İş Bankasının "Tarım Sohbetleri" toplantısı yapıldı
KARAMAN (AA) - Türkiye İş Bankası'nın "Tarım Sohbetleri, Tarımda Markalaşma" toplantısının beşincisi, Karaman'da çiftçilerin yoğun katılımıyla...
KARAMAN (AA) - Türkiye İş Bankası'nın "Tarım Sohbetleri, Tarımda Markalaşma" toplantısının beşincisi, Karaman'da çiftçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan İş Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü Tarım Birim Müdürü Özgen Şenel, Karaman'ın coğrafi yapısı itibariyle yüzde 36'sı ekilebilir tarımsal araziden oluştuğunu söyledi.
Karaman'ın ekonomisiyle canlı kaldığını söyleyen Şenel, "Yüzde 26'sı çayır ve mera. Çayır ve meranın yüksek oranda olduğu sanırım ülke geneli çok fazla yerimiz yok." dedi.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu da ilçede tarım adına çeşitliliğin fazla olduğunu söyledi.
Özellikle kentte elma ve pancar üretiminin yoğun olduğuna dikkati çeken Muğlu, "Son zamanlarda da mısır gündeme geliyor. Çünkü mısır çiftçinin para kazandığı ürün haline geldi. Çiftçimiz para getirisinin düşük olması sebebi ile buğday ekimi yapmıyor." şeklinde konuştu.
Karaman'da toprağın verimliliğinin yüksek olduğunu belirten Muğlu, "Bizde Antep fıstığı bile yetişir. Son zamanlarda Türkiye'de neredeyse en iyi elma üretimini gerçekleştiren il, 12 milyon elma ağacı ile biziz. Elma ihracatında biraz düşüklük var, sadece iç piyasaya veriyoruz. Dışarı verildiği zaman Karaman'dan çıkışı olmadığı için bir yükselme gözükmüyor. Pancara gelince, biliyorsunuz son zamanda pancar fabrikalarının özelleştirilmesi gündemde.
Biz bu konuda özeleştirilmesine karşı değiliz ama bu şartlar altında özelleştirilmesine kesinlikle karşıyız. Üreticilerimizin en garanti ürün gördüğü sadece pancardır. Çiftçimizin en garanti para kazandığı üründür, o nedenle özelleştirilmesi bizim için oldukça sakıncalı. Onun için özelleştirilmesi yerine çiftçi kardeşlerimize verilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: