İngiltere ile AB arasında "tehdit" tartışması

İngiltere ile AB arasında "tehdit" tartışması

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü:- "Şu anda yürürlükte olan muhtelif güvenlik düzenlemeleri AB üyeliğimizin bir sonucu. Başbakan sadece olguları ifade etti. Ayrıca bir anlaşmaya varmanın herkesin çıkarına olacağını da söyledi"

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği’ne (AB) yolladığı 50. madde mektubunda yer verdiği "güvenlik alanında işbirliğinin zayıflayacağı" uyarısının "olguları ifade etmek" olduğunu söyledi.

Sözcü, May’in AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a dün yolladığı ve ülkesinin AB’den ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatan mektupta yer alan, müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılamaması durumda, Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısıyla ilgili açıklama yaptı.

"Şu anda yürürlükte olan muhtelif güvenlik düzenlemeleri AB üyeliğimizin bir sonucu." ifadesini kullanan sözcü, "Başbakan sadece olguları ifade etti. Ayrıca bir anlaşmaya varmanın herkesin çıkarına olacağını da söyledi." diye konuştu.

Başbakanın mektubundaki tonun AB tarafından takdir edildiğini, kendilerinin de müzakerelere yapıcı bir şekilde yaklaştığını anlatan sözcü, "AB ile ilişkilerimizi bütün yönleriyle içine alan kapsamlı bir anlaşma müzakere etmek istiyoruz. 50. madde, İngiltere’nin AB ile gelecekteki ilişkilerinin de müzakere çerçevesinde yer aldığını söylüyor." görüşünü dile getirdi.

AB'nin, ayrılık koşulları ile yeni ilişkilerin aynı anda müzakere edilmesi talebine karşı kendi müzakere pozisyonlarının değişmediğini ifade eden sözcü, "Biz, müzakerelerin paralel bir şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Henüz müzakerelerin başındayız, nereye varacağımızı görelim. Müzakerelerin başında herkesin güçlü pozisyonlar almasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile May arasında bugün "sıcak ve yapıcı" bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

- May'e "tehdit" tepkisi

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılamaması durumunda, Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısını yapmıştı. Bazı AB yetkilileri May'in mektupta yer verdiği ifadeleri eleştirmişti.

Avrupa Parlamentosu'nun Brexit Müzakerecisi ve Avrupa için Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Grubu Başkanı Guy Verhofstadt, May’in mektupta kullandığı ifadeleri "tehdit" olarak nitelendirmiş ve vatandaşların güvenliğinin pazarlık konusu yapılamayacak kadar önemli olduğunu söylemişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd da "güvenlik alanındaki işbirliğinin AB’nin bir gerçeği" olduğunu belirterek, bunun Brexit sürecinde yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söylemişti.

İngiltere’nin Avrupa polis teşkilatı Europol’e en büyük katkıyı sağlayan ülke olduğunu belirten Rudd, "Europol’den çıkarsak, bilgilerimizi beraberimizde götürürüz. Bu, yasada böyle. Gerçek şu ki Avrupalı ortaklarımız bizden bilgilerimizi orada tutmamızı istiyor, çünkü biz diğer Avrupa ülkelerini de güvende tutuyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İngiltere, AB ile ayrılık koşulları ile eş zamanlı olarak kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını da müzakere etmek istiyor ancak başta Almanya olmak üzere bazı AB üyeleri buna karşı çıkıyor.

Theresa May AB'ye dün yolladığı 6 sayfalık mektupla ülkesinin birlikten ayrılma sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesinin işletilmesini talep etmişti. May'in mektubuyla başlayan Brexit sürecinin 2 yıl sürmesi ve İngiltere'nin 2019 Mart ayında birlikten ayrılması öngörülüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı