İftar sofrasını tarlaya kuruyorlar
Osmaneli ilçesinde 35 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışan çiftçiler, tarlada hazırladıkları yemeklerle sofra kurup iftar yapıyor- Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ünver: - "Sahurdan sonra öğleye kadar çalışan çiftçimiz, sıcağın etkisini göstermesiyle evine gid
BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 35 dereceye ulaşan sıcak havada çalışan çiftçiler, oruçlarını tarlalarında kurdukları sofralarda açıyor.
Ektikleri ürünlerin hasadını ve bakımını yapmak için günün erken saatlerinden itibaren çalışmaya başlayan çiftçiler, aşırı sıcağa rağmen oruçlarını aksatmıyor.
Arazilerindeki barakalarda günün belli saatlerinde dinlenen çiftçiler, iftarlarını da tarlada yapıyor.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin her sabah 05.00 itibarıyla çalışmaya başladığını söyledi.
Çiftçilerin, ramazanda hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu ortamda emeklerinin karşılığını almak için çalıştığını belirten Ünver, "Sahurdan sonra öğleye kadar çalışan çiftçimiz, sıcağın etkisini göstermesiyle evine gider ve havanın serinlediği saatlerde tekrar gelerek iftar saatine kadar çalışıp burada oruçlarını açar. İftarlık yemeklerini arazide hazırlarlar." diye konuştu.
Ünver, çiftçinin her türlü zorluğa rağmen üretim yaptığını, ürünlerin kolay yetişmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şehirlerdeki sofralara gelen gıdalar kolay üretilmiyor, kendiliğinden gelmiyor. Yani yeni doğan çocuğun sütünü veren annenin aldığı gıdada bizim çiftçinin emeği var. Giydiğimiz elbiselerde çiftçinin emeği var. Çiftçimiz her zaman hem sadakatli bir şekilde çalışıyor hem de insanları doyurmaya devam ediyor. Çiftçiye hizmet bana göre bir ibadettir. Çiftçide en büyük ibadeti insanları doyurmakla yapıyor."
- "Şehirli kadınlar şikayetçi olmasın"
Çiftçilerden Handan Bahar ise sahur yaptıktan sonra tarlaya geldiklerini ve öğleye kadar aralıksız çalıştıklarını anlattı.
Öğle vakitlerinde bir süre dinlendiklerini aktaran Bahar, "Ramazan ayı olmasına rağmen hiç durmuyoruz. Eve gidip biraz dinlendikten sonra yeniden geliyoruz. Her günümüz böyle geçiyor. Şehirdeki kadınlar hiç şikayetçi olmasın, çiftçilik çok zor. Şehirde oruç tutmak kolay, tarlada oruç tutmak çok zor. Tarlada sıcağın altında oruç tutmayan bilemez. Dilimiz damağımız kuruyor ama mecburuz, geçimimizi buradan sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Handan Bahar'ın eşi Abdullah Bahar da oruçlarını zor koşullarda tuttuklarını anlattı.
Bahar, sıcakta tarımla uğraşmanın zorluğuna değinerek, "Sıcağın altında oruç tutarken kentte yaşayan insanlar klimanın altındalar. Ondan sonra 'pazarda şu pahalıydı, bu pahalıydı', 'ezilmiş, çürümüş' derler ama buraya gelip de halimizi görseler, böyle söylemezler. Bu ürün nasıl, ne şartlarda yetişiyor bilmiyorlar." dedi.
AA
Kaynak: