan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Vazifesine düşkündür. Namazında niyazında, ahlâk sahibi mütedeyyin bir insandır” dedi. Güçlü, ‘Vefatının 70.Yılında Mareşal Fevzi Çakmak’ı anlattı.
Bu haftaki Salı Mesajında, Vefatının 70.Yılında Mareşal Fevzi Çakmak’ı anlatan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Vazifesine düşkündür. Namazında niyazında, ahlâk sahibi mütedeyyin bir insandır” dedi
Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu haftaki Salı Mesajlarında ‘Vefatının 70.Yılında Mareşal Fevzi Çakmak’ı anlattı.
Mareşal Fevzi Çakmak’ın İstanbul Anadolu Kavağı'nda Çakmakoğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı Bey'in oğlu olarak 12 Ocak 1876’da İstanbul (Cihangir Mahallesi)’da doğduğunu söyleyen Dr. Mustafa Güçlü, “Mustafa Fevzi Kavalalı künyesiyle on yaşında Selanik Askeri Rüştiyesine kaydoluyor. Bir yıl sonra İstanbul Soğukçeşme Askeri Rüştiyesine kaydolur. Kuleli’yi bitirdikten sonra Harp Okuluna gider. 28 Ocak 1896 tarihinde Harp Okulundan mezun olduktan sonra aynı yıl girdiği Harp Akademisini 1898 yılında kurmay subay olarak bitirir ve Osmanlı ordusuna katılır. Değişik karargâh ve komutanlıklarda görev yapar ve 1906’da dayısı Nuri Paşa’nın kızı Fıtnat Hanım’la evlenir. İttihat Terakki’ye hiç üye olmayan Mustafa Fevzi, Balkan Harbi ve yenilgisinden sonra umudunu yitirerek Kırım’dan inek getirip bir çiftlik kurarak askeriyeden ayrılmayı kafasına koymuştur. Bu sırada I.Dünya Savaşı çıkar ve Çanakkale Cephesinde görev alır. Mustafa Kemal’le bu cephede tanışır. Çanakkale’den sonra Kafkasya ve oradan 1918’de Filistin Cephesine katılır. Görev adamıdır. Vazifesine düşkündür. Namazında niyazında, ahlâk sahibi mütedeyyin bir insandır. Sina Cephesindeki başarılarından dolayı İstanbul’a alınır ve Ocak 1918’dr Genelkurmay Başkanlığına getirilir.” dedi.
İLK MİTİNG KONYA’DA YAPILDI
İstanbul’un işgal altında olduğu ve Milli Mücadele için Anadolu’ya geçişlerin başladığı bir dönemden kesitler de anlatan Dr. Güçlü, şu ifadelere yer verdi: “Anadolu’da Ruslar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından işgal edilmeye başlanmıştır. Yunanlılar 15 Mayıs’ta İzmir’i işgal ederek Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başlarlar. Kastamonu, Yozgat ve Konya dışında işgal edilmedik şehir ve bölge kalmamıştır. İzmir’in işgalini protesto etmek için ilk miting Konya’da Alaeddin Tepesi’nde kadınların da yer aldığı 5.000 kişinin katılımıyla yapılır. Daha sonra bu mitingler Anadolu’ya yayılır.
İLK TKP’Yİ MUSTAFA KEMAL KURDURDU
Sultan Vahdeddin tarafından Anadolu’yu kurtarmak için olağanüstü yetkilerle görevlendirilen Mustafa Kemal, İngilizlerin de onaylı izniyle Samsun’a çıkıyor. Samsun’da bir ay kalıyor. Bu arada Rus Büyükelçisiyle görüşüyor. Lenin’in selamını getirdiğini söyleyerek komünist ve bolşevik olursanız size para ve silah tardımı yaparız teklifini iletiyor. Mustafa Kemal de, arayı sıcak tutmak için Yüzbaşı Hakkı Beyiç ile Fevzi Çakmak Paşa’ya Türkiye’nin ilk Komünist Partisi’ni kurdurtuyor. Partinin genel başkanı Hakkı Beyiç Bey olurken yardımcılığını da Fevzi Çakmak Bey üstleniyor.”
Fevzi Çakmak’ın 31 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Zafer'in kazanılmasındaki hizmetlerinden dolayı TBMM tarafından mareşalliğe terfi ettirildiğini belirten Güçlü, “Böylece İstiklâl Harbinde Mustafa Kemal’den sonra ikinci mareşal unvanına Fevzi Çakmak sahip oldu. Mareşal Fevzi Çakmak, 10 Nisan 1950 Pazartesi günü vefat ederek Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildi. Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun.” dedi.