GYODER Gösterge 3'üncü Çeyrek Raporu:
"Türkiye'de 2016 yılının ocak-eylül döneminde 935 bin 811 konut satışı yapıldı"- "İnşaat ana sektöründe görülen toparlanmada GYODER ve Emlak Konut'un 15 Temmuz sonrası başlattığı 'Gayrimenkulde Güç Birliği, Daha Güçlü Türkiye' kampanyası çok etkili oldu"
İSTANBUL (AA) - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Türkiye'de bu yılın 10 ayında 935 bin 811 konut satışı yapıldığını açıkladı.
GYODER Gösterge 3'üncü Çeyrek Raporu'nda, Türkiye'de sosyal ve ekonomik olarak atlatılan badirelerden sonra toparlanmanın hiçbir ülkede olmayacak şekilde çabuk olduğu vurgulandı.
Türkiye'de 2015 yılı ocak-eylül döneminde toplam 936 bin 615 konut satışı yapılırken, bu yılın aynı döneminde rakamın 935 bin 811 olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, Türkiye’de 2 milyon kişiye ulaşan ve 155 milyar lirayı yakalayan ölçekte konut kredisi kullanıldığı bildirildi.
Raporda, inşaat ana sektöründe görülen toparlanmada GYODER ve Emlak Konut GYO'nun 15 Temmuz sonrası başlattığı "Gayrimenkulde Güç Birliği, Daha Güçlü Türkiye" kampanyasının çok etkili olduğu ifade edildi.
Konut kredisi faiz oranlarının ocak-haziran döneminde ortalama aylık yüzde 1,18, temmuzda ise yüzde 1,15 olarak gerçekleştiği, göreli yüksek kredi maliyetinin de kredi artış hızını yavaşlattığı belirtilen raporda, ağustos ayı ile birlikte GYODER ve Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan 120 ay vade ve aylık yüzde 0,7 faiz oranlı kampanyaların, tüketicilerin geçmiş dönemlere kıyasla daha düşük maliyete katlanmaları anlamına geldiği kaydedildi.
Ağustos ayı içerisinde konut kampanyalarının yansıması olarak başlayan faiz oranlarının düşmesi sürecinin de dikkate değer bir gelişme olduğuna işaret edilen raporda, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,82’lere kadar düşmesi ve konut kredilerinde yıllık maliyetin yüzde 9 gibi tek haneli oranlara indirilmesine yönelik çalışmaların, yılın son çeyreğinde sektörde varolan olumlu havayı daha da artıracağı, maliyetlerin düşmesiyle birlikte bugünlerin konut edinimi için doğru zaman olduğu ifade edildi.
- Yabancılar en çok Muğla'yı tercih etti
Raporun, "Temel Ekonomik Veriler" bölümünde, yüzde 7,28 olarak yer alan eylül enflasyonunun, 2014 ve 2015'e göre azalmış olmasının yıl sonu hedefleri için olumlu bir gelişme olduğu kaydedildi.
15 Temmuz süreci sonrasında atılan adımların beklenti ve güven endekslerinde artışa sebep olduğuna dikkat çekilen raporda, geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 3'üncü çeyreğinde konut satışlarının artış göstermesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.
Rapora göre, yabancılar tarafından tercih edilen ilk 10 ilde, bu yılın ilk 9 ayında Muğla alan olarak, İstanbul ise kişi olarak birinci sırada yer aldı. Yabancıların tercih ettiği ilk 10 il Muğla, İstanbul, Bursa, Antalya, Sakarya, Adana, Yalova, Aydın, Hatay, Kocaeli olarak sıralandı.
Türkiye’yi tercih eden ilk 10 ülke sıralamasında ise bu yıl Almanya, Suudi Arabistan'ı geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. Almanya'yı, Suudi Arabistan, İngiltere, Kuveyt, Irak, Lübnan, Rusya, KKTC, Bahreyn ve Katar izledi.
Türkiye geneli yabancılara yapılan konut satış verilerine bakıldığında, 2015'in ilk 9 ayında toplam hisseye isabet eden yüzölçümü 4 milyon 94 bin 737 metrekare, toplam kişi sayısı 19 bin 572 olurken, bu yılın aynı döneminde toplam hisseye isabet eden yüzölçümü 4 milyon 594 bin 306 metrekareye, toplam kişi ise 19 bin 605' yükseldi.
Konut kredisi stoku ve takipteki krediler incelendiğinde, konut kredilerinin toplam krediler içerisindeki payının artması olumlu bulunurken, 2016 yılı 3'üncü çeyrekte takipteki kredilerin toplam stoka oranı yüzde 0,55 oldu.
Bu dönemde toplam konut kredisi 143 milyar TL, bireysel kredi 388 milyar TL olurken, konut kredisinin toplam bireysel kredilere oranı ise yüzde 36,9 seviyesinde gerçekleşti. AVM endekslerine de yer verilen raporda, ziyaretçi sayılarındaki artışın cirolara yansımaması olumsuz bir sinyal olarak değerlendirildi.
AA
Kaynak: