Irak'ta beton bariyerlerle "barış ve umut mesajları" veriliyor
Başkent Bağdat'ta bir grup gönüllü genç, 2003 ABD işgalinden sonra güvenlik gerekçesiyle birçok noktaya yerleştirilerek kenti adeta açık hava hapishanesi haline getiren "beton bariyerlere" umut, barış ve yaşama dair mesajlar içeren çizimler yapıyor - Umut
BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir grup gönüllü genç, 2003 ABD işgalinden sonra güvenlik gerekçesiyle birçok noktaya yerleştirilerek kenti adeta açık hava hapishanesi haline getiren "beton bariyerlere" umut, barış ve yaşama dair mesajlar içeren çizimler yapıyor.
Aralarında üniversite öğrencisi, memur, işçi ve esnaftan oluşan vatandaşların olduğu ve adını "Umut İzi" koydukları bu oluşum, Bağdat'ta onlarca beton bariyere umut, yaşam ve barış izi bırakmak istediklerini anlatıyor.
Bağdat'ın birçok sokak ve caddesindeki kamu binalarının önüne ve güvenlik kontrol noktalarına düzensiz şekilde konulan beton bariyerler, arkasına saklanan binaların güzelliği ve mimarisini görünmez hale getiriyor. Başkentte özellikle hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'nin, ABD işgaliyle söz konusu beton bariyerlerle adeta çembere alınarak kentten koparıldığı görülüyor.
Beton bariyerlere, zaman zaman yapılan hükümet karşıtı gösteri ve eylemler sırasında da bazı yazı ve çizimler yapılıyor.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Yeşil Bölge'ye giden güzergahı kapatmak için yerleştirilen yıllanmış beton bariyerlerin 4 Ekim 2015'te kaldırılması talimatı vermişti ancak geçen aylarda Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının gösterisi sırasında Yeşil Bölge'ye girişi engellemek için söz konusu bariyerler tekrar örülmüştü. Bu eylemcilerin Yeşil Bölge'yi basması sonrası ise Bağdat'taki bariyer sayısı artırılarak, daha önce görülmeyen yerlere bile konulmuştu.
- "Bariyerlerle umut mesajı veriyoruz"
"Umut İzi" ekibinin lideri Ali Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uzun yıllardır kenti cansız hale getiren ve seçim dönemlerinden kalma propaganda poster ve broşürlerin yer aldığı bariyerleri aşamayacağımızı biliyoruz ve şiddet sarmalı yaşıyoruz ancak insanlara ve Bağdat'ın sokaklarına savaşa rağmen umut, değişim ve güzellikler vermeye çalışıyoruz." dedi.
"Bağdat'ın simgesini ve başkent görünüşü bozan bu bariyerlerin kaldırılmasını tabii ki arzuluyoruz." diyen Abdurrahman,"Ancak halihazırda bunun gerçekleşmeyeceğini bildiğimiz için elimizden geldiği ölçüde bunlara güzellik ve ülkeyi bu hale getirenlere çizimlerimizle mesaj vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Abdurrahman, hiçbir siyasi ve hükümet yetkilisinden maddi desteği kabul etmediklerini belirterek, sosyal medya üzerinden örgütlendiklerini anlattı.
İlk başlarda siyasi çevrelerce engellenmek istendiklerini belirten Abdurrahman, şunları söyledi:
"Irak toplumu, ülkeyi yöneten siyasetçilerden dolayı hayal kırıklığına uğradı. Aramızda üniversite öğrencisi, esnaf, işçi ve memurlar bulunuyor. Yoğun ve yorucu bir iş temposu söz konusu. Bu insanlar mesai sonrası zamanını bizimle sokakta çalışmakla harcıyor. Çalışmalarımız gecelere kadar sürüyor. Bağdat sokaklarında her an bombaların hedefi de olabiliriz. Yerinden edilip Bağdat'a yerleşenlerin (iç göçmenler), huzur evi ve yetimhanelerin bulunduğu yerlerde de çizimlerimizle onlara biraz olsun hayat vermeye çalıştık. Çizimlerimizin en temel mesajı umuttur, çünkü her şeye rağmen umut yaratmak istiyoruz."
AA
Kaynak: