Hatay'da "Ekonomi Zirvesi"
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: - "Ortadoğu'daki kaotik ortam bittiğinde Hatay'ın hazır olması gerekiyor, bunun için destek bekliyoruz"- Hatay Vali Yardımcısı Köksal:- "İlimiz, Türkiye'nin rekabetçi yapısını güçlendiren önemli sanayi kentlerinden
HATAY (AA) - Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Ortadoğu'daki kaotik ortam bittiğinde Hatay'ın hazır olması gerekiyor, bunun için destek bekliyoruz" dedi.
Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hürriyet Gazetesi işbirliğiyle Hatay'da düzenlenen "Ekonomi Zirvesi" toplantısında, insan için en önemli faktörün sağlıklı yaşamak, toplumlar için ise huzur ve güvenlikle ekonomik kaygılar olduğunu söyledi.Kentin Roma döneminde üç büyük şehirden biri olduğuna işaret eden Savaş, "Buranın büyüklüğü en çok ekonomik getirisiyle ve çevredeki bütün önemli ülkelere yakınlığı, Akdeniz'e ve Asi Nehri'nin birleşmesiyle olmuş. İlk inovasyon, Hatay'da olmuş, Kurtuluş Caddesi'nde. Nişantaşı'nda nasıl önemli mağazalar varsa Ortadoğu'nun ve Anadolu'nun en önemli mağazaları Kurtuluş Caddesi'ndeymiş. Alışverişe, eğlenceye gündüz yetişmeyince gece de burada zaman geçirilmesi için burası ışıklandırılmış. İlk ışıklandırılan caddede burası olmuş." diye konuştu.Savaş, Suriye ve Ortadoğu'daki sıkıntılar başlamadan önce dünya ve Türk ekonomisinden çok etkilenmeyen bir ekonomik yapıları olduğunu ifade ederek, "2013 yılına kadar kent, Türkiye'deki 7. ekonomiydi, bu gittikçe düştü. Ortadoğu'daki kaotik ortam bittiğinde Hatay'ın hazır olması gerekiyor, bunun için destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.Savaş, toplantıdan çıkacak raporu Başbakan'a ve ilgili bakanlıklara sunacaklarını dile getirdi.
Vali Yardımcısı Volkan Köksal da Hatay Mesleki Eğitim Kursu Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında, ekonominin hayatın önemli bir parçası olduğunu söyledi.
Güçlü bir ekonominin "güçlü bir devlet" demek olduğunu aktaran Köksal, Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik büyümeyle dünyanın sayılı ekonomileri arasına girdiğini anlattı.
Köksal, gelişimin ve kalkınmanın sürdürülebilir olması için yerel ve ulusal düzeyde yapılacak çalışmaların önemine değinerek bu kapsamda Hatay'da ekonominin tüm paydaşlarının bir araya getirildiği, ilin ekonomisinin mevcut durumu ve yapılması gerekenlerle ilgili düzenlenen toplantının önemli olduğunu dile getirdi.
Hatay'ın ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Köksal, "Son yıllarda yaşadığı sıkıntılara rağmen güçlü ekonomisiyle Hatay Türkiye'nin ilk on ili arasında yer almaktadır. Hatay'ın ekonomik hayatı ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma ve inşaattır. Demir çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleriyle tarımsal ürünler başta olmak üzere yaş sebze meyve, narenciye üretim ve ihracatı yoğun olarak yapılmaktadır. İlimiz, Türkiye'nin rekabetçi yapısını güçlendiren önemli sanayi kentlerinden biri olmakla birlikte lojistik ve turizm sektöründe de önemli ekonomik potansiyele sahiptir. Sahip olunan bütün bu avantajları, potansiyeli doğru ve verimli şekilde kullanmak bizim asli görevimizdir." değerlendirmesinde bulundu.
-Demir çelik ve filtre sanayi merkezi
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise İskenderun'un coğrafi konumu, üretim ve dış ticaretteki başarısıyla ülke çapında ön plana çıkan önemli ilçeler arasında yer aldığını aktardı.
Yılmaz, bölgede üretilen demir çelik ürünlerinin 74 farklı ülkeye ihraç edildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"2015 yılı itibarıyla bölgemizden yapılan demir çelik ihracatı, 575 milyon dolar civarındadır. Otomotiv sektörünün önemli bir kolu olan filtre sanayinin merkezi İskenderun Körfez bölgesidir. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansından alınan verilere göre, ülkemizde filtre sektörünün toplam üretim kapasitesinin ve üretimin yaklaşık yüzde 65'lik bölümü İskenderun'dan karşılanmaktadır. Bölgemizdeki firmaların, Türkiye filtre sektöründe içerisindeki payı da yüzde 58 civarındadır. Bu firmalar ortalama 2 bin 500 kişilik de istihdam yaratmaktadır."
Yılmaz, Amanos Tüneli, Hassa Organize Sanayi Bölgesi gibi yatırımların tamamlanmasıyla bölgenin ticari hayatının büyük ölçüde artacağının öngörüldüğünü, ayrıca Karadeniz-Akdeniz bölünmüş yol projesinin tamamlanmasıyla da Akdeniz'de üretilen bütün malların Karadeniz üzerinden Kafkas ülkelerine, Karadeniz'de üretilenlerin de Akdeniz'e naklinde en kısa yola ulaşılacağını kaydetti.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise kentteki Suriyeliler konusunda bilgiler aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından panel düzenlendi.
AA
Kaynak: