Ilgın'ın hedefi 'Afyon olabilmek'
Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral ilçe yatırımlarını Memleket'e değerlendirdi
'Türkiye'nin gözde kaplıca bölgesi olduğunu' ifade eden Oral, "Son yıllarda ziyaretçi sayımız azaldı, ilçe olarak en büyük hedefimiz Afyon olmak, ziyaretçilemizi Afyon'a kaptırmak istemiyoruz. Bunun için yeni projeler geliştiriyoruz" dedi.
-Ilgın’ı sizin ağzınızdan tanıyabilir miyiz?
Ilgın, Konya’ya yaklaşık 90 kilometre mesafede bir ilçe. İzmir-İstanbul yolu güzergahında, eski tarihi İpek Yolu üzerine kurulmuş kadim bir şehir. Tarihi itibariyle M.Ö. 3500'lere dayanan ve o dönemin medeniyetlerinden bugüne kadar her dönemde farklı devletlere ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyetten önceki konumu ve cumhuriyetten sonraki konumu farklı gelişmiştir. Ayrıca geçit bölgesinde olması nedeniyle civardaki kasabalar ve ilçeler neticesinde ticaret merkezi unvanına sahip bir ilçemiz. Göç veren değil göç alan bir şehir. Bizler yerel yöneticiler olarak bunlardan rahatsızız. İlerleyen yıllarda şehirlerimize ne gibi sıkıntılar getireceğini düşünüyoruz.
-Sayın Başkan, Ilgın'ı diğer ilçelerden farklı kılan hangi özelliğidir?
Ilgın olarak en büyük özelliğimiz bizi farklı kılan bir turizm şehri olmamızdır. Türkiye’nin en önemli, en kaliteli termal sularından birine sahibiz. Bu, geçmişte de çok önemli bir yere sahipti. Bizler yöneticiler olarak bu durumu daha iyi bir konuma getirmek istiyoruz. Bölgenin cazibe merkezi olmak istiyoruz.
-Sadece turizm alanında mı kendini gösterdi?
Elbette ki sadece turizm değil, bunların yanında tarım ve hayvancılıkta çok iyiyiz. En iyi göstergesi ise, 1982 yılında ülkemizin kamuya ait açılan şeker fabrikamız... Yıllık yaklaşık 1 milyon ton şeker pancarının işlenip 160 bin ton şeker üretildiği bir fabrikadan bahsediyoruz. Yine son yıllarda gelişen bir sanayimiz ve bu alanda küçük işletmelere ait bir düzen var. Ilgın'a mutlaka organize sanayi kurulması lazım. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcının ulaşımda her türlü imkâna sahip olması, büyük ve farklı sanayi tesislerinin kurulmasına olanak sağlayacaktır. Şu anda bir çimento fabrikası kuruluyor. Mart ayı sonu üretime başlanması bekleniyor. Ülkenin en büyük termik santrali Ilgın’a kuruluyor. 2018 yılı sonunda Ilgın bu bölgenin 500 megawattlık enerjisini karşılayabilecek santral kuruluyor. Sanayide, tarımda, turizmde geleceği olan bir şehir.
-Termik santralinden biraz bahseder misiniz?
Özel bir şirket tarafından kurulacak olan santral ülkemizdeki normal tüketiminin yüzde 2'sini karşılayacak. Santralde minimum işletme döneminde bin, inşaat döneminde bin 100, toplam 2 bin 100 kişiye istihdam sağlanacak. Sadece teknik personelin ilçe dışından temin edilecek, diğer yardımcı elemanların tamamının ise bölge halkından karşılanacak. Yine ilgili firmanın yaptığı açıklama da Ilgın adına sevindirici. Açıklamasında, santrale ait tüm yatırım ve ticari faaliyetlerin ilçede olacağını biliyoruz. "Lojman konusuna gelince, şirketimiz bünyesinde bir tesis yapacaksak, bu tesis Ilgın’da olabilir. Başka bir bölgeye yapılması söz konusu değil. Lojman yapımından önce teknik personelin aileleriyle yaşayacağı konutlar için Ilgın’daki kiralık evlerin lojman olarak değerlendirilmesini tercih edeceğiz” sözlerine istinaden de yeni konut çalışmaları yapabiliriz.
-Büyükşehir yasasıyla birlikte kaç mahalle daha sorumluluk alanınıza dahil oldu?
36 köy, 7 beldeyle birlikte 43 mahalle bağlandı. 13 merkez mahalleyle birlikte toplamda 56 mahallemiz olmuş oldu.
-Yeni yasa vatandaşa yaradı mı?
Büyükşehir yasası büyük vadede vatandaşın lehine olan bir uygulama. Belediyecilikte kalite ve profesyonellik çok önemli. Büyük köy ve kasabalar büyükşehir’e bağlı olunca bu yerlerde KOSKİ’den hizmet alıyorlar. Aynı şekilde ulaşım hizmetleri profesyonel olarak yapılıyor. İtfaiye hizmetleri hakeza. Konya belediyecilik alanında belli bir seviyeye geldi. Bizler şu anda bunlardan faydalanıyoruz ve bizim ilçelerimize yavaş yavaş hizmetler geliyor. İlçelerimize KOMEK kursları açıldı. Bizler AK Parti belediyeleri olarak şehre yeni yatırımlar ve yeni oluşumlar kazandırma noktasında bir birimizle adeta yarışıyoruz. İnsanları geliştirmeye yönelik yatırımlarda da hep birlikte hareket ediyoruz. Buna örnek olarak KOMEK kurslarını verebiliriz. Bu kurslarda meslek öğretilirken sosyal değerlerde verilmeye çalışılıyor. Ben bu projeyi çok başarılı buluyorum.
-KOMEK kurslarına belediye olarak katkınız var mı?
Mutlaka var. Sonuçta bu kurs benim ilçemde açılıyor. Örneğin spor kursu açılmış, çocukların spor tesislerine taşınması gerekli ve spor yapabilecek yeni altyapı ve alanlar lazım. Bizler belediye olarak bu imkânları sağlıyoruz. Yüzme kursları açıldı ve çocuklar yüzmeyi çok seviyorlar. Bunun için çocukları kaplıca tesislerimize götürüyoruz. Diğer spor tesislerimizi açıyoruz. Alt yapı çalışmalarını da yapıyoruz.
-Ilgın'da ikinci dönemi gören başkan olmamış. Siz bunu nasıl başardınız?
Benim belediye başkanlığında 2. dönemim. Belediye ile ilgili hizmetleri aksatmadan yürütüyoruz. Geleceğe yönelik büyük yatırımları takip ediyoruz. Şehri geleceğe taşıma gibi yükümlülüklerimiz var. İkinci kez başkan seçilmek çok önemli. Ilgın etnik yapı olarak karışık bir şehir. Bunun için siyasi bütünlüğü sağlamak çok zordur. Ilgın’da bugüne kadar ikinci dönemi gören başkan olmamış. İktidarla birlikte olan belediye başkanı da çok az. Biz 2009 belediye başkanı olunca kamunun beklentisi büyük oldu. Teşkilatımızla uyum içinde elimizden geleni yaptık. Bütün bu çalışmaların akabinde tanınmış olduk. Şunu ifade etmem lazım ki; Halkın sizi tanıyıp tekrar yönetime seçmesi çok mutluluk veren bir olay. Kimseye nasip olmayan ikinci dönem bize nasip oldu ama sorumluluğumuz da ona göre arttı.
--2015 sizin için nasıl geçti?
2014 yılı büyükşehir yasasının uygulandığı bir yıl oldu. Sistemin düzene konulması ve insanların alışması biraz zaman aldı. Biz bu yasa gelmeden tatbikat yapmaya başlamıştık. Köylere çöp konteynırları koymaya başladık. Bununla birlikte muhtarlarımız büyük bir yükün altından kalktı. Beldelerde bu yasayı biraz kabullenme çok zor oldu. 100 yıllık belediye olan beldeler bir anda mahalle oldu ve muhtarlar tarafından yönetilmeye başlandı. Onlar da çok zor durumla karşılaştı. Beldeler ilk zamanlar bu duruma kızmaya başladı ama şu anda artık herkes durumdan memnun. 2014 yılı geçiş oldu. 2015 yılında bu yasanın meyvelerini toplamaya başladık. Şu anda her şey rayında. Mesela bir temizlik, mezarlık hizmetleri çok iyi hizmetler veriyor. Örneğin bir cenaze ihbarı alındığı zaman bizim ekip ve arabamız gider. Kabir kazılması belediye tarafından yapılır. Cenaze evlerine taziye çadırları kuruyoruz. Defin esnasında megafon işleri bize ait. Cenaze evine etli ekmek yaptırıyoruz. Su hizmetleri kanalizasyon hizmetleri büyükşehir tarafından yapılıyor. Büyükşehirle birlikte ilçenin kanalizasyon sorunun yeniledik. 2015 yılında ihalesi yapıldı, ana hatlar yenilendi. Bu çalışmalar bittiğinde yolların yeniden yapılmasında da üzerimize düşeni yapıyoruz. 2015 yılı gerek belediye gerek büyükşehir gerekse de kamu olarak ilçemizde son derece bereketli geçti. Siyasetin bereketi gibi yatırımlarda çok oldu. Büyükşehir belediyesi de 2015 yılını çok iyi geçirdi.
-Kaplıca Termal Otel işletmesi özel girişimci tarafından mı yapılıyor?
2015 yılında İpek Termal olan oteli girişimciden tekrar alarak belediyemize kazandırdık. Bildiğiniz gibi termal otel ihaleyle verilmişti. Biz bütün gücümüzle, kaybolan imajımızın yeniden düzelmesiyle yeniden hizmet vermek için otelin tadilatını yapıyoruz. Bunda da sona yaklaştık. 15 Şubat gibi otelimizi açma düşüncesindeyiz. Ilgın Sahip Ata Termal Oteli ismini de verdik. Şunu açıkça söylemem lazım ki, son yıllarda kaplıcalar adına ziyaretçilerimiz azaldı. Bunun için çalışmalarımızı sıklaştırdık. Şu anda en büyük hedefimiz bir Afyon olabilmek. Kaplıca denince akla Ilgın'ın gelmesini istiyoruz. Bunun için de yeni bir 5 yıldızlı 300 yatak kapasiteli termal otel projesi geliştiriyoruz.
-Yeni otel projenizden bahseder misiniz?
Kaplıca Bölgesinde Ilgın Belediyesine ait, 5 yıldızlı 300 yatak kapasiteli yeni termal otelin yapımı için adımlar atıyoruz. Projesi tamamlanan termal otelin en kısa sürede yapım ihalesine çıkılıp, hizmete açılması ve kaplıca turizmine önemli bir tesis daha kazandırılması planlıyoruz. 300 yatak kapasiteli otelin hali hazırdaki su oyunları kapalı havuzuna katkı sağlayacak şekilde yapılması amaçlanan otelin içerisinde restorant, bayanlar hamamı, bayanlar havuzu, fin hamamı, sauna, çamur odası, tuz odası, fitness salonu, seminer salonu, toplantı salonu, kafe olacak. 3 boyutlu görselleri hazırlanan otelin uygulamaya esas mimari ve iç mimari projeleri tamamlandı. Proje İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde hazırlandı. Kazanılan tüm tecrübeler de projeye aktarıldı.
Röportaj-M. Ali Elmacı