İstanbul'un 57 yıllık muhtarı

İstanbul'un 57 yıllık muhtarı

Sarıyer'de 1961'de muhtar olan 88 yaşındaki Refet Üstün, kendisini 57 yıldır aralıksız seçildiği Tarabya Mahallesi'ne adadı - Refet Üstün:- "Ben Türkiye'nin en yaşlı muhtarıyım. Yaşlı değil, en uzun süreli muhtarıyım desek daha doğru. Yaşlılığı kabul etmi

İSTANBUL (AA) - BERK ÖZKAN - Sarıyer'in Tarabya Mahallesi'nde 57 yıldır muhtarlık yapan 88 yaşındaki Refet Üstün, sağlığı ve koşullar elverdiği sürece görevine devam etmek istiyor.

Refet Üstün, Malatya'dan İstanbul'a göçen babasının Sarıyer'e yerleşmesinin ardından 1930'da Tarabya Mahallesi'nde doğdu. 1961'de muhtarlık için aday olan Üstün, seçilmesinin ardından kesintisiz olarak 57 yıldır görevine devam ediyor.

Hayatını muhtarlığa adayan Üstün'ün en büyük yardımcısı da 74 yaşındaki Nur Üstün.

Refet Üstün'ün, Dereiçi Sokak'taki muhtarlığında, kendisinden önceki muhtarların vesikalık fotoğrafları ile devlet büyükleriyle çektirdiği fotoğraflarının bulunduğu bir pano ve Atatürk köşesi yer alıyor.

Muhtarlığın bahçesinde çiçekler yetiştiren ve sokak kedilerini besleyen Üstün, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, mesleğinde vatandaşların gösterdiği takdirle ayakta durduğunu söyledi.

Mahallesini çok sevdiğini dile getiren Üstün, "Tarabya diğer semtlere göre başka bir yer. Havası başka, mahalli durumu başka. Rumların olduğu zaman başkaydı. Tavernaların, gazinoların olduğu zaman, şimdiki hayat başka. Bereket ki yollar yapıldı. Sarıyer güzelleşti." dedi.

- "Cumhurbaşkanımızın muhtarlığa gelmesini isterim"

"Muhtar olarak halkın taleplerini yerine getirdiğim zaman mutluluk duyuyorum." diyen Üstün, şöyle devam etti:

"Ben Türkiye'nin en yaşlı muhtarıyım. Yaşlı değil, en uzun süreli muhtarıyım desek daha doğru. Yaşlılığı kabul etmiyorum. Sağlığım ve koşullar elverdiği sürece muhtarlığa devam etmek istiyorum. En büyük isteğimiz tabi belediyemizin mahallemize yapacağı yardımlar oluyor. Ben bu mesleği aşkla yapıyorum. Gelecek seçimlerde yeni muhtar adaylarına tavsiyem şu ki; kalpleri benim kadar hızlı çarpmalı. Halka hizmeti canı gönülden yapmalılar."

Girdiği her seçimin kendisi için oldukça heyecanlı olduğunu belirten Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaş 'Muhtarım neredesin?' derse bana yeter. Beni yaşatan duygu bu. Yine seçim var. Bırakmak istesem de bıraktırmıyorlar. 'Devam edeceksin.' diyorlar. Ölünceye kadar muhtar olarak devam etmek istiyorum ve adaylığımı koyuyorum. Halka hizmetle bu işi devam ettireceğim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, büyük kişi, en son bir iftar yemeğinde beni yanına aldı. En çok istediğim şeylerden biri kendisinin muhtarlığa gelmesi. Tarabya'daki Huber Köşkünde ikamet ettiği için buralıdır sayıyoruz. Bir çok devlet büyüğüyle fotoğraf çektirdim ve bunları muhtarlığa astım. İçlerinde Alparslan Türkeş, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Abdullah Gül gibi isimler var. Cumhurbaşkanımızın gelmesi durumunda birlikte fotoğraf çektirmeyi çok arzu ediyorum. Onunla fotoğrafımın olmaması en büyük eksiğimdir."

- "İlk okula giderken Tarabya'ya Atatürk gelmişti"

Üstün, doğumundan bu yana aynı yerde yaşadığı için Tarabya ve dönemin meşhur Tarabya Oteli hakkında kendisine danışıldığını ifade etti.

İlkokula gittiği yıllarda öğretmenleri tarafından öğrencilerin rıhtıma götürüldüğünü anlatan Üstün, "7-8 yaşındaydım. Rıhtıma Atatürk'ün yatı Savarona gelmiş ve tekneyle iskeleye yanaşmışlardı. Yerlere halılar serilmişti. Atatürk Tarabya'ya gelmişti. Kendisini kalabalığın içerisinde gördüm. Çok anlamlı bir gündü benim için." dedi.

- "Rahmetli İnönü ile geçirdiğim gün en mutlu günümdü"

Merhum İsmet İnönü'nün 1961'de Sarıyer'deki Rumeli Feneri'ne gelerek bir askeri ziyaret etmek istediğini dile getiren Üstün, "Buradaki bir askerini görmek istiyormuş. O vakitler Rumeli Feneri'ne girmek yasaktı. Bana ulaştılar ve İnönü'yü götürmemi istediler. Ben de muhtar olarak oraya götürdüm. En mutlu günümdü. İsmet İnönü ile beraber Rumeli Feneri'ne gittik. Orada halk tarafından ilgiyle karşılandık. O günü unutamam." ifadelerini kullandı.

- "Eşim olmasa bu işi yapamam"

Eşiyle birlikte 36 yıldır çalıştığını söyleyen Refet Üstün, "Eşim olmasa bu işi yapamam. Gelen kişilerle o ilgileniyor. Benden istedikleri evrakları hazırlıyor. Eşim benim en büyük yardımcım. Hem evde çalışıyor hem de muhtarlıkta çalışıyor." dedi.

Refet Üstün'ün 74 yaşındaki eşi Nur Üstün de günün 24 saatini beraber geçirdiklerini belirterek, "Evrak vermesinde, bilgisayar işlemlerinde, gelen vatandaşların bütün isteklerini beraber karşılıyoruz. Eşimle beraber çalışmak çok güzel. Gurur duyuyorum. Yılların verdiği emekle beraber onunlayım. Herkes tarafından takdir görüyor." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı