"İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi, daha geniş normalleşme sürecinin parçası"

"İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi, daha geniş normalleşme sürecinin parçası"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Aybet: - "İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi, Türkiye'yle Rusya gibi bölge ülkeleri arasında gerçekleşen daha geniş normalleşme sürecinin bir parçası"- "İsrail'le uzlaşma, Türkiye için pragmatik realpolitik ile manevi

NEW YORK (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Gülnur Aybet, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye'yle bölge ülkeleri arasında gerçekleşen daha geniş normalleşmenin bir parçası olduğunu söyledi.

Aybet, Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen "Türk-İsrail İlişkilerinde Yeni Başlangıçlar: Beklentiler ve Gerçekler" adlı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye için terör örgütleri PYD, YPG ve DEAŞ gibi bölgesel tehditlerin varlığına dikkati çekti.

İran'ın nükleer anlaşma sonrasında bölgedeki etkisini artırdığını kaydeden Aybet, "Güvenlik endişelerinden doğan bu iki unsur, Türkiye ile İsrail'in çıkarlarını yakınlaştırdı ve uzlaşma sürecini hızlandırdı." dedi.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye'yle Rusya gibi bölge ülkeleri arasın da gerçekleşen daha geniş normalleşme sürecinin bir parçası olduğunu belirten Aybet, "İsrail'le uzlaşma, Türkiye için pragmatik realpolitik ile manevi hinterland arasındaki dengeyi sağlamanın bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Aybet, şunları kaydetti:

"Manevi hinterland, Osmanlı geçmişinden geriye kalan herhangi bir irredantizmi (yayılmacı milliyetçilik) ifade etmiyor. Aslında, İslam dünyasının insanlarıyla sorumluluk duygusu ve dayanışmaya işaret ediyor. Bu sorumluluk duygusu tarihsel ve kültürel gelenekten kaynaklanıyor. Bu nedenle, Türkiye, reelpolitiki ve manevi hinterlandı eş zamanlı yürütebilir."

- "Doğalgaz, bölgede istikrar için önemli"

Aybet, İsrail'in Leviathan ve Tamar bölgelerinde bulunan doğalgaz rezervlerinin kendi iç tüketiminden fazla olduğuna işaret ederek, İsrail gazının Avrupa'ya ulaşması noktasında ekonomik olarak en uygulanabilir rotanın Türkiye üzerinden geçtiğini vurguladı.

Hem İsrail'in hem de Türkiye'nin söz konusu doğalgaz boru hattının sürdürülebilir istikrarını arzuladıklarını belirten Aybet, bunun için her iki ülkenin bölgede denge unsuruna gerek duyduğunun altını çizdi.

Aybet, doğalgazın, hem bölgede sürdürülebilir istikrara neden olan hem de bunu mümkün kılan önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.

Panele New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, THO Başkanı Ali Çınar ve uzmanlar katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı