Havuç üretiminin yüzde 90'ı üç ilden

Havuç üretiminin yüzde 90'ı üç ilden

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Havuç üretiminin yüzde 57,7'sini Konya, yüzde 22,1'ini Ankara, yüzde 10,1'ini Hatay gerçekleştiriyor'' dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Havuç üretiminin yüzde 57,7'sini Konya, yüzde 22,1'ini Ankara, yüzde 10,1'ini Hatay gerçekleştiriyor'' dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, havuç üretiminin yüzde 57,7'sinin Konya, yüzde 22,1'inin Ankara, yüzde 10,1'inin Hatay'da yapıldığı belirterek, 3 ilin havuç üretimindeki payının yüzde 89,9'u bulduğunu bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, havuçta 2000 yılında 235 bin ton olan üretimin 2012 yılında 714 bin 280 tona yükseldiğini, 2013 yılında 569 bin 855 tona gerilediğini belirtti. Bu yıl üretimin 571 bin 913 tona çıkmasının beklendiğini vurgulayan Bayraktar, üretimin 2012 yılına göre düşmesindeki en önemli sebebin, pazarlama sorunu nedeniyle ekim alanlarında daralma yaşanması olduğuna dikkati çekti. 2012 yılında 141 bin 695 dekar olan havuç ekim alanlarının geçen yıl yüzde 23,3 azalmayla 108 bin 643 dekara indiği bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:

"En fazla havuç üretimi Konya'da yapılıyor

Havuç üretiminin yüzde 57,7'sini Konya, yüzde 22,1'ini Ankara, yüzde 10,1'ini Hatay gerçekleştiriyor. Üç ilin havuç üretimindeki payı yüzde 89,9'u buluyor. Havuç üretiminde dünyada 7'inci sırada yer alan ülkemiz, üretimin yaklaşık yüzde 10'unu ihraç ediyor. Dünyada havuç üretiminde Çin 16 milyon 907 bin tonla ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 1 milyon 565 bin tonla Rusya, 1 milyon 346 bin tonla ABD, 1 milyon 300 bin tonla Özbekistan, 916 bin tonla Ukrayna, 835 bin tonla Polonya izlemektedir. Türkiye, 714 bin tonla 7. sırada yer alırken, ülkemizi 707 bin tonla Fas, 664 bin tonla İngiltere, 619 bin tonla Japonya, 593 bin tonla Almanya, 560 bin tonla Hindistan, 545 bin tonla Fransa, 511 bin tonla Hollanda takip etmektedir."

Şemsi Bayraktar, başta pazarlama sorunları olmak üzere, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi Türkiye tarımında karşılaşılan genel sorunların havuç tarımının da içinde bulunduğu sebzeciliğin sorunları olduğunu ifade etti.

Üreticilerin kendi ürünlerinde söz sahibi olabilmesi ve sahip oldukları hakları etkin bir şekilde kullanabilmesinin ancak örgütlenmeyle mümkün olduğunu vurgulayan Bayraktar, ekonomik örgütlenme tam olmadığı için herhangi bir pazarlık gücünün bulunmadığını, bu yapıda üretici düşük fiyata ürün satarken tüketicinin daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kaldığını belirtti.