İnsanlar tarımı ve köylerini terk etmeye başladı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Bayraktar, Türkiye'de 25 yıldır çocuk doğmamış kırsal alanların bulunduğuna dikkat çekerek, insanların köylerini ve tarımı terk ettiğini ifade etti. Kadın çiftçilerin tarımsal üretimde, beslenmede ve gelecek nesillere bilgi aktarımında kritik bir rol üstlendiğini belirtti. "Kadın çiftçilerimiz, ülkemizde büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan tarım sektöründe erkeğin en büyük destekçisidir" diyen Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları verilerine göre 933 bin 723 kadın çiftçinin kayıtlı olduğunu açıkladı.
Sosyal Güvenceden Yoksunluk Sorunu
Bayraktar, Türkiye’de 4/b kapsamındaki toplam 460 bin 260 Tarım BAĞ-KUR’lu çiftçinin yüzde 24’ünü oluşturan 110 bin 381 kadın çiftçinin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olduğunu vurguladı. Ancak, Ziraat Odalarına kayıtlı kadın çiftçilerin sadece yüzde 11,8’inin Tarım BAĞ-KUR'unu ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dâhil olduğunu dile getirdi. “Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi bir zorunluluktur” dedi.
Kadın Çiftçilerin Ekonomik Güçlenmesi İçin Reform Gerekiyor
Bayraktar, 2024 yılında asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte kadın çiftçilerin Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyebilmesinin mümkün olmadığını belirtti. "Aile çiftçiliği ile uğraşan kadın ve erkek bireylerden sadece erkek birey prim ödeyecek güçte ise sosyal güvenlik sistemine dâhil oluyor" diyerek cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Kadın çiftçilere Tarım BAĞ-KUR prim desteği sağlanmasının kırsalda yapılacak en büyük reform olacağını ifade etti.
Kapsayıcı Politikalara İhtiyaç Var
Son olarak, kadın çiftçilerin ekonomik ve sosyal statülerinin iyileştirilmesi için kapsamlı politikalar geliştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Kadın çiftçilerimizin hepsini kapsayacak program ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç vardır" dedi. Kırsal alanlarda sosyal imkânlara ulaşmalarının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, kaymakamlıklara ve belediyelere büyük görevler düştüğünü söyledi. Tarımda çalışan kadınların ve gençlerin internet hizmetlerine ücretsiz erişim sağlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: