Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"(Sebze ve meyvede ambalaj zorunluluğu) Ürünlerin kaplara girmesiyle maliyetin artacağı yorumları yapılıyor, maliyeti artırır ama biz bu yolla fire oranlarını azaltacağız. Böylece bu maliyette de ortadan kalkacak"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze ve meyvede ambalaj zorunluluğu getiren düzenlemeye ilişkin, "Ürünlerin kaplara girmesiyle maliyetin artacağı yorumları yapılıyor, maliyeti artırır ama biz bu yolla fire oranlarını azaltacağız. Böylece bu maliyette de ortadan kalkacak." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, Türkiye Perakendeciler Federasyonu üyelerini kabul etti.

Kabulde, sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde uyulması gereken standartlar konusunda değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, buna ilişkin geçen hafta yayımlanan tebliğ ve hazırlıkları devam eden Hal Yasası'na ilişkin bilgi verdi.

Tüfenkci, tebliğin önemine işaret ederek, özellikle sebze ve meyvede fire oranlarının azaltılması için ambalajlamadan taşınmaya, depolamadan perakende satışa kadar belirli standartlar getirildiğini belirtti. Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sebze ve meyve soğuk hava zincirinde geldiğinde, tezgahta açıkta durmak yerine kaplarda yer aldığından fireyi azaltmış olacağız. Çünkü ürünler taşınırken fire veriliyor, taşındıktan sonra da tüketici seçerken zayiat artıyor. Şimdi satışa sunulurken ürünler kaplara konulacak. Böylece sebze ve meyvelerin raf ömrü uzayacak. Ürünlerin kaplara girmesiyle maliyetin artacağı yorumları yapılıyor, maliyeti artırır ama biz bu yolla fire oranlarını azaltacağız. Böylece bu maliyette de ortadan kalkacak. Sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 20-25’inin pazarlama aşamasında zayi olduğu bilinmektedir. Hatta ürüne göre bu zayi oranı yüzde 40’lara varabilmektedir. Sebze ve meyve ticaretimizdeki yüksek zayi oranının düşürülmesi ve bu şekilde arz dalgalanmalarının engellenmesiyle fiyatların enflasyon üzerindeki etkisi azaltılacak."

Bakan Tüfenkci, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkede 2016'da üretilen sebze miktarının 30,3, meyve miktarının ise 19 milyon ton olduğunu belirtti.

Türkiye’nin toplamda 49,3 milyon tonluk sebze ve meyve üretimiyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Tüfenkci, "Ülkemizin üretimde gösterdiği bu başarının pazarlama aşamasında da kesintisiz sürdürülmesi için sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliğin sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması, toptancı hallerinin modernizasyonu, üretici örgütlerinin pazarlama aşamasında aktif hale gelmesi için çalışmalar yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

- "Marketlere desteğe hazırız"

Tüfenkci, perakende satış yapan marketleri özellikle soğuk hava deposu konusunda desteklemeye hazır olduklarını, tüm marketlerde soğuk hava deposunun olması gerektiğini bildirdi. Bakan Tüfenkci, sadece marketler değil, pazar yerlerini de bu kapsamda düzenlemek istediklerini kaydetti.

Türkiye’de 175 hal olduğuna, bu sayının azaltılabileceğine işaret eden Tüfenkci, hallerin belediyelerin tasarrufundan da çıkarılacağını ifade etti. Özel ve kamu birlikteliğinde hal yönetebilmenin önünün açılacağını bildiren Tüfenkci, bu düzenlemenin Gıda Komitesi'nde de ele alındığını belirtti.

Bakan Tüfenkci, sebze meyveye yönelik standartlar için 2019’a kadar geçiş süreci olduğunu hatırlattı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek de perakende sektörü olarak düzenlemeden memnuniyet duyduklarını ve her platformda destekleyeceklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı