Halet Çambel, doğumunun 100. yılında anıldı
Arkeoloji alanında dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel için Boğaziçi Üniversitesi Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezince, "Halet Çambel'i Anma Konferansı" düzenlendi
İSTANBUL (AA) - Arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel, doğumunun 100. yılında "Halet Çambel'i Anma Konferansı" ile anıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi tarafından üniversitenin Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özyar yaptı.
Özyar, konuşmasında, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı isimlerinden biri olan Çambel'in çalışmalarının önemine değinerek, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesine ihdas edilen Kırmızı Yalı’nın (Halet Çambel Yalısı) arkeoloji merkezi olarak hizmete geçtiğini belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cengiz Kırlı’nın arşiv merkezi çalışmalarına değinen Özyar, "Halet Çambel arşivleri, hali hazırda Boğaziçi Üniversitesi Arşiv Merkezi tarafından korumaya alındı. Bütün bunlar Boğaziçi Üniversitesinin Halet Çambel’e atfettiği önemi ortaya koyuyor." dedi.
Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. David Hawkins ise Halet Çambel’i büyük bir arkeolog ve dost olarak tanımlayarak, "Çambel, büyük bir enerjiye sahip harika bir insandı. Onun, ihtiyacı olan herkese yardım edecek enerjisi vardı. Karatepe - Aslantaş Höyüğü'nde arkeoloji çalışmalarına başladık. 1997 yılında çalışmanın Karatepe bölümü eksikti. Çambel ile birlikte çalışmaya başladıktan sonra 1998’de çalışmalarımızı tamamlamayı başardık ve 1999’da ise sonuçlarını yayınladık." diye konuştu.
Çambel ile çalışmanın büyük onur olduğunu anlatan Hawkins, daha sonra Boğazköy, Halep ve Maraş'taki arkeoloji çalışmalarından elde ettikleri yazıt ve heykel kalıntıları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Hawkins, Çambel’in kazılarından çıkan heykel ve yazıtlarla ilgili bilgiler verdi.
- Halet Çambel
Almanya'da 1916 yılında doğan cumhuriyet döneminin ilk nesil arkeologlarından Prof. Dr. Halet Çambel, 2004 yılında Hollanda Prens Claus Kraliyet Ödülü'ne layık görüldü. Çambel'e, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından Anadolu arkeolojisine yaptığı katkılardan dolayı Fahri Doktora unvanı verildi.
Hattuşaş'ın bulunduğu Boğazköy'de, stajyer olarak başladığı kazıları hayatı boyunca sürdüren Halet Çambel, bilim dünyası tarafından "Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer" olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurdu.
Aynı zamanda Türkiye’yi 1936 yılında eskrim dalında temsil ederek, "Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu" unvanını elde eden Çambel, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.
Çambel, 2014 yılında İstanbul'daki evinde yaşamını yitirdi.
AA
Kaynak: