İstanbul kentsel dönüşümle "depreme karşı" güçleniyor
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaya:- "İstanbul'da 1999 depreminden sonra yaklaşık 50 bin riskli bina tespit ettik. Bu 50 bin riskli binada 220 bin civarında konut ve 31 bin civarında da iş yeri var"- "İstanbul'da riskli olduğu için yıkılan bina sayısı yak
İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Kaya, İstanbul'da 1999 Marmara depreminden sonra yaklaşık 50 bin riskli bina tespit ettiklerini belirterek, "İstanbul'da riskli olduğu için yıkılan bina sayısı yaklaşık olarak 19 bin ve bu da 88 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Halen yıkım çalışmaları devam eden birçok ilçede, birçok bina var." dedi.
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 1999'daki depremden sonra riskli binaların belirlenmesi konusunda çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Kentte yaklaşık 50 bin riskli bina tespit edildiğini ifade eden Kaya, şu bilgileri verdi:
"Bu 50 bin riskli binada 220 bin civarında konut ve 31 bin civarında da iş yeri var. Tabii bunlar bizim tespitlerimiz. Mevcutta bu sayının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul'da riskli olduğu için yıkılan bina sayısı yaklaşık olarak 19 bin ve bu da 88 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Halen yıkım çalışmaları devam eden birçok ilçede, birçok bina var. Bununla ilgili kira yardımı da devam ediyor. Yaklaşık olarak 775 milyon lira kira yardımında bulunmuş oluyoruz."
- "Fikirtepe'de 6 bin 341 riskli bina tespit ettik"
Kaya, İstanbul'da 19 ilçede ve 62 bölgede riskli alan çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Esenler, Sarıyer, Kartal, Pendik, Beyoğlu ve birçok ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü, Fikirtepe'deki çalışmaların kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Fikirtepe'nin tamamına baktığımızda, 134 hektarlık bir alan var burada ve 6 bin 341 riskli bina tespit ettik. 17 bin 728 bağımsız bölüm tespitimiz de var. Buranın planlaması sonucu 61 yapı adası meydana geliyor. Şu anda bu yapı adalarında birçoğunun inşa faaliyetleri devam ediyor. Bütün binalar yenilendiği zaman 'güzel bir Fikirtepe göreceğiz' diye düşünüyorum. Fikirtepe'deki çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca takip edilmekte."
Kaya, Beyoğlu'nda da 9,2 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüldüğünü, bu kapsamda yaklaşık bin 400 vatandaşın başka yerde ikametgahını sağladıklarını, daha sonra vatandaşların yerlerine geçeceğini söyledi.
- "Vatandaşa da görev düşüyor"
Kaya, binaların depreme karşı güçlendirilmesi ve hasar tespit çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.
Vatandaşların özellikle kendi binasının tespitini yaptırmasının önemini vurgulayan Kaya, şöyle konuştu:
"Bu konuda laboratuvarlar var. Laboratuvarlarımızda binaların riskli olup olmadığına ilişkin tespitler yapılmaktadır. Herkes kendi binasının tespitini yaptırırsa bizim için çok daha önemli bir iş yapmış olacaklar. Çünkü devlet olarak bizim tüm binalara girip, bina bina tespit yapmamız çok zor. Riskli binalarda oturmayalım. Bizim için can güvenliğimizden daha önemlisi yok. İstanbul halkına sesleniyorum; herkes kendi binasının tespitini yaptırsın ve bize düşen görev de varsa buyursunlar gelsinler yardımcı olalım."
Kentsel dönüşümle ilgili yeni yönetmeliğin geçen günlerde yürürlüğe girdiğini anımsatan Kaya, "Vatandaşın binasını daha rahat yapabilmesi için devletten alacağı krediler ve faiz destekleriyle ilgili bir yönetmelik. Vatandaşlara bu anlamda hayırlı olsun diyelim." dedi.
- Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılan bazı ilçeler
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kentsel dönüşüm çalışmaları yapılan Gaziosmanpaşa'da riskli alan ilan edilen bölgelerde 11 bin 50 bina bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında da bugüne kadar bin 365 bina yıkıldı. Ayrıca bu yıl içinde 5 bin konutluk projelerin temeli atılacak.
Bağcılar Belediyesi sınırları içerisinde 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilen 5 bölge var. Bağcılar'da 5 bölgede toplam 522 bin 203 metrekare alan riskli bölge ilan edildi. Kentsel dönüşüm çerçevesinde 2 bin 175 riskli yapı belirlendi ve 2 bin 85 bina yıkıldı.
Esenler'de 2012'de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları hareketlendi. İlçede yaklaşık 100 bin konutun dönüşüme ihtiyacı bulunuyor. Bu konutların, 5 yılda 26 bini yıkıldı ve yeniden inşa edildi.
Bayrampaşa'da da 1999'dan bu yana 4 bin 67 bina yenilendi. Diğer riskli binalarla ilgili çalışmalar sürüyor.
AA
Kaynak: