İstanbul için ortak protokol
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle İstanbul'da düzenlenmesi planlanan fuar ve kongrelerin iptal edilmesi riskine karşı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ortak protokol imzaladı
İSTANBUL (AA) - FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle İstanbul'da düzenlenmesi planlanan fuar ve kongrelerin iptal edilmesi riskine karşı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ortak protokol imzaladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayı Toplantısının 5. birleşimi Saraçhane'deki Büyükşehir Belediye binasında gerçekleşti. Mecliste İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) arasında, terör olayları nedeniyle yara alan İstanbul'un, tanıtımının yapılması için bir protokol imzalanması teklifi gündeme geldi. Teklifle ilgili, İBB Meclisi'ne Hukuk-Turizm-Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Müşterek raporu oylamaya sunuldu. Rapor CHP'nin reddine rağmen, AK Parti'nin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
Protokolle, uluslararası fuar ve kongrelerin rezervasyon iptallerini engellemek, İstanbul'un itibarını korumak, yeni organizasyonların uygulanması için heyecan ortamı oluşturmak, Doğu ve Batının birleştirici gücü olduğunu vurgulamak, İstanbul'un güvenli bir şehir olduğunu ve 15 Temmuz zaferini dünyaya anlatmak amaçlanıyor.
Protokole göre, İTO'nun bu kapsamda hazırlayacağı projelere İBB 3 buçuk milyon TL fon desteği sağlayacak. Protokol 1 yıl geçerli olacak. İBB ve İTO arasında imzalanacak protokolle terör olayları nedeniyle uluslararası arenada güven sıkıntısı yaşayan İstanbul'un tanıtımı yapılacak.
Kabul edilen raporda, "Dünya Kongre Şehirleri sıralamasında 8'inciliğe kadar yükselen İstanbul, terör olayları ve FETÖ darbe girişimi nedeniyle 50'nciliğe kadar gerileme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Daha önce İstanbul'da yapılması planlanan birçok uluslararası fuar ve kongre, darbe girişimi nedeniyle iptal edildi. Ancak 2016 yılı itibariyle söz konusu iptallere bağlı olarak, İstanbul'un dünya sıralamasındaki yeri 50'nci sıralara düşme tehlikesi altındadır. Belirtilen olaylar ve gelişmeler nedeniyle İstanbul’un özel olarak tanıtımının yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bunun için İBB ve İTO arasında uygulanmak üzere protokol hazırlanmıştır." ifadelerine yer verildi.
- Rapor Meclis'te tartışıldı
Rapor, İBB Meclisi'nde tartışma yaşanmasına yol açtı. Konuyla ilgili söz alan CHP'li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, "Bu çok ağır, çok önemli bir konudur. İstanbul'un 50'nci sıraya düştüğünü söyleyen bu raporla bunu Büyükşehir Belediyesi de tescillemiştir. Burada bu protokol yapmadan önce doğru dürüst değerlendirilmesi lazım." diye konuştu.
CHP'li Meclis üyesi Taner Kazanoğlu ise 3 buçuk milyon liranın İBB tarafından kullanılması gerektiğini belirterek, "Belediyenin parası çarçur ediliyor. İTO Türkiye'nin sayılı kurumlarından biri ve parası var. Biz niye para veriyoruz? Bize emanet olan o paraları bu şekilde nasıl harcarız?" dedi.
Hukuk Komisyonu Başkanı Osman Gökçebaş da iddialarla ilgili şunları söyledi:
"Belediyenin asıl görevleri arasında tanıtım ve ekonomik girdi sağlamak da var. İstanbul 50'nci sıraya düşmüş değil, bu tehlikeyle karşı karşıya. Bu tehlikeye karşı bu protokol, bu tehlike görüldüğü için yapılmıştır."
AA
Kaynak: