İkinci el lastikleri sanata dönüştürüyor
Senegalli genç girişimci Doucoure, topladığı ve satın aldığı ikinci el araç lastikleriyle oturma grubu, koltuk, puf tarzı ürünler imal ediyor- Doucoure:- "Yaptığım iş sosyal paylaşım siteleri üzerinden yayıldı. Müşterilerimin çoğu beni oradan bulup sipari
DAKAR (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Senegalli genç girişimci Alioune Doucoure, topladığı ve satın aldığı ikinci el araç lastiklerini yeniden hayata kazandırıyor.
Başkent Dakar'a 50 kilometre mesafede bulunan Thies şehrindeki evinin bir bölümünü küçük bir imalathaneye dönüştüren Doucoure, topladığı lastiklerle oturma grubu, koltuk, sehpa, sandalye, masa, salıncak, çiçeklik, çöp kutusu, puf ve oyuncak tarzı ürünler imal ediyor.
Doucoure, bunların yanı sıra satın aldığı derilerle ayakkabı, terlik, çanta, kemer ve takı gibi ürünler ortaya çıkararak ailesinin bütçesine katkı sağlıyor.
- Her şey tahterevalliyle başladı
İki çocuk babası 27 yaşındaki Doucoure, ikinci el araç lastikleriyle başlayan iş serüvenini AA muhabiriyle paylaştı.
Doucoure, bu işe başlamadan önceki mesleğinin boyacılık olduğunu belirterek bu fikrin Thies'teki bir okulun bahçesini boyarken ortaya çıktığını söyledi.
Okulu boyadığı sırada okul müdürünün kendisinden bahçede küçük bir tahterevalli yapması ricasında bulunduğunu dile getiren Doucoure, "Müdürü kırmamak için evet dedim fakat nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim yoktu. Gece sabaha kadar düşündüm. Sabah evden çıkarken bahçede daha önce çocukların içine oturması için altına tahta koyduğum lastikler gözüme çarptı. İşte buldum diyerek bahçedeki lastikleri götürdüm onların her birini uzunca bir tahtanın uçlarına monte ederek tahterevalliyi hazırladım." ifadelerini kullandı.
Doucoure, yaptığı tahterevalliden çocukların memnun kalması üzerine birkaç lastik daha bularak okul bahçesinde salıncak ve çocukların dinlenmesi için puf yapmaya başladığını dile getirdi.
- Siparişler sosyal medya yoluyla
Bunun üzerine lastikleri nasıl daha başka alanlarda kullanabileceği üzerine düşünmeye başladığını belirten Doucoure şunları kaydetti:
"Yaptığım pufların fotoğraflarını çekip Facebook'a koydum, ertesi gün bir mesaj aldım. Okul için yaptığım pufların aynısını kendi çocuklarına yapmam için biri bana sipariş gönderdi ve ödeme yapacağını söyledi. Ödemeyi alınca bu fikri daha da geliştirdim ve üzerine birçok şey ekleyerek bugüne kadar geldim. Yaptığım iş sosyal paylaşım siteleri üzerinden yayıldı. Müşterilerimin çoğu beni oradan bulup siparişlerini gönderiyor."
Doucoure, yaptığı işin çevreye de faydalı olduğuna dikkati çekerek "İnsanlar gösterilerde lastikleri yakıyor hem çevreyi kirletiyor hem sineklerin çoğalmasına sebep oluyor. Ben onların aksine eskimiş lastikleri geri dönüşüm yoluyla sanata çevirip evimin bütçesine katkı sağlıyorum." diye konuştu.
Lastikleri bazen satın aldığını bazen de çevredekilerin kendisine getirdiğini söyleyen Doucoure, lastiklerin tanesine 2 ila 10 dolar ödediğini belirtti.
- "Sen ve ben ne kadar?"
Doucoure, en çok puf sattığına işaret ederek kullanılan kumaşın ve aksesuarların kalitesine göre bir pufun 50 ila 70 dolara satıldığını bilgisini paylaştı.
Pufları özellikle karşılıklı oturmak isteyen eşlerin tercih ettiğini kaydeden Doucoure, "Kadınlar, sipariş verirken 'kocamla karşılıklı oturacağım o şeyden istiyorum' diyorlar. Bu yüzden pufları "sen ve ben" olarak adlandırdılar . 'Sen ve ben ne kadar?' diye soruyorlar." ifadesini kullandı.
Doucoure, kullandığı malzemelerin ve aksesuarların kaliteli olanını seçtiğinin altını çizerek müşterilerin kendisinden aldığı ürünlerden memnun kaldığını vurguladı.
- "En büyük hayalim büyük bir fabrika kurmak"
Ürünlerin satışından yaklaşık 3 bin dolar gelir elde ettiğini söyleyen Doucoure, "En büyük hayalim büyük bir fabrika kurup bu yönde ilerlemek, ülkeme faydalı olmak. Bütün eskimiş lastikleri geri dönüşüme tabi tutarak çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağlamak." dedi.
Doucoure, Türkiye'nin mobilya alanında ileri bir ülke olduğunu belirterek yakın zamanda Türkiye'ye gidip bir fabrikada profesyonel eğitim almak istediğini sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: