İnşaat Sektöründe Konkordato Talepleri Artıyor

İnşaat Sektöründe Konkordato Talepleri Artıyor

Ekonomik durgunluk ve yüksek finansman maliyetleri nedeniyle birçok firma konkordato talebinde bulundu. 2024'ün ilk yedi ayında 1554 şirket bu yola başvurdu. İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok sektörde iflas talepleri hızla artıyor.

Yüksek finansman maliyeti ve enflasyonun birleşmesiyle yaşanan ekonomik durgunluk, birçok sektörü zor durumda bırakıyor. 2024'ün ilk yedi ayında 1554 şirket konkordato talebinde bulunarak dikkatleri üzerine çekti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla konkordato taleplerinin yüzde 50-55 oranında arttığı belirtiliyor. Özellikle Türkiye’nin büyüme motoru olarak kabul edilen inşaat sektörü, en fazla talep gören sektörlerden biri oldu.

İnşaat Sektöründe Konkordato Talepleri Artıyor

Cumhuriyet'ten Didem Ernez'in haberine göre, inşaat sektöründe yaşanan mali sıkıntılar dikkat çekiyor. Yenigün İnşaat gibi büyük isimler, mali zorluklar nedeniyle konkordato talebinde bulunmuş durumda. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Mithat Yenigün, yaşadığı mali darboğazı aşamayarak konkordato başvurusu yaptı. Konkordatotakip.com’un verilerine göre, 2023 yılında 1516 konkordato talebi olurken, 2024'ün ilk yedi ayında bu rakam 1554'e yükseldi. İnşaat sektörü, 398 firma ile en riskli sektörler arasında yer alıyor. Geçen yıl 143 konkordato talebi olan sektörde, bu yılın ilk yedi ayında bu sayı 97'ye ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Acil Çözüm Çağrısı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, malzeme fiyatlarındaki artış ve krediye ulaşma zorlukları nedeniyle sektörde büyük dalgalanmalar yaşandığını belirtti. Tellioğlu, “Alınan işlerle ilgili en az iki kat fiyat farkı ortaya çıkıyor. Krediye ulaşma imkânları çok zorlaştı. Krediye ulaşsanız bile faiz oranları çok yüksek. Umarız bu durum daha fazla bir sarmala girmez. Müteahhidi iflasa sürüklemekten çok koşulsuz tasfiye hakkı (işi bırakma) tanımalı” dedi.

Yanlış Politikalar ve Kredi Sıkıntıları Şirketleri Vuruyor

Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu, hükümet politikalarının şirketlerin batmasına neden olduğunu ifade etti. Erkutoğlu, devletin müteahhitlere ödemeleri zamanında yapmadığını ve bu durumun sektörü zor durumda bıraktığını belirtti. Temmer Mermer’in de konkordato başvurusu yaptığına dikkat çeken Erkutoğlu, kredi ve mevduat faizlerinin yüksekliğinden yakındı. Erkutoğlu, “Kentsel dönüşüm projelerinde de birçok firma sıkıntıda. Mevduat faizlerinin artmasından dolayı satışlar durdu. Ayrıca piyasada para yok. Devlet imkânlarını herkes için kullanmalı” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum