Hurdalardan "go kart" aracı tasarladılar
Kastamonu Üniversitesi öğrencileri, hurdalıktan topladıkları büro koltuğu, su borusu, el arabası tekeri, ATV motoru gibi eşyaları birleştirerek "go kart" aracı geliştirdi- Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özgür Alkaç: - "Projen
KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri, hurda eşyalardan "Çevrim" ismini verdikleri "go kart" aracı tasarladı.
Makine Bölümü öğrencileri Alper Çorbacı, Enes Şekerci, Kubilay Soydam, Yusuf Can Uysal ve Kasım Biçer, öğretim görevlisi Özgür Alkaç danışmanlığında topladıkları hurda eşyaları okul atölyesinde birleştirmeye başladı.
Yaklaşık 4 ay süren çalışmanın ardından büro koltuğundan su borusuna, bahçe motorunun tekerleklerinden ATV motoruna kadar hurda parçaları bir araya getiren öğrenciler, "Çevrim" adı verilen "go kart" aracı geliştirdi.
Özgür Alkaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, mesleki alanda kendilerini geliştirmeleri ve el becerisi kazanmaları için öğrencilerin çalışmalarına destek verdiklerini söyledi.
"Çevrim"de kullandıkları malzemeler hakkında bilgi veren Alkoç, şunları kaydetti:
"Atıl olan, kullanmadığımız makine parçalarından araç oluşturduk. Projenin en önemli özelliği hiç para harcamadan, tamamen hurda malzemelerden yapılmış olması. İletim organlarından direksiyona, oturduğumuz koltuktan yakıt deposuna kadar hepsi hurdadan alınmış parçalar. Tekerleklerin biri çim biçme makinesi, diğeri el arabasından. Koltuklar evde kullandığımız ve ömrünü doldurduğu için atılan koltuklar. İletim organlarının çoğu su borusu. Hazır bir parçayı alıp kullanmadık. Topladığımız parçaları okuldaki atölye ortamında işler hale getirdik."
Bundan sonra araca yeni şeyler eklemek için çalışma yapacaklarını belirten Alkoç, "Petrol kaynaklarının tükenmesi ve çevreye verdikleri zarar nedeniyle öncelikle alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya çalışacağız. Yenilenebilir enerjileri değerlendireceğiz. Mesela metil alkol tarımdan elde edebildiğimiz bir ürün. Benzinli araçlarda çok iyi performans verebileceğini düşünüyoruz." dedi.
Projeyi bazı otomobil firmalarına ilettiklerini dile getiren Alkoç, firmanın projenin detaylarını istediğini, öğrencilere destek sözü verdiğini aktardı.
Öğrencilerden Alper Çorbacı da atölye dersi kapsamında hocalarına projeden bahsettiklerini anlatarak, "Hocamız da bize destek verdi. Çizimlerini yapıp parçaları birleştirmeye başladık. Bir parça için 14-15 saat uğraştığımız oldu. En çok fren sistemi uğraştırdı. Bir ay önce bitmesi gerekiyordu ama bazı sıkıntılar nedeniyle uzadı." ifadesini kullandı.
AA
Kaynak: