Gülan, OYDER başkanlığına veda etti

Gülan, OYDER başkanlığına veda etti

Alp Gülan, OYDER başkanlığı görevini Olağan Genel Kurul'da Murat Şahsuvaroğlu'na devretti

İSTANBUL (AA) - Alp Gülan, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Olağan Genel Kurul'da Murat Şahsuvaroğlu'na devretti.

OYDER başkanlığını Murat Şahsuvaroğlu'na devreden Alp Gülan, OYDER Yayınlarının 7. kitabı olan "Türkiye Otomotiv Perakendeciliği-Bir Tomofildir Muradımız" kitabının tanıtımının da yapıldığı bir veda yemeği düzenledi.

Alp Gülan, burada yaptığı konuşmada, OYDER'in otomotiv sektörüne yön veren derneklerden biri olduğunu belirterek, "Devletimiz ve özel sektör temsilcilerine, paydaşlarımıza, STK üye ve yöneticilerine, derneğimiz üyeleri ile yönetim kurulundaki mesai arkadaşlarım başta olmak üzere bana teveccüh gösteren herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Gülan, seçilen yeni yönetim kurulu ve başkanın Türkiye'deki yetkili satıcılık müessesinin gelişmesi için attıkları adımları daha da ileri taşıyacağına inancının tam olduğunu ifade etti.

Otomotiv sektörünün ülke ekonomisinde istihdam, üretim, ihracat ve vergi gelirleri açısından öneminin büyük olduğuna işaret eden Gülan, iç pazarda vergisel engellere rağmen iniş çıkışlar yaşansa bile dönemsel olarak bir çıkış trendinde olduklarını söyledi.


- "Türkiye tam bir otomobil ülkesi olmuştur"


Alp Gülan, sektörün ihracatının ise tam bir başarı öyküsü olduğunu aktararak, "İç pazarda satışlar geçen yıla göre azalırken ihracatta ve üretimde büyük bir artış var. Bu bizi çok sevindiren bir hadise çünkü Türkiye tam bir otomobil ülkesi olmuştur." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin otomotiv üretiminde dünyada 14'üncü, Avrupa'da ise beşinci sıradaki yerini koruduğuna dikkati çeken Gülan şunları kaydetti:

"Hem üretim hem de satış anlamında pazar doğuya doğru kayıyor. Çin öyle bir güç olarak geliyor ki son 5 yıl içinde Çin'de bayilik sayısı iki katına çıkmış durumda. Dünyada Çin dışında her yerde bayilik sayısında azalma var. Avrupa'da yüzde 12 azalma var, ABD'de uzun dönemdir azalma devam ediyor. 2018'de dünyada 100 milyon aracın üretilip bir o kadarının satılacağı düşünülüyor. Çin tek başına bunun 30 milyonunu yapacak. Doğuda öyle büyük bir potansiyel var ki, bizim Türkiye'ye yatırımcı getirebilmemiz için iç pazarın da stabil ve dengeli olması büyük önem taşıyor. İşçilik, kalite ve Ar-Ge anlamında uzun yollar kat edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Bu anlayışı sürdürdüğümüzde 2023 yılında ülkemizin bir otomotiv endüstrisi üssü olmasının önünde hiçbir engel kalmayacaktır."


- "Bir tarihi ilk ağızdan aktardık"


"Bir Tomofildir Muradımız" kitabının yazarı Ahmet Çağan, Türkiye'de otomotiv perakendeciliği denince akla gelen ilk isimlerle bir araya gelerek uzun süren görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Çağan, "Bir tarihi ilk ağızdan aktardık. Bunları itinayla elden geçirerek otomotiv sektörü başta olmak üzere tüm Türkiye'nin hafızasına armağan etmeye çabaladık." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı