Gergerlioğlu'ndan Konya'da Sistem Eleştirisi: Değerlerimizi Nasıl Kaybettik?

Gergerlioğlu'ndan Konya'da Sistem Eleştirisi: Değerlerimizi Nasıl Kaybettik?

Konya'da Ahde Vefa Turan Birliği Derneği'nin daveti üzerine "İnsana Yolculuk ve Kaybettiğimiz Değerler" konulu bir sohbet gerçekleştiren USPUM Başkanı Muhammed Taha Gergerlioğlu, "Hangi parti olursa olsun sistemin kendisini sorgulamak durumundayız" dedi.

Ulusal Stratejiler ve Politikalar Üretme Merkezi (USPUM) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Taha Gergerlioğlu, Ahde Vefa Turan Birliği Derneği'nin davetiyle geldiği Konya'da, "İnsana Yolculuk ve Kaybettiğimiz Değerler" konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

Konya Merkez Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenlenen sohbetin açılış konuşmasını yapan Ahde Vefa Turan Birliği Başkanı Harun Meral, “Burada insanlaşmak, kaybettiğimiz değerlere yeniden ulaşmak için neler yapılabilir/yapabiliriz ile ilgili çözüm yolları bulmaya çalışacağız. Bir milletin ve devletin en büyük gücü milli birliğidir. Sonra ekonomik gücü ve askeri gücü gelir. Milli birlik ve beraberlik bir milletin en savunma refleksidir” dedi. Meral, toplantının interaktif ve karşılıklı diyalog şeklinde yürütüleceğini belirtti.

a1.jpg

Darbeler Değerlerimizi Kaybettirdi

USPUM Başkanı M. Taha Gergerlioğlu, Türkiye’de sistem sorunları, medeniyet sorunları ve idare sorunları gibi kalıcı sorunlar bulunduğunu belirterek USPUM’un, bu sorunlara çözüm bulmak için siyaset üstü fakat siyasetçileri de kucaklayan bir düşünce kuruluşu olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, şu açıklamaları yaptı:

“İdari sistemimiz II. Mahmut ve III. Selim’den sonra değişti. Bilhassa II. Mahmut, ‘Bizim medeniyet değerlerimiz bize yetmiyor. Avrupa çok hızlı kalkınıyor. Biz geri kaldık. Geri kalışımızın sebebi nedir? Avrupa’ya benzememek. Avrupa’ya nasıl benzeyebiliriz? A’dan Z’ye devlet kurumlarında değişimler yaparak benzeyebiliriz’ diyor. Bu değişimleri nasıl yapacağız? Bu değişimlere ilk önce asker karşı çıkar, şu Yeniçeri Ocağı’nı bir kaldıralım. Alaylı yerine genel ve mektepli bir sistem getirelim diyerek başlıyor. Tanzimat hareketleri sizin kendi değerlerinizi teketmeyi gerektiriyor. Yani mefkûrenizi, dayandığınız fikri, kültürünüzü terk etmeniz gerekiyor. Bunu o dönemin halkı değil, idareciler söylüyor. Türkiye’de de her 10 yılda bir darbeler olur. Buna idareyi düzeltme darbeleri denir. Bu, sizin değerlerinizi kaybetmeye bir sebep.”

a2.jpg

Değerlerimize Nasıl Dönebiliriz?

Anadolu’nun biri Haçlı ve diğeri Moğol olmak üzere iki istilaya maruz kaldığını hatırlatan Gergerlioğlu, Moğol istilasının doğudan, Haçlı istilasının ise batıdan geldiğini belirterek “Moğol yaktı, yıktı çekti gitti. Batı’nın istilası bitmiyor. Her gün bizi kökümüzden alıyor, medeniyetimizden alıyor, değerlerimizden alıyor. Peki, medeniyet değerlerimize nasıl dönebiliriz? Derdimiz bu olmalı. Şu anda aktüalite değil, siyaset değil, günlük problemler değil. Büyük kaybımızı nasıl önleyebiliriz. Sizinle bunları dertleşmek için geldik. Derdimiz insan derdi olsun.” dedi. Karşılıklı soru-cevap ve fikir alışverişi şeklinde devam eden sohbette Gergerlioğlu, tümden teke sistemi olduğunu fakat İngilizlerin, tekten tüme doğru çalıştıklarına dikkati çekerek “İngilizler bu örneği Osmanlı’dan almışlardır. Bizim de tekten tüme doğru yani bütünleyici, birleştirici olmak zorunluluğumuz var.” dedi.

ger.jpg

Türkiye’de Sistem Sorgulanmalı

USPUM Başkan Yardımcısı Av. Dr. Ahmet Keşli’nin de bulunduğu ve bir buçuk saat süren, 70’e yakın dinleyicinin katıldığı toplantıda kendisine yöneltilen soruları da cevaplandıran Gergerlioğlu, Batı’da siyaset kurumunun çok talep edilen bir kurum olmadığını ifade ederek “Çünkü siyaset kurumu Batı’da rant üretmiyor. Mes’uliyet taşıyor. Siyasetçinin kendisine değil, dizayn edilen sistemin kendisine bakmamız lâzım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ndeki idarî sistemik yapı nedir? Bunu sorgulamamız gerekiyor.” dedi. Belediyelerin encümen kararıyla veya şehircilik bakanlığının istediği alanı zenginleştirerek buradan bir rant doğduğunu kaydeden Gergerlioğlu, Türkiye’de siyasetin bir meslek haline getirilmemesi gerektiğini belirterek “Hangi parti olursa olsun burada sistemin kendisini sorgulamak durumundayız. Sistemde yönetim hakim, denetim zayıf. Öyle kurgulanmış. Denetime müsaade yok! Avrupa’da denetim öndedir yönetim arkadadır.” dedi. Gergerlioğlu, konuşmasına “Halkın içinden küçücük bir azınlık bile olsa adaleti ve hakkı gözeten bir grubun olması lâzım.” diyerek son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.