Geleceğin fuarcıları Antalya'da yetişiyor
Türkiye'de turizmi 12 aya yayma çalışmaları kapsamında önemli bir yer tutan fuar, kongre ve konser organizasyonlarında yaşanan ara eleman sıkıntısı, Antalya'daki Toros Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde iki yıl önce açılan "Fuar Organizasyon Sorumlusu" d
ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Antalya'da fuar ve organizasyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların talebi üzerine iki yıl önce Toros Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan "Fuar Organizasyon Sorumlusu" dalında eğitim gören öğrenciler, mezun olduktan sonra kalifiye eleman olarak iş hayatına atılıyor.
Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla fuar, kongre ve konser organizasyon programının yapıldığı Antalya'da, bu organizasyonlar için kalifiye eleman ihtiyacı, farklı sektör çalışanlarından karşılanıyor.
Sektör temsilcilerinin nitelikli, iyi eğitilmiş gençlere ihtiyacı üzerine 2014-2015 yılında Toros Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Halkla İlişkiler ana dalı altında "Fuar Organizasyon Sorumlusu" bölümü açıldı. Gördükleri teorik dersleri bir yıllık stajlarında pratikte uygulama fırsatı bulan öğrenciler, geleceğin fuarcıları olarak yetişiyor.
İlk mezunlarını geçen yıl veren okulun öğrencileri, EXPO 2016 Antalya ile çeşitli organizasyon firmalarında çalışmaya başladı. Okuldan bu yıl mezun olacak 32 öğrenci ise haftanın üç günü staj görüyor, maaşlarının üçte ikisini devlet karşılıyor.
- "İstanbul'dan sonra en fazla fuar Antalya'da"
Okul Müdürü Süleyman Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kepez ilçesinde bulunan okullarında dört dalda 970 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
Demir, Halkla İlişkiler altında açılan "Fuar Organizasyonu Sorumlusu" dalının Türkiye'de ilk olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bölgemiz İstanbul'dan sonra en fazla fuar organizasyonlarının yapıldığı ildir. Dolayısıyla herkes burada ürününü tanıtmak istiyor. Okulun bu dalı açma sebebi, sektörün ihtiyacı olduğu ara elamanı yetiştirmektir. Ürünü arza sunarken öğrencilerimizden yararlanacaklar. Stantların kurulması, ürünün tanıtılması, tanıttıktan sonra tekrar stantların kaldırılması, bu organizasyonun değerlendirilmesi gibi her türlü hizmeti öğrencilerimiz veriyor. Buradaki hedefimiz, öğrencilerimizin liseyi bitirdikten sonra direkt meslek edinip, çalışması."
Geçen yıl ilk mezunlarını verdiklerini, mezun olan öğrencilerin hepsinin işe girdiğini anlatan Demir, Türkiye'de "Fuar Organizasyon Sorumlusu" bölümünün çok bilinmediğini, son sınıf öğrencilerine staj yapma imkanı bulabilmek için işletmelere gittiklerinde de "Antalya'da böyle bir dal olduğunu bilmiyorduk" diyerek şaşkınlıkla karşılandıklarını aktardı.
- "Sektör bizden yararlansın"
Demir, Antalya'da yapılan fuar, kongre ve konser organizasyonlarında, firmaların, genellikle konuyla ilgisi ve bilgisi olmayan üniversite öğrencilerini çalıştırdığına işaret etti.
Okullarından mezun öğrencilerin ise ürün hakkında önceden bilgi edindiğini, standını kurup toplayabildiğini, fuara gelen vatandaşın sorularını tam olarak yanıtlayabildiğini anlatan Demir, "Mobilyadan araca, yiyecek içecekten giyeceğe kadar her sektörde bizim öğrencilerimize iş düşecektir. Sektör temsilcilerimiz bizden yararlansın. Karşılıklı görüşelim. Öğrencilerimizi tanıdıktan sonra bir daha başka yerlerden stajyer öğrenci almayacaksınız. Malınızı tanıtırken, fuar kurarken mutlaka bizi arayacaksınız. Ama önce tanımanız lazım. Bizi tanıdıktan sonra sizin oraya geliriz, standınızı da kurarız, standı da toplarız, malınızı da pazarlarız." şeklinde konuştu.
- "Staj yapan öğrencilerin maaşının çoğu devletten"
Halkla İlişkiler Alan Şefi Nuray Abacı da öğrencilerin fuarların planlama, tanıtım, satış, uygulama ve değerlendirme aşamalarının hepsinde görev yapabildiklerini belirterek, bunların hepsini okullarında uygulamalı olarak öğrettiklerini söyledi.
Şu anda 11. sınıfta 28, 12. sınıfta 32 öğrencilerinin bulunduğunu kaydeden Abacı, "Dalımız, sadece fuar firmalarını değil, bütün organizasyon şirketlerini kapsıyor. Kongre, seminer, konferans gibi her türlü organizasyon için öğrencilerimizi yetiştiriyoruz." dedi.
Abacı, 2017 şubat ayında yapılan yeni bir düzenlemeyle özel işletmelerde staj yapan öğrencilerin maaşlarının üçte ikisinin devlet tarafından ödenmeye başladığının altını çizerek, "Bu staj gören ve görecek öğrencilerimiz için çok büyük avantaj oldu." ifadesini kullandı.
AA
Kaynak: