İki ülke, iki hikaye, bir film: ERTUĞRUL 1890

İki ülke, iki hikaye, bir film: ERTUĞRUL 1890

Türk-Japon dostluğunu pekiştiren 2 gerçek hikayenin anlatıldığı Ertuğrul 1890 filminin dünya prömiyeri Tokyo'da yapıldı. Film 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona girecek.

Türk-Japon dostluğunu anlatan 2 gerçek hikayenin yer aldığı Ertuğrul 1890 filminin dünya prömiyeri Japonya'da yapıldı, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona girecek. Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filmini beyaz perdeye taşıyan yönetmen Mitsutoshi Tanaka, film fikrinin, bundan 10 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni faciasının meydana geldiği Kuşimoto kasabasındaki bir arkadaşının, o dönem Osmanlı diplomatlar tarafından yazılmış bir mektubu kendisine göstermesiyle oluştuğunu söyledi. 

Uzun yıllardır proje üzerinde çalıştığını ve destek aradığını belirten Tanaka, filmde 1890'da Japonya'da batan Osmanlı Fırkateyni Ertuğrul'un hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın talimatıyla İran-Irak savaşından kurtarılmasının anlatıldığını ifade etti. 

"FİLMİN ÇEKİLMESİNİ EN ÇOK KUŞİMOTOLULAR İSTEDİ" 

Tanaka, filmin projesini oluştururken birçok kez Türkiye'ye geldiğini, ayrıca Ertuğrul faciasının gerçekleştiği Kuşimoto kasabasındaki köylülerle de fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı. Ertuğrul Fırkateyni faciasının 120. yılı anmaları için Kuşimoto'ya gittiğini belirten Tanaka, orada yaşadığı bir anıyı şöyle anlattı: "Anma için köylüler toplanmıştı. Yaklaşık 750 kişilik bir toplulukta 2 kişi sahneye çıktı, saygı duruşunda bulunarak ağlamaya başladı. Kendilerini 1985'te Tahran'dan Türklerin kurtardığını anlatarak, 'Eğer siz 120 yıl önce Türk askerlerini kurtarmasaydınız biz orada çoktan ölmüştük' dediler. Tokyo'dan anma için gelmişlerdi. O an bir film sahnesi gibiydi. Filmin çekilmesini en çok Kuşimotolular istedi."

Tanaka, filmin çekimine geçen yıl Japonya'da başladıklarını dile getirdi. Çalışmaları sırasında en büyük desteği Japon ve Türk halkından aldığını aktaran Tanaka, şöyle devam etti:

"Kuşimoto çekimleri esnasında Japon kadınlar Türk oyuncular için Türk yemekleri, Japon oyuncular içinse Japon yemekleri yaptı. Japonya'daki film çekimleri esnasında Kuşimoto halkı film setinde gönüllü olarak çalıştı. Sette 69 Türk askerinin kurtarılması sahnesinde 200 köylü rol aldı. Türk askerlerini kurtaran kişilerin torunları olan bu köylüler, kurtarılma sahnesinin ardından 69 askeri uğurlama sahnesinde bir yandan el sallıyorlar bir yandan da senaryoda olmamasına rağmen hepsi ağlıyordu. Adeta o anları tekrar yaşıyorlardı." 

"KAĞITTAN LALELERİ HALA UNUTAMIYORUM" 

Tanaka, Tahran Hava Limanı'ndan 200'ü aşkın Japon'un kurtarılması sahnesini çektikleri İstanbul'da, 50 yaşlarındaki kadınların kağıttan yaptıkları laleleri sette görevli Japon ekibine hediye etmesini hala unutamadığını söyledi.

Çekimde 650 Türk'ün rol aldığını belirten Tanaka, "Sabahın erken saatlerinde başlayan çekimlerin ardından bir kadının ağladığını fark ettim. Neden ağladığını sorduğumda ise 'Biz küçükken ilkokulda hayat bilgisi dersinde Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesini duyuyorduk. O yüzden ağlıyorum' dedi. Bu 2 toplumun birbirine olan sevgisinden başka bir şey değildi. Türkler ve Japonlar birbirinden habersiz ağlıyordu." 

"BU DOSTLUĞU GELECEK NESİLLERİN DE BİLMESİNİ İSTEDİM"

Tanaka, çalışmaları sırasında birçok mucizeyle karşılaştığını, zaman zaman ümitsizliğe kapılmasına rağmen yılmadığını vurgulayarak, "Bu film 2 ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendirecek. Bu dostluğu gelecek nesillerin de bilmesini istedim. Türk ve Japon halkının zevk alacağı ve duygulanacağı bir film için elimden geleni yaptım" diye konuştu. Filmde görev alan Türk oyuncuların "harika" olduğunu dile getiren Tanaka, "Oyunculuk temelleri çok iyiydi. Çok iyi bir performans gösterdiler. Çok memnun kaldım" dedi.

Tanaka, Türkiye'den Cem Yılmaz'ı takip ettiğini belirterek, "Kendisi çok samimi. Kendisinin birkaç film çekiminde de bulundum" ifadelerini kullandı. 

Filmin Japonya galasının, binlerce kişinin katılımıyla yapıldığını aktaran Tanaka, dünya prömiyerinin ise 1 Aralık'ta Tokya'da yapılacağını, filmin 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona gireceğini söyledi. 

TÜRKLERİ KURTARAN JAPONLARIN TORUNLARINA ÖZEL GÖSTERİM 

Tanaka, Ertuğrul faciasının gerçekleştiği Kuşimoto'da filmin 22-24 kasım tarihleri arasında günde 3 kez olmak üzere toplam 9 kez gösterileceğini ifade etti. Kuşimoto'da 125 yıl önce Türk askerlerini kurtaranların torunlarına özel bir sunum yapacaklarını dile getiren Tanaka, filmi izleyen Japonların tepkilerine ilişkin, "Aldığım tepki hep aynı. Herkesin filmin başından sonuna kadar ağladığını gördüm. Bugüne kadar Türkiye'ye hiç gitmediklerini ancak en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret etmek istediklerini söylüyorlar" dedi.

- "En çok yoğurt ve cacığı sevdim" 

Tanaka, Türk yemeklerinden en çok yoğurt ve cacığı sevdiğini belirterek, İstanbul'u yürüyerek gezmenin kendisini keyiflendirdiğini kaydetti.

Özellikle Galata ve Haliç'i görünce İstanbul'da olduğunu anladığını dile getiren Tanaka, "Burada insanlar çok sıcakkanlı. Türklerden çok şey gördüm, öğrendim. İnsanlarınız çok samimi ve içten" diye konuştu. 

İŞTE ERTUĞRUL 1890 FİLMİNİN FRAGMANI

ERTUĞRUL 1890 FİLMİ 

Çekimlerine 2014 yılının aralık ayında Japonya'da başlanan filmin yapımcılığını, Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Japonya'da ise Ertuğrul Film Partners üstlendi.

Uygulayıcı yapımcılığı Böcek Yapım tarafından gerçekleştirilen filmin Türkiye çekimleri, İstanbul, Kapadokya ve Antalya'da, Japonya çekimleri ise Kuşimoto ve Kyota'da yapıldı.

Senaryosunu Eriko Komatsu yazdığı filmin, senaryo ve tarih danışmanlığını Prof. Dr. İskender Pala yaptı. Yönetmen yardımcılığını da Uğur Karaaslan ve Oğuz Uydu'nun üstlendiği filmde rol alan Türk ve Japon oyuncular ise şöyle: 

"Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Mehmet Özgür, Kenan Ece, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Mert Aygün, Naoto Takenaka, Yuı Natsukawa, Toshıyukı Nagashıma, Ayumı Takano, Takashı Sasano, Shioli Kutsuna." 

DÜNYA PRÖMİYERİ YAPILDI

Türk-Japon dostluğunu pekiştiren iki gerçek hikayenin anlatıldığı "Ertuğrul 1890" filminin dünya prömiyeri Tokyo'da yapıldı. Filmin gösterimi öncesi Japon yönetmen Mitsutoshi Tanaka ile Türk oyuncular Alican Yücesoy, Melis Babadağ, Murat Serezli ve Kenan Ece'nin de aralarında olduğu film ekibi Türk ve Japon davetlileri selamladı. Türkiye ve Japonya'nın ilk ortak sinema çalışması olan "Ertuğrul 1890" film gösterimi öncesi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın mesajları Türkçe, Japonca ve İngilizce olarak yer aldı. Erdoğan mesajında, 125 yıl önce 2. Abdülhamit'in dostluk mesajını Japon imparatoruna Ertuğrul Fırkateyni'nin ulaştırdığını belirtti. Filmi; Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşar yardımcıları Nihat Gül ve Nermin Kırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Prof. Dr. İskerder Pala, Irak-İran Savaşı'nda Tahran'dan Japonları kurtaran THY uçuş ekibinden pilot Koray Gökberk, kabin görevlileri Ayşe Özalp, Sevil Atıcı, Manolya Komutan, Nazan Akünler, Emine Köprülü, Deniz Cansız, Müge Sayar ve Nuray Şalcı'nın da aralarında bulunduğu binden fazla Türk ve Japon davetli izledi.

"Galiba güzel bir film çektik"

Japon yönetmen Mitsutoshi Tanaka, filmin Türk ve Japon birçok kişinin yardımıyla beyaz perdeye aktarıldığını söyledi. Filmin bir dostluk projesi olduğunu anlatan Tanaka, "Sadece Türk ve Japonların değil herkesin kendinden bir şeyler bulacağı bir film olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle iki ülke dostluğu ve kültürüne katkı sağlamayı amaçladık. Herkese iyi ve keyifli seyirler" dedi.

Oyuncu Kenan Ece de Japonya'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Tük-Japon dostluğunu en iyi şekilde beyaz perdeye yansıtmayı hedeflediklerini aktaran Ece, "Bu dostluk nesilden nesle devam etsin. Burada olmak çok heyecan verici. Galiba güzel bir film çektik. Film; Türk-Japon dostluğu ve diğer tüm milletler, barış ve vefa için önemli bir proje" değerlendirmesinde bulundu.

Filmde, hayatını kaybeden Bekir'in eşini oynadığını belirten Melis Babadağ da filmin içinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. Babadağ, "Tarihteki bir hikayeye can vermiş olduk. Üzücü bir durum ama anlatılmak istenen bir dostluk, insanlık filmidir. Film, izleyenlere umarım çok güzel mesajlar verir" şeklinde konuştu. Oyuncu Alican Yücesoy da filmin Türkiye ile Japonya'nın dostluğunu belgeleyen güzel bir çalışma olduğunu söyledi. Japonların filmde anlatılanlardan daha güzel olduğunu kaydeden Yücesoy, "Filmi ilk defa izleyeceğim, merak ediyorum" dedi.

Filmde İran-Irak Savaşı'nda Tahran Havalimanı'na gönderilecek olan pilotları seçen işletme müdürünü oynadığını aktaran Murat Serezli ise "İki öykünün filmselleştirmesinde rol almaktan büyük bir onur duydum. Film hem oynayan bizlere hem de Türk ve Japonlara önemli dersler veriyor" dedi. "Ertuğrul 1890", iki ülke arasındaki dostluğun 125. yılı dolayısıyla 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta Türkiye'de vizyona girecek.