"Her Yıl Bir Türk Bilgi Şölenleri" başladı

"Her Yıl Bir Türk Bilgi Şölenleri" başladı

UÜ Rektörü Prof. Dr. Ulcay: "Şehriyar, annesinin, 'Yazdıklarını anlamıyorum' demesinden sonra Türkçe şiirlerle hem Azerbaycan hem de Türk insanına hitap eden ve bugün dinlediğimiz zaman bize de dokunan şiirleri yazmıştır"- Türk Ocakları Derneği Şube Başka

BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi işbirliğiyle bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Her Yıl Bir Türk Bilgi Şölenleri" başladı.

Etkinliğe, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türk Ocakları Şube Başkanı Selçuk Kırlı ile Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov'un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'ndeki program, ünlü şair Muhammed Hüseyin Şehriyar anısına gerçekleştirildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği programda ünlü şairin hayatı anlatıldı, şiirleri okundu.

Programın ardından AA muhabirine konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Azerbaycan ve Türkiye'nin iki devlet, tek millet olduğunu söyledi.

Ulcay, Şehriyar'ın tüm Türk dünyası için çok önemli bir şair olduğuna vurgu yaparak, "Azerbaycan ve Türkiye'de yaşamamış bir şair. Hatta eğitimini ve ilk şiirlerini Farsça yazmış. Şehriyar'ın, annesinin, 'Yazdıklarını anlamıyorum' demesinden sonra Türkçe şiirlerle hem Azerbaycan hem de Türk insanına hitap eden ve bugün dinlediğimiz zaman bize de dokunan şiirleri yazmış olduğunu gördük.'' diye konuştu.

Türk Ocakları Derneği Şube Başkanı Selçuk Kırlı da ilki İsmail Gaspıralı, ikincisi Prof. Dr. Halil İnalcık'ı konu alan etkinliğin üçüncüsünün Muhammed Hüseyin Şehriyar'la ilgili olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Üçünün de ortak tarafı Türk dünyasının muhtelif yerlerinde doğmuş, yaşamış ve her biri Türkiye Türklüğüne olduğu kadar dünya Türklüğü, bütün insanlık ve medeniyete edebiyat ve bilgi anlamında katkıda bulunmuştur. Bu etkinliklerde yaptığımız, ismini bildiğimiz fakat yaptıkları hakkında bilgi sahibi olmadığımız büyük Türkler hakkında bilgi birikimi sağlamaktır. Ardından da gelecek nesillere bir kitap bırakmaktır.''


AA

Kaynak:Haber Kaynağı