Gönderilen unlarla 500 bin ekmek üretiliyor
Suriye’de Mart 2011’de başlayan ve halen devam etmekte olan insani kriz, yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu.
Ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Türkiye ile birlikte Ürdün, Mısır, Lübnan, Irak gibi komşu ülkelere sığınan Suriyeli mülteciler misafir oldukları ülkelerde hayırseverlerin yardımlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı, krizin başladığı günden bu yana hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde mülteci konumunda bulunan Suriyelilerin barınma, beslenme, sağlık, gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için yardım faaliyetleri yürütmeye devam ediyor.
Vakfın Suriye çalışmalarına dair bilgi veren Konya İHH Basın Koordinatörü Selim Tosun , ‘’ Savaşın başladığı ilk günden bu yana vakfımız bölgede çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Yurt içi ve yurt dışından yapılan yardımları Suriye’nin hemen hemen her bölgesine ulaştırmaktayız. Vakfımız, tarafından bugüne kadar bölgeye ulaştırılan TIR sayısı 5 bini aştı. Sadece Konya olarak son 6 ayda 50 TIR insani yardımı bölgeye gönderdik.
TIR’ların içerisindeki insani yardım malzemelerini Şam, Halep, Hama, Humus, İdlib gibi saldırıların devam ettiği bölgelere ulaştırıyoruz. Bölgede aktif olarak çalışan görevli arkadaşlarımız mazlumlara ulaşmak için hayati riske rağmen çalışmalarını sürdürüyorlar.
Suriye’ye yapılan yardımların tamamını bölgede bulunan ihtiyaç sahibi ailelere, dul ve yetimlere dağıtıyoruz. Dağıtım yapmadan önce gerekli tespitleri yaparak, yardımların gerçekten ihtiyaç sahibi insanlara ulaşması için özen gösteriyoruz.
TIR’ların Suriye’ye girmeden önce gittikleri ilk yer ise Reyhanlı ve Kilis’teki lojistik merkezlerimiz. Burada yapılan kayıtların ve bölge tayininin ardından TIR’lar Suriye’nin iç bölgelerine gönderiliyor.
İHH tarafından bölgede kurulan çadır kentlerde yaklaşık 50 bin Suriyeli mülteci yaşamaktadır. Bunların eğitim, sağlık, barınma ve beslenme gibi tüm ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Bunun yanında savaş ortamında en fazla ekmeğe ihtiyaç duyuluyor. Reyhanlı , Kilis ve Suriye’nin muhtelif bölgelerinde kurduğumuz mobil fırınlar sayesinde her gün 500 bin ekmek üretiyoruz. Bu ekmekler Türkiye’den bölgeye gönderilen unlarla yapılıyor. Yani Suriye gönderdiğimiz unlar dul, yetim ve mazlumlar için ekmek oluyor. Ekmeklerimizin özelliği ise tamamen hijyenik ortamlarda el değmeden hazırlanıp ambalajlanması ve Suriyeli insanların damak tadına uygun olmasıdır. Vakfımızın, Suriye çalışmalarında partner olarak çalıştığı 30 farklı ülke bulunmaktadır. Toplam ise 50'nin üzerinde ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşunun desteği ile bölgede en profesyonel çalışan kuruluşuz.’’ dedi. Tosun, son olarak hayırseverlerin 60 TL karşılığında mazlumlar için bir çuval un bağışlayabileceklerini sözlerine ekledi.