"İstanbul'u rüyamda görmek hayatımı değiştirdi"

"İstanbul'u rüyamda görmek hayatımı değiştirdi"

Gençlik döneminde İstanbul'u rüyasında görmesiyle Türkiye sevgisi başlayan Sudanlı Gadalla, öğretmeninin tavsiyesiyle Türkiye'de yüksek lisans eğitimi aldı- Eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönen Gadalla, Sudanlılara Türkçe öğretiyor- Seyfeddin Gada

HARTUM (AA) - ABDULLAH ULUYURT - Gençlik döneminde İstanbul'u rüyasında görmesiyle Türkiye macerası başlayan Sudanlı Seyfeddin Gadalla, Türkiye'deki yüksek lisans eğitiminin ardından ülkesine dönerek Sudanlılara sevdiği dil olan Türkçe öğretiyor.

Gadalla, Türkiye macerasını ve Türk kültürüne ilgisini AA muhabirine anlattı.

Ortaokulda İstanbul’u rüyasında gördüğünü belirten 28 yaşındaki Gadalla, Türkiye sevgisinin o dönemde başladığını söyledi.

Ortaokul döneminde tarih derslerinde Osmanlı Devleti, İstanbul, Türkiye hakkında bilgiler edindiğini dile getiren Gadalla, rüyasında İstanbul'u görmesine tarih dersinin etki etmiş olabileceğini ifade etti.

Ülkesinde lise ve üniversite eğitimini tamamlamasının ardından Türkiye'de 2013-2016 yılları arasında yüksek lisans yapmaya başladığını belirten Gadalla, "Sudan’daki Umdurman İslami İlimler Üniversitesini başarıyla bitirdim. İngilizce üzerine yüksek lisans yapmayı düşünüyordum. Çok sevdiğim Arapça öğretmenim Türkiye'de yüksek lisans yapmamı önerdi. Türkçe bilmiyordum ancak İstanbul'u çok seviyordum. Onun bu teklifi çok cazip geldi. Başvurumun olumlu sonuçlanmasıyla kendimi İstanbul'un büyülü sokaklarında buldum." dedi.

- "Sudan’daki aile sıcaklığını Türkiye'de buldum"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı üzerine yüksek lisans yaptığını söyleyen Gadalla, Türkçe bilmediği için İstanbul'a gider gitmez kursa yazıldığını, her gün Türkçe çalıştığını kaydetti.

Gadalla, yaklaşık 5 ayda Türkçe şiirler okuyacak seviyeye geldiğini ifade etti.

Türkiye’de geçirdiği 3,5 yılda unutulmaz anlar yaşadığını belirten Gadalla, “Sosyal bir insandım. Kısa sürede uluslararası öğrenci dernekleriyle temas kurdum. Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği programları kapsamında belediyelerde Sudan'ı anlattım. Dernekte de Sudan masası başkanlığı yaptım." diye konuştu.

Türkiye'de yabancılık çekmediğini dile getiren Gadalla, bu güzel ülkede kaldığı sürede yaklaşık 20 kenti gezdiğini söyledi.

Gezdiği kentler arasında en sevdiği yerin Bursa olduğunu ifade eden Gadalla, "(Gez dünyayı, gör Konya'yı) diyorlar ama Konya'yı görmek nasip olmadı. Mevlana şehrini görmeyi çok istiyorum. Gittiğimiz illerde ve İstanbul’da, Türk halkı bize yabancı olduğumuzu hissettirmedi. Sudan’daki aile sıcaklığını Türkiye’de buldum. İstanbul'u rüyamda görmek hayatımı değiştirdi. Bunu bütün kalbimle söylüyorum." dedi.

- Sudanlılara Türkçe öğretiyor

Gadalla, üniversitedeki hocalarını unutamadığını vurgulayarak Türk akademisyenlerin kişisel gelişimine ciddi katkı sağladığını dile getirdi.

Yüksek lisans eğitimini başarıyla bitirdikten sonra ülkesine döndüğünü söyleyen Gadalla, “Hartum'a geldikten sonra Kur'an-ı Kerim Üniversitesi Türkoloji Bölümünde derslere girmeye başladım. Şu an Sudanlılara, sevdiğim dili öğretiyorum. Hemşehrilerimin Türkçeye olan ilgileri beni çok mutlu ediyor. Üniversite haricinde ise Yunus Emre Enstitüsü Hartum Kültür Merkezinde Türkçe okutmanlığı yapıyorum." ifadelerini kullandı.

- Orhan Gencebay'ın şarkılarını dinliyor

Gadalla, eşinin de Türkçe bildiğini, doğacak çocuklarına da Türkçe öğretmek istediklerini belirterek "Türk kültürü hayatımıza girdi. Mesela menemensiz kahvaltıya oturmuyoruz. Eşim Türk poğaça ve börekleri yapmaya başladı." diye konuştu.

Türk kültür ve edebiyatından asla kopamadığını ifade eden Gadalla, şunları kaydetti:

"Sezai Karakoç'a hayranım. Onun eserleri, insanlara medeniyet aşılıyor. Tabii Necip Fazıl ve Mehmet Akif’i de unutmamak gerekiyor. Ayrıca fikirleri düşünce dünyama aykırı olsa da Tevfik Fikret’in eserlerini beğeniyorum. İnsanın yüreğine dokunan Orhan Gencebay’ın 'Dokunma' parçasını hala Sudan'da dinlerim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı