Feyzi Halıcı Hayata Veda Etti

Feyzi Halıcı Hayata Veda Etti

Türkiye ve Konya’nın; edebiyat, kültür, turizm ve ilim adamı olan Feyzi Halıcı, 93 yaşında İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti.

93 yaşındaki Feyzi Halıcı, bugün İstanbul’daki evinde rahatsızlık geçirerek hayata gözlerini yumdu. Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin hayatta kalan tek kurucu üyesi olan Feyzi Halıcı, yarın Konya getirilerek, Musalla Mezarlığında toprağa verilecek.

fevzi-halici-001.jpg

Konya'nın yetiştirdiği önemli kültür adamlarından olan Feyzi Halıcı, 1924 yılında Konya doğdu. Feyzi Halıcı, daima Konya sevdalısı olmakla biliniyor. Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin 1951'de kurulmasını da sağlayan Halıcı, kurucu yönetimde yer alan hayattaki son kişi olarak biliniyordu. 93 yaşında hayata gözlerini yuman Feyzi Halıcı evli ve 2 çocuk sahibiydi.

fevzi-halici--(1)-001.jpg 

KONYA SEVDALISI, KÜLTÜR VE İLİM ADAMI FEYZİ HALICI’NIN HAYATI

Feyzi Halıcı, 1924 yılında Konya'da Mevlana Dergâhının bitişiğinde Celal Sokaktaki bir evde doğdu. Çocukluğu ney ve kudüm sesleri içinde geçti. İlkokulda iken babasının halı mağazası vardı. Babasının dükkânı âşıkların otağı haline gelmişti. Buraya gelen âşıklar birbirleriyle atışırlar, Feyzi Halıcı da bunları dikkatle dinlerdi. Bir müddet sonra Feyzi Halıcı da âşıklar gibi doğaçlama şiirler söylemeye başladı.

fevzi-halici--(4)-001.jpg

1938 yılında Konya Ortaokulunu bitiren Feyzi Halıcı, 1941'de Konya Lisesinden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümüne girdi. 1951 yılında bu okuldan Yüksek Kimya Mühendisi olarak mezun oldu. İstanbul'da hep kültür sanat ve folklor ile ilgilendi. Şiirleri; Çınaraltı, Şadırvan, İstanbul ve Varlık dergilerinde yayınlandı.

fevzi-halici--(3)-001.jpg

 

Feyzi Halıcı, kimya laboratuarı açıp bir müddet çalıştıysa da bu mesleği bırakarak babasıyla birlikte halı ticaretine atıldı. Bu arada gazeteciliğe başladı.

 

1951'de Konya Gazeteciler Cemiyetini kurdu. 1957'de Türk Dil Kurumu üyesi oldu. 1959'da Konya Turizm Derneğini kurdu. Uzun yıllar başkanlığını yaptı. 1977'de Konya Kültür ve Turizm Vakfını kurdu. Konya'da ulusal düzeyde Mevlana törenlerini ve sempozyumları gerçekleştirdi. Konya'da Geleneksel Halk Şairleri Şöleni ve Bayramını yönetti. 1968- 1977 yılları arasında Konya Senatörlüğü yaptı. Aynı zamanda İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ve Atatürk Kültür Merkezi Bilim Kurulu onur üyeliğiyle birlikte Londra Rumî Komitesi, Aturjet ve Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyesidir. 1970-76 yılları arasında Türkiye Pakistan Kültür ve Dostluk Cemiyeti ve Atatürk'ün kurduğu Türk Kooperatifçilik Kurumu'nun 1977-81 yılları arasında Genel Başkanlığını yaptı.

 

Hayatını Türk kültürüne adayan Feyzi Halıcı,1954 yılında Konya'da Gül Bayramı, Gül Şöleni, Gül yarışmaları, Güvercin Güzellik yarışmaları, Tarihi Konya Mutfağı, Konya yemekleri konusunda yarışmalar düzenledi. (1)

fevzi-halici--(2).jpg

Sanat hayatına Yedigün ve Çınaraltı dergileriyle başlamıştır. Şadırvan, Varlık, İstanbul, Hisar, Türk Dili, Milli Kültür, Türk Edebiyatı dergilerinde şiirleri ve yazıları yayınlandı.1957 yılında Konya'da aylık olarak çıkarmaya başladığı kültür-sanat –turizm ve Folklor dergisi olan"ÇAĞRI" 2014 Aralık ayında 661.sayıya ulaşmıştır.

 

7 yıl Kültür ve turizm bakanlığı çağdaş Türk Kültür eserleri kurulu üyeliği yapmıştır

ESERLERİ:

Şiirleri:Bir Aşkın Şiirleri (Konya /1947), Masmavi (1952), İstanbul Caddesi (İst./ 1956), Günaydın (İst. /1957), Dinle Neyden (Ank./1958), Gecenin Bir Yerinde İki Ceylan (Mensur Şiir, 1966), Selçukya'da Aşk (1967) Mesnevi'den Bin Bir Beyit (1982), Yaşama Sevinci (1983), Feyzi Halıcı'nın İtalyanca Şiirleri (çev. Ord. Prof. Dr. Anna Masala,1987), Mevlâna Mesnevi 1. Cilt (1992) ;Yaylaya Bir Gelin Geldi (1998), Selçukya Güzellemesi (Mensur Şiir, 1987),Rubailer I (1993); Rubailer II (1995); Seçme Şiirler (2000)

Antolojileri:İstanbul ve Fetih Şiirleri(1953), Bizim Şairler (1952),

YETİŞMESİ

Feyzi Halıcı, küçük yaşlardan itibaren şiirin ve musikinin harmanlandığı bir ortamda yetişti. 9-10 yaşlarında şiir yazmaya başladı. İlkokul sıralarında Son Posta Gazetesi'nin açtığı şiir yarışmasında "İçki zararlı mıdır?" anketine şiirle karşılık verdi. Bundan sonra adı "Küçük şair" olarak anılmaya başladı. Gazetenin ilk sayfasında şiirleri yayınlandı. Şiirleri Afacan, Mektepli, Çocuk Sesi ve Arkadaş dergilerinde yayınlandı. (2)

Babasının her yazdığı şiiri ödüllendirmesi ve şiirlerinin mahalli gazete ve dergilerde yayınlanması Feyzi Halıcı'nın şiire olan ilgisini daha çok artırdı. Âşıkların bulunduğu sohbetlere iştirak ederek âşıklık geleneğini öğrendi.

SEVDİĞİ VE ÖRNEK ALDIĞI İLK ŞAİRLER

Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç,  Faruk Nafiz Çamlıbel ve Mehmet Akif Ersoy idi. Daha sonraki yıllarda Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Zeki Ömer Defne, Mustafa Seyyit Sütüven, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim beğendiği şairler arasında yerini aldı.  Halk şiirine adeta tutkundu.