İddia edildiği gibi "Gelecekte işlenecek suçlara" af mı geldi?

İddia edildiği gibi "Gelecekte işlenecek suçlara" af mı geldi?

CHP ve bazı hukukçular yeni KHK'yı eleştiriyor. AK Parti ise eleştirilere net yanıt verdi

Resmi Gazete'de yayınlanan iki yeni kanun hükmünde kararnamede (KHK), 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi ve girişimin devamı niteliğindeki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğu doğmayacağı hükmü yer aldı.

Böylece, darbe girişimi gecesi ve devamında sokaklara çıkarak darbecilere canları pahasına direniş gösteren vatansever vatandaşlara yargı dokunulmazlığı getirilmiş oldu.

Aynı uygulama daha önce çıkan bir KHK kapsamında kolluk kuvvetleri için uygulamaya sokulmuştu. Yeni KHK'ya eklenen bir madde ile "cezai sorumsuzluk" kapsamı sivil vatandaşlar için genişletildi.

fwelkfwgg

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

Ancak, darbeye karşı direnmek üzere 15 Temmuz gecesi sokağa çıkan ve gözü dönmüş FETÖ'cü teröristlerin kurşun ve bombalarına göğüslerini siper eden sivil vatandaşların o geceye yönelik cezai sorumluluklarını kaldırılması CHP'yi rahatsız etti.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, sivillere yargı muafiyeti getiren KHK düzenlemesini eleştirdi ve düzelemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını ilan etti.

"Bu sivil çetelere altyapı hazırlama maddesidir" ifadesini kullanan Tezcan, "Sokaktan geçen kişi ben terörle mücadele ediyorum diye suç işlerse buna ceza vermeyeceksin. Hiçbir ciddi devlette olmaması gereken bir şey. Militarist devletlerde olur, faşist devletlerde olur, paramiliter güçler kurarak toplumu korkutmak isteyen diktatörlüklerde olur. Bu madde iktidar eli ile sivil silahlı çete kurma maddesidir." ifadelerini kullandı.

HUKUK PROFESÖRÜ DE KARŞI ÇIKTI!

Uygulamaya itiraz eden isimler arasında Türk akademisyen ve hukukçu Prof.Dr.Adem Sözüer de katıldı.

Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Sözüer, "İşlenmiş suçlardan dolayı af çıkarılabilir. Ama, gelecekte işlenecek suçlardan dolayı sorumluluk doğmayacağı yönünde hukuki düzenleme yapılamaz. Kimse böyle düzenlemeye dayanıp işlediği suçun sorumluluğundan kurtulamaz. Her tür yorum/keyfiliğe açık KHK düzenlemesi acil kaldırılmalı!" diye yazdı.

Ancak ne Sözüer, ne de Tezcan düzenlemenin spesifik olarak sadece 15-16 Temmuz gününü kapsadığına değinmedi.

fregreg

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

Benzer söylemlerin sosyal medyada da geniş şekilde gündeme gelmesi üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sayın Mahir Ünal kameralar karşına geçti ve yeni KHK'nın kapsamını net şekilde çizdi.

"Bu KHK, darbe teşebbüsü gecesi ve 16 Temmuz sabahıyla ilgili, daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini kapsamamaktadır diye konuşan Ünal şu ifadeleri kullandı;

"KHK'daki cümle zaten var. Devamından kastedilen nihayetinde 16 Temmuz sabahıdır. Burada yasa yapım tekniği açısından ile ifadesi kullanılmış. Diğer terör olaylarını kapsayan bir ifade orada mevcut değil. Açık ve net olarak burada onun 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz sabahı ile ilişkin olduğu, darbeye karşı direnen insanları kapsadığı son derece açık."

- İşte tartışılan o madde:

668 sayılı KHK ile "darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere, resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk" getirildi.

696 sayılı KHK ile Olağanüstü hal uygulamalarının uygulanmasına ilişkin 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldı.

Bu maddeye bir 'fıkra' ekleyerek şöyle denildi: "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."

CHP ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURMUŞTU

Kolluk kuvvetlerini kapsayan 668 sayılı kararname TBMM'den geçerek 6755 sayılı kanun olarak yürürlüğe girmişti.

CHP düzenlemenin kanunlaşması üzerine, resmi görevlilere dokunulmazlık getiren 37. Madde için Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açmıştı.

Kanunlaşan KHK ile ilgili AYM’nin başvuruyu kabul etmesi halinde 696 sayılı KHK’nın hükmü kalmayacak. / SuperHaber