IKBY'de iç göçmen ve sığınmacı durumu
Irak ve Suriye'deki çatışmalar dolayısıyla IKBY'ye gelen iç göçmen ve sığınmacı sayısı 1 milyon 670 bine ulaştı
ERBİL (AA) - HEMİN HÜSEYİN - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Göç ve Göçmenler Müdürlüğünün verilerine göre, Irak ve Suriye'deki çatışmalar dolayısıyla bölgeye gelen iç göçmen ve sığınmacı sayısının 1 milyon 670 bine ulaştığı belirtildi.
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş ile terör örgütü DAEŞ'in yaklaşık iki yıldır Irak'ın ikinci büyük kenti Musul ve diğer bölgeleri elinden tutması nedeniyle IKBY, yüzbinlerce iç göçmen ve sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.
IKBY Göç ve Göçmenler Müdürlüğü Sorumlusu Şakir Yasin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaştan kaçıp bölgeye gelen sığınmacı sayısının 246 bine ulaştığını söyledi.
Bu sığınmacıların büyük bölümünün Duhok kentinde kaldığını belirten Yasin, "Bunun yanında daha önce çeşitli sebeplerle İran'dan gelen 6 bin sığınmacı Süleymaniye kentinde ikamet ediyor." dedi.
- DAEŞ iç göçmen sayısını tırmandırdı
Yasin, Irak'ta Baas rejiminin 2003 yılında devrilmesinden sonra ortaya çıkan çatışma ortamından dolayı ülkenin orta ve güney kesiminden IKBY'ye toplam 230 bin iç göçmenin geldiğini ve bu kişilerin bölgede kalmaya devam ettiğini belirtti.
Terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014 tarihinde Irak'ın ikinci büyük kenti Musul ile Enbar, Salahaddin ve diğer bazı bölgeleri ele geçirmesinden sonra, bölgeye gelen iç göçmen sayısında ciddi artış olduğunu belirten Yasin, "Duhok başta olmak üzere Erbil ve Süleymaniye kentlerine büyük göç dalgası yaşandı. Elimizdeki verilere göre Suriye ve Irak'tan gelen iç göçmen ve sığınmacı sayısı 1 milyon 670 bini buluyor." diye konuştu.
Duhok, Erbil ve Süleymaniye'de iç göçmen ve sığınmacılar için 40 çadır kamp inşa edildiğini belirten Yasin, Duhok'taki iç göçmenlerin yüzde 95'inin, Erbil ve Süleymaniye'dekilerin ise yüzde 75'inin kamplarda kalmadığını, iç göçmen ailelerin daha çok kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşadıklarını kaydetti.
- "Merkezi hükümet üzerine düşeni yerine getirmiyor"
DAEŞ'ten geri alınan bölgelere dönüşün çok az olduğunu söyleyen Yasin, bu konuda merkezi hükümete görev düştüğünü belirterek şunları kaydetti:
"Irak'taki göç olayı çok karmaşık bir durumda. DAEŞ'in elinden geri alınan bölgeler tamamen tahrip edilmiş durumda ve normal yaşam şartlarının hiçbirine sahip değil. Irak merkezi hükümeti de iç göçmenlerin geri gönderilmesi konusunda üzerine düşeni yerine getirmiyor. Büyük çatışmalar sonucu geri alınan Şengal'den (Sincar) örnek vermemiz gerekirse, buranın yüzde 70'i harabeye dönmüş. Altyapı tamamen yıkılmış. Geri alınan yerlerin yeniden imarı için ciddi bir bütçenin temin edilmesi lazım. Bu yapılmadığı takdirde, iç göçmenlerin evine geri dönmesi öngörülemez."
AA
Kaynak: