İşbirliği güç birliği kredisi

Seydişehir Sanayici Ve İşadamları Derneği (Sesiad)’nin organize ettiği “İşletmelere Devlet Yardımları’ semineri küçük bir grup işletmecinin katılımı ile ilçemizde gerçekleşti. 
 Konya’dan Mühendislik danışmanlık Uzmanları Muhammed İsmail Dinçer ve Rahim Aladağ'ın konuşmacı olarak katıldığı programda “Tübitak, Kosgeb, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, AB Bakanlığı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı” gibi ulusal fon kaynakları hakkında bilgi verildi.

Bir işletmeci olarak bendeniz “İşletmelere Devlet Yardımları” seminerini izleyendenim. . Daha çok Konya’daki devlet destekleri hakkında danışmanlık yapan Muhammed İsmail Dinçer ve Rahim Aladağ'ın, kendi tabirleri ile; “beş altı saat süren ve daha az işletmeciye yönelik çalışmayı, Seydişehir’de daha kalabalık bir işletmeciye yaptıklarını” söylediler..

Bunu, şunun için söylüyorum: Seydişehir küçük esnafı çıkış arıyor ve kendisine yardımcı olabilecek her türlü öneriye kulak kabartıyor. Küçük esnaf her geçen gün eridiğinin yok olduğunun farkında çünkü.

Asıl konumuza geri dönelim.

Rahim Aladağ; “özellikle küçük işletmelerin birleşmesi ve yeni bir şirket kurmaları halinde, KOSGEB’in 250 bin TL hibe ve 500 bin TL faizsiz kredi sağladığını” söyledi. “Hanımlarınızı ikna edip, ortaklığa girin” önerisini yapan Aladağ, “aksi taktirde yok olmaya mahkumsunuz” uyarısı, salonda gülüşmelere yol açsa da son derece yerinde bir öneriydi.

Bu proje yeni bir şey değildi aslında. Geçen yılda, Seydişehir’in gündemine geldiğini biliyorum. Ama geçen yıldan bu yana, Seydişehir’de bu konuyu değerlendirmeye alan ve bu konuda çalışma yapan hiç bir işletme olmadı.

Peki o zaman, “uygulanmadı ise, bunun sebebi nedir?”Yoksa bu proje, uygulanabilirliği olmayan bir proje midir?” sorularını peş peşe sorabiliriz.

Bu soruya cevap vermeden önce birkaç cümle söylemek istiyorum.

Her zaman dediğim gibi şimdi de tekrar edeyim . “Gelişen ve değişen ekonomik sistemde küçük esnafa yer yoktur. Türkiye’nin gelecek vizyonunda küçük esnafa yer ol-ma-ya-cak-tır… Bunun farkında olan işletmelerden, ancak birleşenler, birleşerek büyümek isteyenler, büyük düşünenler, parası olupta büyük iş yapanlar ancak ayakta kalabileceklerdir. “

2011 yılında, Türkiye online alıverişi %35 oranında artmış. Bu ne demektir? Bu; “bilgisayar bilen ve interneti olan her fert için, dünyanın tüm mağazaları ve alışveriş siteleri parmaklarının ucunda” demektir.” Hal böyleyken, küçük işletmeler, eğer hızla gelişen bu sisteme ayak uyduramıyorlarsa yok olmaya mahkumdurlar.

Bunun için tek kurtuluşun, “birleşme” olduğunu uzmanlar söylüyor. Böyle yapılması halinde devletin mutlaka buna destek olacağını yine uzmanlar söylüyor.

En az beş işletmenin bir araya gelmesi şartı ile; 250.000 TL (geri ödemesiz), 500.000 TL (geri ödemeli) “İş birliği”, “Güç Birliği Kredisi” almak mümkün olmaktadır. Yarın çok geç olabilir. Küçük işletmelerden, bu konuya erken kafa yoran ve eyleme geçenler kazanacak, geç kalanlar ise bu imkânın ardından bakakalacaktır.

Siz ey küçük işletmeci meslektaşlarımız! Gelin, “İş Birliği Güç Birliği Kredi” şansızımızı kullanalım.

Çünkü yarın çok geç olabilir ve “eyvah!” fayda vermeyebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum