"Gayrimenkulde fiyatlar artmak zorunda"
GYODER Başkanı Torun:- "Gayrimenkul almak isteyenlere çağrı yapmak istiyorum; önümüzdeki günlerde fiyatlar artmak zorunda. Çünkü maliyetler yükseliyor. Kur artışlarının da enflasyona yansımasıyla fiyatlar yükselmek zorunda"- "Vadeyi 20 yıla çıkararak alım
İSTANBUL (AA) - HANDAN GÜNEŞ - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkul almak isteyenlere bir çağrı yapmak istiyorum; önümüzdeki günlerde fiyatlar artmak zorunda çünkü maliyetler yükseliyor. Kur artışlarının da enflasyona yansımasıyla fiyatlar yükselmek zorunda." dedi.
AA muhabirinin, yabancıların konut ve iş yeri alımlarında getirilen KDV indirimi ve sektöre ilişkin sorularını yanıtlayan Torun, vatandaşın konut almak için beklememesi gerektiğini, mart sonunda fiyatları revize etmek zorunda olduklarını ifade etti.
Gayrimenkul satışlarının ülkeye döviz kazandırdığını aktaran Torun, "Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından birisi de döviz girdilerinin artması. Gayrimenkul büyük rakamlara ulaşabilme potansiyeline sahip bir alan. Ürün ihraç edersiniz ancak toplam rakamlara baktığınızda daire fiyatları birkaç yüz bin dolardan başlıyor. Onun için gayrimenkul satışları Türkiye'ye önemli bir döviz kazandırma potansiyeline sahip." diye konuştu.
Torun, yabancıya konut satışı için hazırlanan düzenlemenin iyi tanıtılması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:
"Türkiye'den gayrimenkul alma potansiyeline sahip ülkelerde bu tanıtımların iyi yapılması lazım. İnsanlar önce Türkiye'ye gelecek, bu ülkeyi sevecekler, sonra 'bizim de orada bir dairemiz olsun' diyecekler. O da bir döviz getirisi olarak ülkeye girecek. Bu potansiyeli artırmak için bazı teşvikler sunmamız lazım. 'Sen bizim normal vatandaştan daha fazla avantaja sahipsin. Onun için gel buradan gayrimenkul al' dememiz lazım. Bu da nedir? Oturma izni vardı. 1 milyon dolarlık bir yatırım yapana vatandaşlık hakkı veriliyor.
Bu rakam biraz daha aşağıya çekilirse, 400-500 bin dolar olursa daha teşvik edilebilir ve ulaşılabilir olur. Harçlarda yabancılara hak tanınsın, teşvik edilsin. KDV muafiyeti tanınmış olması avantajlı olabilir. Bunun ihracat olarak sayılması KDV muafiyeti sağlayacak. Bizler de ihracatçı konumunda olursak yabancıya satmak için biraz daha gayret göstereceğiz. O zaman biz de motive olacağız. İhracat yaptık, ülkemize döviz kazandırdık diyeceğiz. İhracatçılara verilen teşvikleri alacağız. Taleplerimizi dinliyor ve değerlendiriyorlar. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde olumlu sonuçlanacak."
- "Maliyetler yükseliyor"
GYODER Başkanı Torun, tapu harçlarında indirim beklediklerini belirterek, kurumsal şirketlerde rakamların olduğu gibi kayıtlarda yer aldığını ve tapu harçlarının yüksek olmasının bazı firmaların kayıt dışına kaymasına neden olduğunu söyledi.
Torun, rakamların kayıt altına girmesi ve haksız rekabetin olmaması için vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğine de işaret etti.
Torun, bu yıl yabancıya konut teşviklerinin tanıtım yılı olabileceğini dile getirerek, "2017'yi tanıtım yılı olarak düşünürsek 2018'de daha fazla konut satmış olacağız. En azından bir önceki yıla göre daha fazla satış gerçekleşir. Beklentimiz o yönde. Fiyatlara yansımaz çünkü fiyatlar zaten düşük." bilgisini verdi.
Aziz Torun şu değerlendirmelerde bulundu:
"Gayrimenkul almak isteyenlere bir çağrı yapmak istiyorum; önümüzdeki günlerde fiyatlar artmak zorunda çünkü maliyetler yükseliyor. Kur artışlarının da enflasyona yansımasıyla fiyatlar yükselmek zorunda. Sektör en minimum marjlarla çalışıyor. Maliyet artışlarının da fiyat artışlarına yansıması muhtemeldir. Onun için de fiyatlar artacak. Zaten talebin artmasını sağlamak için bunları yapıyoruz. Fert başına olan gelirde artış yok. Onların gelir düzeyindeki artış imkanı sınırlı olduğu için biz onlara yaklaşmaya çalışıyoruz.
Vadeyi 20 yıla çıkararak alım imkanını artırmaya çalışıyoruz. Vadeden dolayı üstüne bir fiyat eklenmiyor. Bizim kampanyamıza katılanların da bunu yapmamaları kaydıyla kampanyaya katılmalarını şart koşuyoruz. Etik olarak böyle yapılması gerektiğini söylüyoruz. Buna rağmen biz o rakamları bilmiyoruz.Tekstilde bir kampanya olduğunda,100 liralık mal 50 liraya düşmüşse, sadece etiketin üzerinde fiyatı yükseltip üzerinden indirim yapılıyordu. Şu anda kurumsal şirketler ve perakende sektörü böyle bir şeye tenezzül etmiyor."
Aziz Torun, Torunlar İnşaat olarak maliyet artışları nedeniyle revize etmeleri gereken gayrimenkul fiyatlarını dondurduklarını ancak kampanya sonunda fiyatları revize edeceklerini ifade etti.
AA
Kaynak: