Hoşgörü kentinin şirin mahallesi: Tokaçlı

Hoşgörü kentinin şirin mahallesi: Tokaçlı

İnsanların bir arada barış, kardeşlik ve huzur içerisinde yaşadığı, farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü hoşgörü kenti Hatay'da, nüfusunun tamamı Arap Hristiyan olan Altınözü ilçesindeki Tokaçlı ile de dikkat çekiyor- İçerisinde kilisenin yer aldığı

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Aynı cadde üzerinde kilise, havra ve caminin yer aldığı, ezan sesinin çan sesine karıştığı Hatay'da farklılıklar zenginlik olarak görülerek, insanlar barış, kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşıyor.

Türkiye'nin tek Ermeni mahallesi Vakıflı'nın da yer aldığı Hatay'da nüfusunun tamamı Arap Hristiyan olan Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı ile de dikkati çekiyor.

Hatay'ın büyükşehir statüsüne alınmasıyla mahalleye dönüşen ve yüzde 70'i yaşlı 400 kişinin bulunduğu Tokaçlı sakinleri, kiliselerinde ibadetlerini yerine getirerek, komşu köylerle yüzyıllardır hoşgörü içerisinde yaşıyor.

Muhtar İbrahim Çilingir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalleye dönüşen Tokaçlı'nın Hatay'ın Arap Hristiyanların yaşadığı yer olması nedeniyle önemli olduğunu anlattı.

Altınözü ilçe merkezine sadece 2 kilometre mesafede yer alan Tokaçlı'da bir kilisenin bulunduğunu ifade eden Çilingir, mahallelerindeki genç nüfusun büyük çoğunluğunun yurt dışında olduğunu dile getirdi.

Buradaki Hristiyan vatandaşların yıllardır hiçbir sorun yaşamadan barış, hoşgörü ve huzur ortamı içerisinde ibadetlerini yerine getirdiğini vurgulayan Çilingir, komşularıyla iyi ve kötü günlerinde bir araya gelerek sevinçlerine, acılarına ortak olduklarını söyledi.

Tokaçlı'da 400 nüfusun bulunduğunu belirten Çilingir, şu değerlendirmede bulundu:

"Zeytinciliğin yoğun olarak yapıldığı Tokaçlı'da nüfusun yüzde 70'i yaşlı. İş imkanlarının olmaması nedeniyle genç nüfus ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelere ya da başka şehirlere göç ediyor. Kış aylarında sokakların çoğu boş oluyor. Yaz döneminde nüfusumuz 3 bine kadar çıkıyor. Yurt dışında olanlar buraya gelip hem buradaki ailelerini ziyaret ediyor hem de tatillerini yapıyor. Yüzyıllardır, buradaki insanlar barış ve hoşgörü içerisinde ibadetlerini yerine getirerek huzur içerisinde yaşıyor.''

Yaşlı nüfusun çoğunun Türkçe konuşmadığını, Arapça bildiklerini belirten Çilingir, kadınların okula gönderilmediği için okuma yazmalarının bulunmadığını kaydetti.

- ''Rabbimize şükrediyoruz''

Berberlikten emekli olan Cemil Carcar (80), mahallerinde yalnızca yaşlıların kaldığını, her geçen gün yaşayan insan sayısının azaldığını, yazın gençlerin buraya tatile geldiğini söyledi.

Hristiyan mahallesi olmalarına rağmen yıllardır hiçbir sorun yaşamadan komşu köylerle işbirliği içerisinde olduklarını vurgulayan Carcar, "Barış, huzur ve hoşgörü içerisinde yaşıyoruz. Bunun için Rabbimize şükrediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinlerinden Hanni Kocaman (80), burada doğduğunu ve yıllardır komşularıyla sevinçte de ve üzüntüde de bir araya geldiklerini aktardı.

Eskiden kız çocuklarının okula gönderilmediğini ifade eden Kocaman, "Beni de okutmadılar. O yüzden okuma yazmam yok. Türkçe de bilmiyorum. Arapça konuşabiliyorum." dedi.

Merin Carcar (75) da eskiden köylerindeki yaşlıların Fransızca bildiğini söyledi. Kendisinin de okula gönderilmediğini ve okuma yazma bilmediğini dile getiren Carcar, "Türkçeyi dahi yıllar sonra öğrendim. Eskiden babam Fransızca konuşurdu, ama bize öğretmediği için bilmiyoruz." diye konuştu.

Üç çocuğunun yurt dışında olduğunu belirten Marta Karaduman (70), Tokaçlı'nın çok güzel, yaşanacak bir yer olduğunu dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı