"İstanbul'a bir villa bahçesi gibi bakıyoruz"

"İstanbul'a bir villa bahçesi gibi bakıyoruz"

İBB Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Kacır:- "Başlatılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2015'te 130 bin, 2016'da 180 bin yetişkin ağacı İstanbul'a kazandırdık. Bunun dışında otoyol ve çevre yollarında ses duvarı oluşturması için 120 bin adet leylandi v

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Faruk Kacır, şehir genelinde bir ağaçlandırma seferberliği gerçekleştirdiklerini belirterek, "2017 yılında İstanbul’a 150 bin yetişkin ağaç kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.

AA muhabirine, 300 dönümlük arazi üzerine kurulu Alibeyköy Fidanlığında, şehirde yürütülen yeşillendirme çalışmaları hakkında bilgi veren Kacır, İstanbul genelinde yaptıkları tüm peyzaj uygulamalarının lojistiğini Alibeyköy Fidanlığından yaptıklarını ifade ederek, buranın Türkiye'nin en büyük ve en modern saksılı fidanlığı olduğunu söyledi.

Fidanlıkta toprak üretim merkezi ve bir bahçe marketin bulunduğunu aktaran Kacır, "Hafriyattan elde ettiğimiz toprakları verimli karışımlar uygulayarak İstanbul genelindeki peyzaj uygulamalarımızda kullanıyoruz. Bunun yanı sıra fidanlığımız içerisinde Türkiye'nin en büyük bahçe marketi var. Burada vatandaşlara bire bir bitki satışını gerçekleştirirken, bitki kültürünü anlatıyoruz." diye konuştu.

- "2017 için hedef 150 bin ağaç"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul genelinde başlattıkları ağaçlandırma seferberliğini ara vermeden sürdürdüklerini kaydeden Kacır, şöyle devam etti:

"Başlatılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2015'te 130 bin yeni yetişkin ağacı diktik. 2016'da 150 bin ağaç dikmeyi hedefledik ama sonrasında 30 bin fazlasını dikerek bir yılda toplamda 180 bin adet yetişkin ağacı İstanbul'a kazandırdık. Bunun dışında otoyol ve çevre yollarında ses duvarı oluşturması için 120 bin adet leylandi ve servi dikimini gerçekleştirdik. 2017 hedefimiz toplamda 150 bin yeni yetişkin ağacı İstanbul'a kazandırmayı hedefliyoruz."

Fidan dikmediklerini belirten Kacır, çeşitli bölgelerdeki çiftçiler aracılığıyla bitki üretimi yaptıklarını ifade ederek, "Peyzaj alanları için Sakarya, İzmit, İzmir, Adana, Düzce ve Bolu gibi Türkiye'nin çeşitli illerinde sözleşme yaptığımız çiftçilerle bitki üretimini gerçekleştiriyoruz. Yetişkin ağaçların yanı sıra, çalı, gül, mevsimlik çiçek ve lale üretimi yapılıyor." bilgisini verdi.

İstanbul'un caddelerini, yol kenarlarındaki boşlukları, kavşakları, park ve İSKİ’nin baraj havzalarındaki ağaçlandırmayı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini anlatan Kacır, şunları kaydetti.

"Bahsettiğim noktalarda, meşe, ıhlamur, dişbudak, sedir, çam, leylandi, servi, alev ağacı, akça, süs kirazı gibi türleri dikiyoruz. Tabii bunu Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığıyla yapıyoruz. Belediye Başkanımız Topbaş'ın talimatıyla İstanbul'a bir villa bahçesi gibi bakıyoruz. Bunu yapmanın yanında bir de ağaçlandırma noktalarının bakımını da gerçekleştiriyoruz. Faaliyetlerimizi bitkilerin, toprağın, suyun bilimsel analizlerini yaparak yürütüyoruz."

- "Lale ithal etmiyoruz"

Faruk Kacır, İstanbul'un çok sayıda noktasında peyzaj çalışmalarının yürütüldüğünü, yakında lalelerin açmasıyla birlikte şehrin rengarenk olacağını hatırlatarak, lale soğanı ithal edilmediğini söyledi.

Konya ve Balıkesir ile İstanbul'un Silivri ilçesinde üretilen lale soğanlarının başka ülkelere ihraç edildiğini anlatan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016 yılı rakamlarına göre Türkiye'de üretilen lale soğanı 60 milyon adet. Bunu üreticimizle beraber gerçekleştiriyoruz. Konya ve Balıkesir illeriyle Silivri ilçemizde üretilen lale soğanını İstanbul’da uyguluyoruz. 60 milyon lale soğanının 25 milyon adedini İstanbul’da kullanıyoruz. geriye kalan 35 milyon lale soğanı da Türkiye genelindeki il ilçe belediyelerine satılıyor. Konya’daki üreticimiz 10 farklı ülkeye de lale soğanı ihraç ediyor. Şunu rahatlıkla söylüyorum. Lale ithal etmiyoruz. İstanbul'daki lalenin tamamını Türkiye’de sosyal sorumluluk projesi kapsamında yetiştiriyoruz."

Kacır, yürütülen faaliyetlerin istihdama ciddi katkı sağladığını, Ağaç AŞ ile Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığına bağlı yaklaşık bin 200 personel ile sözleşmeli çalışan, üretim yapan çiftçilerin çalıştırdığı ve bunların yakınlarıyla toplamda 10 binin üzerinde insanın, ağaç ve peyzaj işlerinden ekmek yediğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı