Fosiller yeryüzüne çıktı

Fosiller yeryüzüne çıktı

Novada AVM’de Canlılık Tarihi isimli fosil sergisini tanıtan Meryem Türk, “İnsanların milyon yıllık fosilleri mutlaka görmesini istiyorum” dedi.

Canlılık Tarihi isimli fosil sergisi,  Araştırmacı Tarihçi Meryem Türk önderliğinde merak severlerle buluşuyor. 23-27 Mayıs tarihleri arasında Novada AVM’de oluşturulan fosil sergisi 28-29 Mayıs tarihlerinde de Kentplaza AVM’de ziyaretcilerin karşısına çıkacak. 

img_3053.jpg

Canlılık Tarihi fosil sergisinde toplamda  11 eser yer alıyor. Fosiller içinde en büyük olan Testereli Vatoz 95 milyon yıl önce oluşmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Sergideki diğer fosillerin bulunduğu yılları ve yaşları; Trilobit 480 milyon yaşında Kadın Balığı 150 milyon yaşında Almanya, Bivalve 23 milyon yaşında Yeni Zelanda, Mürekkep Balığı 95 milyon yaşında Lübnan, Kavak Yaprağı 50 milyon yaşında Kanada, Yusufçuk 125 milyon yaşında Brezilya, Yengeç 37 milyon yaşında Arjantin, Arokorya Kozalağı 125 milyon yaşında Brezilya, Yılan Yıldızı 400 milyon yaşında Almanya, fosillerinden oluşuyor. 

img_3058.jpg

480 MİLYON YAŞINDAKİ FOSİLLER DEĞİŞMEDEN GÜNÜMÜZE GELDİ

Sergideki fosiller hakkında bilgi veren Meryem Türk, fosillerin daha çok deniz canlıları olduğunu söyledi. Türk, “Canlılık tarihi 5 milyon tür canlı ile birlikte üzerinde yaşadığımız 4.6 milyar yaşındaki Mavi Kürenin sırlarını aralamaktadır. Bu muazzam gezegende 100 milyon tür canlının yaşadığı tahmin edilmektedir. Nesli tükenen canlılardan tutunda; yolda, ormanda, belki televizyonda ya da hayvanat bahçesinde karşılaştığınız, belki de hiç görmediğiniz pek çok canlı hakkında yerkürenin çektiği fotoğraflar olarak nitelendirebileceğimiz fosiller vatandaşlarımızla buluşuyor. Çıkacağımız dönemler arası (Kambriyen-Senozoik Dönemi) yolculukta yeryüzünün dört bir yanından derlenen yüz binlerce bitki ve hayvan fosillerinden seçilerek sergilenen 480 milyon yıl öncesine ait fosillerin günümüzde de hiçbir değişikliğe uğramadan yaşamına devam ettiği bilimsel bulgular eşliğinde gözlemlenmektedir” dedi.

img_3069.jpg

480 MİLYONLUK CANLI

Sergideki en yaşlı fosil olan Trilobit hakkından önemli açıklamalar yapan Türk, “Sergilenen canlılardan “Trilobit” göz yapısındaki üstünlük ile hemen dikkat çekmektedir. İlk gözün rastlandığı canlıdır. Çok mercekli günümüz böceklerinde de görülen göz yapısına sahiptir, bazı türlerinde 3.000 mercek vardır ve kalsitten (CaCO3 –kalsiyum karbonatın kristalleşmiş hali, şeffaf kaya) yapılmıştır. Bu yüzden fosillerinde ayrıntısıyla görülebilmektedir. 500 milyon yıl öncesinde hiç “atası olamayan” Trilobitte çok çok üstün bir teknoloji vardır. İnsan gözü ile karşılaştırıldığında bile çok daha üstün olduğu rahatlıkla fark edilebilmektedir. Kalsit kayası antik tiyatrolar ve tarihi yapıtların yapısında kullanılan çok sağlam kaya yapısıdır, bu sayede Trilobitin gözleri fosilleşerek mucizevi bir şekilde günümüze kadar gelebilmektedir, adeta günümüze kadar gelip dünyada var olan ilk gözlerin nasıl kompleks olduğunu anlatmak için görevlendirilmiş gibidirler. Ve görenleri hayrete düşüren bu muazzam canlı vatandaşlarımızı  beklemekte” şeklinde konuştu.

Servet R. Çolak-Memleket

            img_3084.jpg