Hataylı mobilyacılar Afrika'nın kapılarını araladı

Hataylı mobilyacılar Afrika'nın kapılarını araladı

Mobilya sektöründe özellikle zigon sehpa üretimiyle önemli bir yere sahip Hatay, Ortadoğu'ya açılan kapısı Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle çıktığı farklı pazar arayışına Afrika'da karşılık buldu- Antakya Hızarcılar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yapar

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Mobilya sektöründe özellikle zigon sehpa üretimiyle ihracatta önemli bir yere sahip olan Hatay, Suriye'deki sıkıntılar nedeniyle rotasını çevirdiği Afrika kıtasında önemli bir pazar oluşturmaya başladı.

Antakya Hızarcılar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş dönemlerde ihracatta komşu ülke Suriye'yi yol olarak kullandıklarını ancak iç savaşın başlamasıyla çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Yapar, Suriye sıkıntıya girdikten sonra Suudi Arabistan'a ve Ürdün'e karayoluyla ulaşma imkanlarını kaybettiklerini anımsatarak, bu süreçte başka ülkelere giderek oralarda ihracat şansını denediklerini ve olumlu sonuçlar da aldıklarını ifade etti.

Çalışmalar sonucunda Afrika'nın kuzeyindeki ülkelerde önemli bir pazara sahip olduklarını bildiren Yapar, şöyle devam etti:

"Suriye'deki iç savaş yüzünden girdiğimiz alternatif pazar arayışlarında Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok farklı pazara ulaştık. Artık Afrika'da daha yoğun bir şekilde varız. Tunus, Fas, Cezayir ve Libya gibi ülkelerde artık söz sahibiyiz. Yavaş yavaş Güney Afrika'ya doğru iniyoruz. Şu anda Hatay'ın yıllık 60 milyon dolar civarında mobilya ihracatı var. Firma sayısını ele aldığınızda ihracat için 60 milyon dolar çok büyük bir rakam."

Yapar, Türk cumhuriyetlerine de ihracat için yoğunlaştıklarını belirterek, gerekli kalite ve standart değişikliği yaparak Avrupa pazarına da adım attıklarını kaydetti.

İhracatta çok iyi durumda olduklarını ancak üretim için yeterli alanın bulunmadığını vurgulayan Yapar, yapımı devam eden ve gelecek yıl faaliyete geçmesi beklenen Mobilya İhtisas Sanayi Sitesi ile ihracatlarını 500 milyon dolara çıkartmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Yapar, yaptıkları tüm ürünlerin kalitesiyle Hatay'ın bir marka olduğunu, böylece sahip oldukları pazar ağının hızla büyüyeceğine inandıklarını ifade ederek, "Bu pazarları şu saatten sonra kaybedecek halimiz yok. Yarın nasip olur Suriye düzelirse hem Suudi Arabistan'a daha düzenli bir şekilde satışımız olur hem de Suriye'nin mevcut gireceği yapılanma çalışması bizim de rol almamızı sağlar." diye konuştu.

- Fuarla Hatay daha çok tanıtılacak

Yapar, Hatay'ın mobilya sektörünü daha iyi tanıtmak amacıyla 12-20 Kasım tarihlerinde kentte ilk kez fuar açacaklarını bildirerek, fuarda yurt dışından firma temsilcilerinin yanı sıra yurt içinden gelecek tüketici ve mağaza sahipleriyle yaklaşık 200 bin kişiyi ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.

"Yapacağımız mobilya fuarıyla hem ürettiğimiz mobilyayı göstermek hem de yurt dışında edindiğimiz pazarı arttırmak istiyoruz." diyen Yapar, "Hedef ülkelerimiz olan Filistin, Libya İran, Suriye, Kıbrıs ve Ürdün ile bazı Türk cumhuriyetleri ülkelerini davet ettik. Geleceklerini düşünüyoruz. Tabii bu durum sektör üreticilerimizin de yüzünü güldürüyor." ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Yapar, fuarın 5 bini teşhir, 5 bini de açık alan olmak üzere 10 bin metrekare alanda kurulacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı