Hileli Güvenlik Testleri Skandalı: Toyota'da Bu 3 Modele Dikkat!

Hileli Güvenlik Testleri Skandalı: Toyota'da Bu 3 Modele Dikkat!

​​​​​​​Japon otomobil devi Toyota, bazı modellerde hileli güvenlik testleri gerçekleştirdiği iddialarını kabul ederek, üç modelin üretimini durdurma kararı aldı.

Japonya'nın ünlü otomobil üreticisi Toyota, bazı modellerinde çarpışma testlerinde yetersiz veya güncel olmayan verilerin kullanıldığını ve motor gücü testlerinin sahte olduğunu kabul etti. Toyota Genel Müdürü Akio Toyoda, yaşanan bu skandaldan dolayı özür diledi ve üç modelin üretiminin askıya alındığını açıkladı. Toyoda, bakanlık talimatlarına uyacaklarını belirterek, "Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık. Biz mükemmel bir şirket değiliz. Ancak yanlış bir şey görürsek geri adım atıp bunu düzeltmeye çalışacağız." dedi.

Hangi Modellerin Üretimi Durduruldu?

Toyota, hileli testlerden geçtiğini kabul ettiği “Corolla Fielder”, “Corolla Axio” ve “Yaris Cross” modellerinin üretimini askıya aldı. Şirket, bu modellerle ilgili çarpışma testlerinde hava yastığının şişmesi ve arka koltuk hasarının yanlış test edildiğini belirtti.

Toyota'ya Yöneltilen Suçlamalar

Toyota'ya yapılan suçlamalar arasında yedi modelin çarpışma testlerinde yetersiz veya güncel olmayan verilerin kullanıldığı, çarpışmalarda hava yastığının şişmesi ve arka koltuk hasarının yanlış test edilmesi, ayrıca motor gücü testlerinin sahte olduğu iddiaları yer alıyor. Toyota, bu yanlışların Corolla kompakt ve Lexus lüks araçları da dahil olmak üzere halihazırda yollarda olan araçların güvenliğini etkilemediğini duyurdu.

Japon Hükümeti Soruşturma Başlattı

Japon hükümeti, Toyota'ya yönelik soruşturmayı ocak ayında başlatmıştı. Bu soruşturmanın ardından Toyota, ilgili modellerin üretimini durdurma ve durumu düzeltme kararı aldı.

Mazda ve Honda'ya da Hileli Test Suçlamaları

Toyota'nın yanı sıra Japon rakipleri Mazda ve Honda da benzer düzensiz sertifikasyon testleri yaptığını kabul etti. Mazda, Roadster ve Mazda 2 modellerinin üretimini durdururken, testlerde yanlış motor kontrol yazılımı kullanıldığını bildirdi. Tokyo merkezli Honda ise çeşitli modellerde gürültü seviyesi ve tork gibi kurallara uymayan testler nedeniyle özür diledi.

Güvenlik İhlalleri Araçların Güvenliğini Etkilemedi

Her iki şirket de ihlallerin araçların güvenliğini etkilemediğini belirtti. Toyota da benzer şekilde, yapılan hatalı testlerin halihazırda yollarda olan araçların güvenliğini etkilemediğini açıkladı.

Toyota'nın Global Satışları

Toyota, her yıl dünya genelinde 10 milyondan fazla araç satıyor. Yaşanan bu skandalın ardından şirketin güvenilirliği sorgulanırken, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için daha sıkı denetim ve test prosedürleri uygulanacağı belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler