A.Cenap Kendi
Hayatım Eserlerim Hatıralarım
Mustafa Kemal Atatürk
Milli Şef
Kemal Atatürk sempatik hali ile sık sık Konya’ya geliyor idi. Bir çok tatlı hatıra bırakıp gitti. Sunuyorum.
Okullar yeni tatil olmuştu. Sokakta diğer çocuk arkadaşlarla boncuk oynuyorduk. Atatürk’ün Konya’ya girmek üzere olduğunu öğrendik. Koşarak valilik binasına doğru gittik. Atatürk’ün arabası göründü. Telaşa düşen polisler bizi kovalamaya başladılar. Ne var ki Atatürk kovalandığımız görmüş. Arabasından inip bizim yanımıza geldi. Tek tek hatırımızı ve ismimiz sordu. Sıra bana gelmişti. Ben Ahmet Cenap Kendi. 23 Nisan 1923 Konya doğumluyum. Cumhuriyet çocuğuyum. Dememe vakit kalamadan, iltifatta bulundu. Topluluğa hitaben.
Arkadaşlar, gelecek yüz yılların Atatürklerini bu çocuklardan çıkacaktır. Neden kovalıyorsunuz? Dedi Polis ağabeyler hediyeler verdi. gönüllerimizi almışlardı.
Ulu önder başbuğumuzu dağ başını duman almış marşı ile uğurlamış ve bir TARİH YAZMIŞTIK
İlk ve orta okulumuz ağız tadı ile bitirdikten sonra çocukluktan arkadaşım Fevzi Halıcı ile beraber heykelin orasındaki Erkek Lisesi’ne kaydolduk. 4 f şubesinden okula devam ederken şiir yazma tutkum devam ediyordu. 1942 yılında ‘YAYLA ÇİÇEKLERİ’ şiir kitabımı neşrettim.
O tarihte Konya’da sağ sol kavgası başlamıştı. Benim her iki tarafa da sempati göstermedim. Fakat okulun Müdürü Süleyman Acar’ın hışmına uğradım. Derslerimde çok başarılı olmama rağmen karnede notlar ‘Zayıf’ geliyordu. Edebiyat öğretmenim ev ödevi olarak verdiği Ömer Seyfettin Forsa isimli hikayesini manzum olarak yeni bir şekle sokarak başarılı bir senaryo yarattığım için hocanın verdiği tam not (10) karneye iki (2) olarak yansımış idi. Sınıf hocalarım olan Seyfettin Uzlok hocanın girişimi netice vermeyince eğitime ara vermek zorunda kaldım.
O sıralarda Okul Müdürümün vefat etmesi yardımcısının emekliye sevkedilmesi ile fark derslerime bir bir girerek mezuniyet diplomamı aldım. O tarihte Tarih Dil Coğrafya Fakültesinden başka yüksek okul yoktu. Basın ve Gazetecilik yönünde bu aziz vatana hizmet ettim. Hakim yüzü görmeden Allaha şükür. Kendi imkanlarımla Keman ve Ud çalmayı öğrendim. Nota bilgisine sahibim.
Konya ve havalisine ait şarkı, türkü, bozlak ve Konya havalarını en az bin adet derledim. Yeni Meram Gazetesi’nde neşrettim ve tarihe mal ettim. Benimle temas edenlere yardımcı olmaktayım.
Konya ağzı kelimeler 500 adet derledim ve Yeni Konya’da neşrettim. Konya oturak alemine ait ayıpsız senaryoyu yazdım neşrettim. Çeşitli konularda 3 binin üzerinde makale neşrettim