Fırınlarda "kandil simidi" mesaisi
Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak yapılan simitler, Berat Kandili öncesinde de fırın ve pastane tezgahlarında yerini almaya hazırlanıyor- Fırıncı Yılmaz:- "Önce hamura teker teker simit şekli verilir. Daha sonra bunlar pekmeze ve sonrasında susama bul
BURSA (AA) - Berat Kandili öncesinde fırınlarda, Osmanlı geleneği olan "kandil simidi" mesaisi yapılıyor.
Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, yarın idrak edilecek Berat Kandili öncesinde de fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak.
Sabahın erken saatlerinde fırınlarını yakan üreticiler, satacakları kandil simitlerini bugünden hazırlıyor.
Simitler, camiler ile kandile yönelik etkinliklerin düzenlendiği noktalarda vatandaşlara dağıtılıyor. Kandil gecelerine özel bu simidi, evlerinde yapanlar da bulunuyor.
Fırıncı Ahmet Yılmaz, AA muhabirine, kandil simidinin Türk kültüründe büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Her kandil günü için bu simidi hazırladıklarını anlatan Yılmaz, "Kandil simidine tereyağ, mahlep, yumurta, maya, süt ve tuz koyuyoruz. Bir nevi tuzlu bir hamur oluyor ancak içine atılan baharatlarla daha farklı bir aroma veriyor." dedi.
Kandil simidinin hamurunu hazırladıktan sonra bunu birtakım aşamalardan geçirdiklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Önce hamura teker teker simit şekli verilir. Daha sonra bu hamurlar pekmeze ve sonrasında da susama bulanır. Susama bulanan simitler, mayasının gelmesi için 10 dakika kadar beklemeye alınır. Bekleme süresi sona erince de pişirme işlemi başlar. Yaklaşık 15 dakikada simitler pişmiş olur."
Kandillerde yoğun talep gösterilen simidi, vatandaşların özellikle misafirliğe giderken aldıklarını dile getiren Yılmaz, simidin kilosunu 22 lira, tanesini de 50 kuruşa sattıklarını bildirdi.
AA
Kaynak: