Flaş sonuçlar: Türk halkı nasıl bir vekil istiyor?
Türk halkı yeni bir seçime ve kendisini temsil edecek 550 milletvekilini belirlemeye hazırlanıyor. Seçimlere 4 ay kala yapılan bir araştırma ise dikkat çekti.
Seçim sonucuna ilişkin değil de halkın nasıl bir milletvekili istediğini sorgulayan anketten çok çarpıcı analizler çıktı. 3 bin 518 kişiyle yapılan ankete göre, vatandaş kendisi gibi "yaşayan" ve "düşünen" milletvekili istiyor.
ARGETUS Araştırma Grubu'nca, "halkın istediği milletvekilinin temel özellikleri"ni belirlemek amacıyla yapılan ankete göre, seçmenin yüzde 74'ü milletvekilinin, vatandaş tarafından arandığında telefon veya e-maille arayana dönüş yapmasını, yüzde 73,5'i, dini inanışlara saygılı olmasını istiyor.
"Halkın istediği milletvekilinin temel özellikleri nelerdir?" sorusuna cevap bulmak amacıyla telefon yoluyla yapılan ankette, 3 bin 518 katılımcıya, "mizah, moda, kıyafet seçimi, zenginlik-fakirlik, gençlik-tecrübe, teşkilat ve seçmenle ilişkiler"le ilgili sorular yöneltildi.
Verilere göre, "milletvekillerinin mizah ve espri yapıp yapmaması"na yönelik soruya, ankete katılanların yüzde 48,8'i, "milletvekili yeri gelince mizah yapmalı", yüzde 39,4'ü "ciddi olmalı, komiklik ve mizah vekile uymaz", yüzde 11,8'i "milletvekili kesinlikle esprili olmalı" cevabını verdi.
Katılımcıların yüzde 74'ü, "milletvekili vatandaş tarafından arandığında telefon veya e-maille arayana dönüş yapmalı" derken, yüzde 26'lık kesim ise "Ulaşmamız şart değil. Milletvekiliçalışsın yeter" diye cevap verdi.
"Sade giyinmeli, inançlara saygılı ve liyakatlı olmalı"
"Milletvekilinin giyim, kuşamı nasıl olmalı?" sorusuna cevap verenlerden "modanın önemi yok, sade giyinsin" diyenlerin oranı yüzde 84,80, "modayı önemseyenler"in oranı yüzde 9,9, "milletvekilinin zaman zaman yöresel kıyafetler giymesini isteyenler"in oranı da yüzde 5,3 oldu.
Sonuçlara göre seçmenin yüzde 73,5'i milletvekilinin dini inanışlara saygılı, 15,3'ü laik, 11,2'si ise dindar olmasını istedi. Milletvekilinin "zenginliği"ne ilişkin, katılımcıların yüzde 84'ü "zengin ya da fakir fark etmez", yüzde 10,7'si "cömert olmalı", yüzde 5,3'ü de "milletvekili zengin olmalı" görüşünü bildirdi.
Diğer verilere göre, "milletvekili vaktini halkı içinde geçirmeli" diyenler yüzde 62,4, "TBMM'de geçirsin" diyenler yüzde 37,6, "milletvekilliğinde yaşın önemi yok, liyakatli olmalı" yüzde 50,9, "genç ve bilgili olmalı" yüzde 34,9, "tecrübeli olmalı" diyenlerin oranı da yüzde 14,2 oldu.
"Vatandaş kendisi gibi yaşayan ve düşünen milletvekili istiyor"
Sonuçları değerlendiren İlahiyatçı ve Sosyolog Erol Erdoğan, vatandaşın kendisi gibi yaşayan ve düşünen milletvekili istediğini belirtti.
Seçmenin kendisi gibi olmayandan da saygınlık beklediğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti: "Seçmen milletvekilliğini 'seçkin, elit bir makam' olarak görmüyor. Elitizm siyasetin en büyük düşmanı. Milletvekili başarılı da olsa seçkinci davranmaya başladığı andan itibaren vatandaşın gönlünden düşüyor. Türkiye'de halkın çok sevdiği liderlerin ortak özelliği, doğal ve samimi olmalarıdır. Menderes, Erbakan, Özal ve Tayyip Erdoğan'ı, millete sevdiren onların mütevazı ve halk tipi refleksleridir. Bülent Ecevit zaman zaman bu çizgiyi yakalamışsa da solun halka tepeden bakan karakterinden kendini kurtaramadı."