Gönüllerdeki Mevlana Anlatıldı
Hz. Mevlana’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri’nin altıncısı gerçekleştirildi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz konuşmacı olarak katıldı.
Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nizamettin Çiftçi, Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler dinleyici olarak katıldı.
REKTÖR PROF. DR. GÖKBEL’E SÜRPRİZ
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel’in açılış konuşması ve Enstitü’nün kısa tanıtım filminin ardından, diğer rektörlerin özgeçmişleri sunulduktan sonra görev süresinin sona ermesine günler kalan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in hayatından kesitlerin yer aldığı slayt sunusu gerçekleştirildi. Yaklaşık 6 dakika süren sunum ve sonrasında salonda bulunanların alkışlarıyla kızı Ayşe Elif’in sürpriz bir şekilde salona girip kendisine çiçek takdim etmesi Prof. Dr. Gökbel’in duygu dolu anlar yaşamasına neden oldu.
“ÇALIŞMALARIMIZ MEVLANA’NIN DOĞRU ANLAŞILMASI ADINADIR”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri’nin 2010 yılından bu yana düzenlenmekte olduğunu belirterek “Üniversitemiz yıllardan beri Hz. Mevlana’yı anma etkinlikleri düzenleme komitesinde yer almaktadır. Hz. Mevlana’yı anmak ve anlamak adına her yıl birçok etkinlik düzenlenmektedir. Gerek Türkiye’de ve dünyada ilk ve tek olan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, gerekse bütün halinde üniversitemiz ve Konya’daki üniversiteler olarak Hz. Mevlana’nın anlaşılmasını ve anlatılmasını sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Hz. Mevlana ile ilgili yapılacak her çalışma, Hz. Mevlana’nın doğru anlaşılması ve doğru anlatılması adınadır.” ifadelerini kullandı.
“KONYA’NIN HUZUR ŞEHRİ OLMASINA EN ÖNEMLİ KATKI MEVLANA’DIR”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise “Konya bir huzur şehriyse buna en önemli katkı Hz. Mevlana’nın Konya’da bulunması ve Konya’ya yapmış olduğu manevi etkidir. Mevlana’da çok şey bulabiliriz ama Mevlana’nın eserleri ‘bize ne anlatıyor?’ dediğimiz zaman kendisi bize Kur’an-ı Kerim’den, Peygamberimiz Hz. Muhammed’den nakiller yapıyor. Temel İslami kaynaklardan beslenerek, İslami düsturları kendisinin anladığı ve vatandaşın anlayacağı şekilde ifade etmiştir.” diye konuştu.
“BU ŞEHRE KİMLİĞİNİ VEREN HZ. MEVLANA’DIR”
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de “Şehirlerin mutlaka bir kimliği vardır. Yani şehirler sadece yaşanan anı temsil etmez. Şehrin belki binlerce yıl önceki tarihsel süreçten gelen misyonu vardır ve o şehir azalsın ya da çoğalsın o misyondan bir şeyler taşıyordur. Bu manevi havayı Bursa ve İstanbul’da yaşadım. Konya hakikaten bu derinliği ve ağırlığı hissettiren bir şehir. Bunda Hz.Pir’in çok büyük etkisi var. Bu şehrin kimliğine damgasını vuran Hz. Mevlana’dır.” şeklinde konuştu.
‘’MEVLANA TÜM ZAMANLARIN FİKİR ADAMIDIR’’
Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Hz. Mevlana’nın barış ortamında nasıl yaşanması gerektiğine dair fikirler sunduğunu ifade ederek “Hz. Mevlana sadece yaşadığı 13’üncü asrın değil, tüm zamanların önde gelen fikir adamlarındandır. Hz. Mevlana’nın kitapları birçok dile çevrilmiş durumda.” dedi.
Söyleşi sonunda, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, konuk rektörlere plaket takdiminde bulundu.