İstinaf mahkemesi sayısı artıyor
Kamuoyunda "istinaf" olarak bilinen bölge adliye mahkemesi sayısı 9'a çıkarılacak- Bölge adliye mahkemesi sayısının 2019'da 15'e yükseltilmesi hedefleniyor
Kamuoyunda "istinaf" olarak bilinen bölge adliye mahkemesi sayısı, eylül ayında Adana ve Bursa'da iki mahkemenin daha faaliyete geçirilmesiyle 9'a çıkarılacak.
, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla bölge adliye mahkemelerinin sayısının artırılması amacıyla çalışma yapıldı.
Bu kapsamda Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da hizmet veren bölge adliye mahkemelerinin yanı sıra iki ilde daha mahkeme kurulması kararlaştırıldı.
Adalet Bakanlığınca yapılan değerlendirmelerin ardından Adana ve Bursa'da bölge adliye mahkemesinin faaliyete geçirilmesi kararı verildi. Adana ve Bursa bölge adliye mahkemelerinin eylül ayında hizmet vermeye başlayacağı öğrenildi.
Adli yargıda "istinaf" olarak nitelendirilen bölge adliye mahkemelerinin sayısının 2019'da 15'e yükseltilmesinin planlandığı bildirildi.
- "İstinaf"ın kuruluş süreci
Adli yargıda 2004'te, idari yargıda ise 2014'te istinaf mahkemelerinin kurulması yasalaştı. 20 Temmuz 2016'da bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri faaliyete geçirildi.
Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da adli istinaf olarak nitelendirilen, 94 ceza ve 123 hukuk dairesinden oluşan bölge adliye mahkemeleri hizmet vermeye başladı.
Ankara, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya ve Samsun bölge idare mahkemelerinde ise 42 idari dava, 20 de vergi dairesi faaliyete geçirildi.
İstinaf mahkemelerinin hizmet vermesiyle iki dereceli yargılama dönemi başladı. Söz konusu mahkemelerin kurulmasıyla hak arama yollarının çoğaltılması ve hukuki güvencenin artırılması amaçlandı.
Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin kurulmasıyla yeniden yargılama yolunun önü açıldı, delillerin de tekrar değerlendirilmesine imkan sağlandı.
İstinaf mahkemelerinin kurulmasıyla Yargıtay ve Danıştayın iş yükünün azaltılarak içtihat mahkemesi olması hedeflendi.
Kaynak: