İsrail'e gidecekti, hayvan yemi oldu

İsrail'e gidecekti, hayvan yemi oldu

Silifke ilçesine bağlı Kocaoluk Mahallesi'nde üretilen ve sezon boyunca İsrail'e ihraç edilen kabaklar, mevcut savaş nedeniyle tarlada kaldı.

Kocaoluk Mahallesi'nde bu yılın hasat sezonu kabak hasadı ile başladı. Ancak İsrail'in Filistin'deki saldırıları nedeniyle kabak ihracatı durdu ve üreticiler zor günler geçiriyor. Sezon başında 3 ila 5 liradan satılmak üzere olan kabaklar, alıcı bulamadığı için tarlada kaldı. Üreticiler, ürünlerini ya hayvan yemine dönüştürüyor ya da elde kalan kabakları başka yollarla değerlendirmeye çalışıyor.

İsrail'e gidecekti, hayvan yemi oldu

Kabaklar Hayvanlara Yem Oluyor

Üretici Mehmet İmir, "20 müstahsile bakıyorum ve kabak hasadına başladık. Ancak kabaklar Mersin halinde satılmıyor. Ürünleri Mersin'de veya burada hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye beş lira yazıyorduk, fakat tüccar arkadaşlarımız zarar edince herkes yere kesiyor. Sıkıntımız ihracatın olmaması. Ürünlerimiz genelde İsrail'e ihraç ediliyor ve şu an sıkıntı yaşıyoruz. İhracat açılmazsa bu ürünler iç piyasaya kalkmaz. Sadece bu köyde üç bin dönüm ekili sebze var. Bugün kabak böyle olursa yarın karnabahar ve domateste de aynısı olacak. 110 dönüm yerim var ve bin ton ürün bekliyorum" dedi.

İsrail'e gidecekti, hayvan yemi oldu

Alternatif Çözümler Aranıyor

Fethi Yüksel ise, "Kabaklarımız para etmediği için hayvanlara döküyoruz. En azından hayvanlarımızın yem ihtiyacını karşılamış oluyoruz" şeklinde konuştu. Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Şahin, "Kabaklarımız mahsullerimiz satılamamaktadır. Kesip tarlada bırakıyoruz ve fazlasını hayvanlara yem olarak veriyoruz. İhracat olmadığı sürece mahsuller para etmiyor" dedi.

İsrail'e gidecekti, hayvan yemi oldu

Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer ise, ihracatın yeniden başlaması durumunda üreticilerin rahat bir nefes alacağını belirtti. Üreticiler, alternatif pazarların bulunmasını ve ihracat yollarının açılmasını umut ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.