"Hitit diyarı"nda 500 bin turist hedefi

"Hitit diyarı"nda 500 bin turist hedefi

Hititlerin başkenti Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük ören yerleri başta olmak üzere tarihi evlere, binlerce eseri barındıran müzelere, yaylalara ve dini mekanlara ev sahipliği yapan Çorum, yürütülen altyapı ve tanıtım

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Hititlerin başkenti Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük ören yerleri başta olmak üzere tarihi evlere, binlerce eseri barındıran müzelere, yaylalara ve dini mekanlara ev sahipliği yapan Çorum, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Valilik tarafından yürütülen altyapı ve tanıtım çalışmalarının tamamlanmasıyla yıllık 500 bin turisti konuk etmeyi amaçlıyor.

Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapıyor.

"Tarihi Milli Park" olarak ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer mekanlar arasında yer alıyor.

Hattuşa, şehir kalıntıları ile Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nın eşsiz bir sanatsal başarıyı temsil etmesi, M.Ö. ikinci ve birinci bin yılda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurması, saray, tapınak, ticaret merkezlerinin başkentin kapsamlı görüntüsünü oluşturması, yıkılan Hitit medeniyetinin tek şahidi olması, kral sarayı, tapınaklar ve temellerden oluşan bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986'da "Dünya Mirası Listesi"ne dahil edilmişti.

Bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden Hattuşa'nın çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından "Dünya Belleği Listesi"ne alınmıştı.

"UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik şehir" unvanına sahip Hattuşa, milattan önce 1280'de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı başkent olarak biliniyor.

- Türkiye'nin ilk milli kazı alanı: Alacahöyük

Kentteki diğer önemli Hitit merkezi de ilk milli kazı alanlarından biri olan Alacahöyük olarak biliniyor. Anadolu'nun bilinen ilk barajlarından Hitit Barajı, kral ve prens mezarları, Aslanlı Kapı sfenksi, ziyarete açık arkeolojik kazı alanına ev sahipliği yapan Alacahöyük, kentte en çok ziyaretçi çeken mekanların başında geliyor.

Hattuşa ve Alacahöyük'ün yanı sıra Şapinuva, Eskiyapar, Resuloğlu, Hüseyindede, Yörüklü gibi önemli kazı alanlarında elde edilen buluntuların sergilendiği Çorum Müzesi, Boğazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi de bünyesindeki on binlerce eseriyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Burada, bakım ve onarım çalışmalarının yapılması için Almanya'ya götürülen ve 94 yıl aradan sonra 2011 yılında Türkiye'ye getirilerek Boğazköy Müzesi'nde sergilenmeye başlanan Boğazköy Sfenksi'ni görmek de mümkün.

Hattuşa ve Alacahöyük'ün yanı sıra Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yeri, buradaki buğday silosu ve Kybele kabartmasının yer aldığı İncesu Kanyonu da görülmeye değer yerler arasında geliyor.

Kentin kuzeyinde yer alan Kargı ve İskilip ilçelerinde doğal ve tarihi mekanlar ile İskilipli Atıf Hoca'nın Anıt Mezarı, Kral Kaya Mezarları, binlerce yıllık tarihi eserleri barındıran üç farklı müzesi ve merkezindeki sahabe mezarlarına da ev sahipliği yapan kent, mutfak kültürüyle de konuklarına farklı bir deneyim sunuyor.

- Hedef 500 bin turist

Vali Necmeddin Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlık tarihi ve medeniyetin beşiğinin Anadolu coğrafyası ve Anadolu toprakları olduğunu vurgulayarak, Çorum'un da M.Ö. 3000 yıllarından itibaren dünya medeniyetine ev sahipliği yaptığını söyledi.

Hitit medeniyetinin ve Hattilerin yerleştikleri, imparatorluk kurdukları toprakların Çorum sınırları içerisinde yer aldığını dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Çorum, Hititlerin ve Hattilerin dünyada bilinen ilk düzenli devletleri kurdukları, yazıyı yaygın kullandıkları, bir hukuk devleti kurdukları ülkenin başkentidir. Şu anda valiliğimizin de destekleriyle Alacahöyük, Hattuşa, Şapinuva'da arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Dünyanın ilk barajı olarak kabul edilen ve kurulduğu günden beri işlevine devam eden tek baraj olan Alacahöyük'teki Hitit Barajı'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca yürütülen arkeopark-rekreasyon alanında yapılacak tesislerin inşasında sona gelindi."

- "Kore'den turist getirilmesi için çalışma yapıyoruz"

"Dünyanın tamamı Hattuşa'yı biliyor, ders kitaplarında okuyorlar." diyen Kılıç, şöyle devam etti:

"İnsanlık tarihinin ve medeniyetin beşiği olarak zaten bilinen Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Hitit medeniyetine ev sahipliği yapmış Çorum'umuza 500 bin turistin gelmesini temin edebilmek istiyoruz. Bununla ilgili bir taraftan altyapı çalışmaları devam ederken bir yandan da tanıtım çalışmalarına gayret ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda bu hedefi tuttururuz ve Çorum turizm pastasından da gerekli payı alır."

Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60. yıldönümü vesilesiyle 2017'nin karşılıklı olarak 'Türkiye-Kore Kültür Yılı' ilan edildiğini anımsatan Kılıç, temmuz ayında Kore'den Çorum'a turistlerin getirilmesi için çalışma yaptıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı