Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Konya
Ekonomi
POLİS-ADLİYE
Konyaspor
Yaşam
Konya
10 °C
24
00:26
Konya Sokaklarında Bu Tırı Görenler 'Göz'lerini Alamıyor
00:24
Konya'da Olsa Olay Çıkardı! Tam 10 Bin Araca İşlem Yaptırdı
00:22
Konya'nın Bu Mahallesi Çok Konuşulacak! Yüzlerce Parsele Düzenleme
00:21
Müdürlük O İsmi Bulamıyor! Konya'da İlginç Kamulaştırma Davası
17:03
Kulüp Başkanlığı Onun mu Hakkıydı? Taraftar Serdal Adalı'yı Bağrına Bastı
16:16
Antalya uyarıların ardından teyakkuza geçti
16:15
Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı
16:12
Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
16:08
Yenidoğan Çetesi soruşturmasında 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı
16:00
14 yaşındaki sürücü 1 kişinin ölümüne neden oldu
Günün tüm
haberleri
Anasayfa
Foto Galeri
Güncel
Hangi balık ne zaman yenir
Hangi balık ne zaman yenir
1
37
Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipuraya seyrek de olsa Marmara’da da raslanır. Ege’de Kasım, Akdeniz’de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine girer. Boyları ortalama 25-35 cm. arasındadır.
2
37
Eti az kılçıklı, sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Özelikle ızgarası çok lezzetli olur. Temmuz-Ağustos ayları balığın en lezzetli olduğu dönemdir.
3
37
Gümüş
Marmara Denizi’nde bulunan gümüş balıklarıüremek için Nisan ayının sonlarında Karadeniz’e geçer, sonbaharda ise geri döne
4
37
En fazla 20 cm. uzunluğa ulaşan gümüşün özellikle una bulunmuş tavası lezzetli olur.
5
37
Hamsi
Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi’nden Doğu Karadeniz’e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır.
6
37
Ortalama boyu 18 cm kadar olan hamsilerin eti yağlı ve lezzetlidir Izgarası, tavası ve buğulaması yapılır. Karadeniz mutfağında ise
7
37
İstavrit
Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar. Yumurtlama
8
37
İstavritin daha çok tavası ve buğulaması yapılır. Ocak-Nisan arası istavritin en lezzetli olduğu dönemdir.
9
37
İzmarit
Daha çok Akdeniz ve Ege’de görülür. Marmara’da yaşayan bazı izmarit sürüleri ilkbakarda Karadeniz’e çıkarlar, sonbahar
10
37
Beyaz etli izmaritin özellikle ızgası çok lezzetli olur. Tavası yapılırken ise oldukça kalın olan derisini çıkarmak gerekir. Özellikle Şubat-Nisan arasında lezzetli olur.
11
37
Kalkan
Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz balık en çok aranan balıklardan biridir. Esas olarak Karadeniz’de bulunan kalkan
12
37
Ortalama boyu 40-50 cm olan kalkan, beyaz etiyle en lezzetli balıklardan biridir. Kalkan, genelde tavada pişirilir, ızgarası, şişi ve
13
37
Karagöz
Türkiye’nin tüm denizlerinde bulunur. Ortalama uzunluğu 18-25 cm. kadardır.
14
37
Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası, ızgarası ve buğulaması makbuldür. Kiremitte fırını da yapılır. Ekim ve kasım en lezzetli olduğu aylardır
15
37
Kefal
Farklı kefal türleri Türkiye denizlerinin hepsinde yer alır. Temelde sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kefalin boyu cinsine
16
37
Küçük cinslerinin tavası büyüklerininse buğulaması yapılır. Tütsüsü de lezzetli olan kefalin yumurtalarından tarama ve havyar da
17
37
Kılıçbalığı
Genellikle okyanusların ılıman bölgelerinde yaşayan kılıçbalıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da da görünür. Ortalama uzunluğu
18
37
Eti çok lezzetli olan kılıçbalığının özellikle şiş ızgarası tavsiye edilir. Kılıçbalığının en lezzetli olduğu aylar Ağustos ve Eylül’dür.
19
37
Levrek
Akdeniz’de yaşayan levrek sürülerinin önemli bir bölümü ilkbahar geldiğinde Marmara’ya, Marmara’dakiler de Karadeniz’e göç eder. Bu
20
37
Eti yağsız ve lezzetli olan levreğin en çok tavası, ızgarası ve fırını yapılır. Mezgit gibi Levrek de Şubat-Mayıs aylarında lezzetli olur.
21
37
Lüfer
‘Boğazın sultanı’ olarak adlandırılan lüfer yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve Boğaz’dan da Karadenize’e çıkar. Llüfer sürüleri,
22
37
Lüferin özellikle ızgarası çok lezzetli olur. Yılın her ayında tüketilen lüfer, özellikle Ağustos-Eylül arasında lezzetlidir.
23
37
Mezgit
Göçmen bir tür olan mezgit kışın Karadeniz’den Marmara’ya göçer. Mart ayında yumurta döktükten sonra Mayıs’ta
24
37
Ortalama 30-40 cm. uzunluğunda olan mezgitin eti beyz ve lezzetlidir. Genlikle tava ve haşlaması yapılan mezgit, Şubat-Mayıs aylarında lezzetlidir.
25
37
Orkinos
Ortaklama boyu 2-4 metre ağırlığı da 250 kilogram olan orkinos denizlerin en büyük balıklarındandır. Türkiye sularında Nisan ayı
26
37
Kırmızı etli orkinosun genellikle konservesi yapılır. Küçük orkinosların kanı akıtılıp tuzlandıktan sonra ızgarası yapılır. En lezzetli olduğu aylar Ekim ve Kasım’dır.
27
37
Palamut boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45
28
37
Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası, ızgarası ve yahnisi tavsiye edilir.
29
37
Pisi balığı
Bir tabağı andıran vücut yapısı ile Akdeniz ve Ege sularında bulunur. Üreme mevsimi Mayıs-Ağustos arasıdır. Eti beyaz ve lezzetli
30
37
Sardalya
Türiye’nin hemen bütün kıyılarında görünen sardalya sürüleri ilkbaharda büyük sürüler halinde Ege’den Marmara’ya göç ederler ve
31
37
En lezzetli balıklar arasında yer alan sardalyanın ızgarası, buğulması ve tuzlaması yapılır. Haziran-Eylül arası lezzetlidir.
32
37
Sarpa
Türkiye’nin hemen tüm kıyılarında bulunan sarpa ortalama 15-30 cm. boyundadır. İlkbahar ve sonbaharda iki üreme dönemi
33
37
Eti yumuşak ve kılçıklı olan sarpanın ızgara ve buğulaması yapılır.
34
37
Tekir
Vücudunun kırmızı ya da pembemsi rengiyle kolaylıkla fark edilen tekir ya da barbunya, Ege Denizi’nde Mart-Haziran, Akdeniz’de ise
35
37
Genelde 15-25 cm uzunluğundaki tekirin eti çok lezzetlidir. Tavası, ızgarası, kağıt kebabı ve buğulaması yapılır. En lezzetli olduğu dönem Ağustos-Kasım arasıdır.
36
37
Uskumru
Aşırı avlanma nedeniyle uskumru sürüleri son yıllarda Marmara ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir. Türkiye
37
37
Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, buğulaması ve çirosu makbuldür. Ekim ve kasın en lezzetli olduğu aylardır.
Haberler
Son Haberler
Manşetler
Konya
Ekonomi
POLİS-ADLİYE
Konyaspor
Yaşam
Dünya
Spor
Magazin
Teknoloji
Kültür Sanat
Sağlık
EĞİTİM
Yerel Gündem
Türkiye
İlçeler
Gündem
Politika
Diğer İçerikler
Foto Galeri
Web Tv
Yazarlar
Gazete Manşetleri
Kurumsal
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Kullanım Şartları
Geliştiriciler İçin