İstanbul'da Kentsel Dönüşüm İçin "Yarısı Bizden" Kampanyasında Yenilikler

İstanbul'da Kentsel Dönüşüm İçin "Yarısı Bizden" Kampanyasında Yenilikler

İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandırmak ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla başlatılan "Yarısı Bizden" kampanyasında önemli yenilikler duyuruldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümü teşvik eden "Yarısı Bizden" kampanyasının yeni dönemine ilişkin bilgileri paylaştı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Bakan Kurum, "Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok. İstanbul'da Yarısı Bizden'de yeni dönemi başlattık" dedi.

"Yarısı Bizden" Kampanyasında Yenilikler

İstanbul'da kentsel dönüşümü teşvik eden "Yarısı Bizden" kampanyası, 26 Nisan-2 Haziran 2023 tarihleri arasında e-devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüme başvuru topladı. Yeni başvuru süreci ile birlikte artık süre kısıtlaması olmadan talepler alınacak. Risk analizleri tamamlanmış 39 ilçedeki tüm riskli yapı sahipleri, destekten yararlanabilecek.

Kampanya Detayları ve Başvuru Süreci

  1. E-Devlet Başvurusu Gerekmiyor

    • Yeni dönemde e-devlet üzerinden başvuru yapma zorunluluğu kaldırıldı.
  2. Kampanyadan Kimler Faydalanabilir?

    • İstanbul'daki riskli yapı sahiplerinin tamamı kampanyadan yararlanabilir.
  3. Riskli Yapı Nasıl Tespit Edilir?

    • Yapının risk durumu, Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlar tarafından yapılan karot örneği ile belirlenir.
  4. Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

    • Riskli yapı tespiti yapıldıktan sonra, hak sahipleri bir yüklenici ile sözleşme imzalayarak projelendirme ve yapı ruhsatı işlemlerini tamamlar. Ardından ilçe belediyelerine Yarısı Bizden desteği için başvuruda bulunulur.
  5. Proje Ön Şartları Nelerdir?

    • Yeni yapı, eski yapının bir buçuk katından büyük olmamalıdır. 1 Nisan 2023'ten sonra hazırlanmış ruhsat projeleri bu kampanyadan yararlanabilir.
  6. Sözleşme İmzalama Süreci

    • Hak sahipleri, Bakanlığın belirleyeceği randevu tarihinde Bakanlık ile hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalar.
  7. Hibe ve Kredi Miktarları

    • Konutlar için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, işyerleri için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi verilecektir. Diğer her bir konut ve işyeri için ek kredi desteği sağlanacaktır.
  8. Ödemeler Nasıl Yapılacak?

    • Ödemeler hak sahipleri adına yükleniciye yapılacak. İlk ödeme iş başlangıcında yüzde 30, taşıyıcı sistem bitiminde yüzde 30, yapı sıvaya kadar hazır olduğunda yüzde 30 ve son olarak yapı kullanım izin belgesi alındığında yüzde 10 oranında yapılacak.
  9. Kredi Geri Ödemeleri

    • Geri ödemeler, yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlayacak ve 10 yıl vadeye kadar uygulanacaktır. Faiz uygulanmayacak, sonrasında TÜFE oranının yarısı kadar güncelleme yapılacaktır.
  10. Tahliye Desteği

    • Tahliye desteği tek seferde 100 bin TL olarak ödenecek ve hem kiracılar hem de ev sahipleri bu destekten yararlanabilir.
  11. Yeni Yapılarda Hak Kaybı Olacak mı?

    • Otopark ve sığınak alanları, inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulacak ve hak kaybı yaşanmayacak.
  12. Kredi İçin Gelir Şartı Var mı?

    • Kredi verilirken gelir ve kredi puanı dikkate alınmayacak.
  13. Başvuru Tarihleri

    • Kampanyaya süre kısıtlaması olmadan başvurulabilecek.

"Yarısı Bizden" Kampanyasında Ne Değişti?

Yeni düzenlemelerle birlikte e-devlet başvuru zorunluluğu kaldırıldı ve otopark ile sığınakların proje metrekaresinin dışında tutulması sağlandı. Ayrıca, ilk ödeme oranı artırılarak yüzde 30 olarak düzenlendi. Bu değişikliklerin, çok sayıda vatandaşın kampanyadan yararlanmasını sağlaması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.