İtikaf nedir? Şartları nelerdir? Konya'da itikaf
Allah'a yaklaşmak ve günahlarından tevbe etmek için Ramazan ayını fırsat bilen Müslümanlar 'itikaf' ibadetini araştırıyor. Peki itikaf nedir? İtikafa hangi camilerde girilebilir? Konya'da itikafa girilen camilere nasıl ulaşırım? soruların cevapları..
İtikaf bir camide ya da mescidde sadece ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak özellikle Ramazanın son 10 gününde dünyadan el etek çekmek bir nevi inzivaya çekilmek demektir..
Peygamber Efendimiz hicretten sonra her Ramazan'ın son on gününde itikafa çekilmiştir. Peygamber Efendiniz itikaftayken hanımlarıyla görüşmemiştir. Gündüzü oruç, gecesi namaz ve Kur'an okuma ile geçmiştir. Ramazanın son 10 gününden kastedilen murad ise Kadir Gecesi'ni yakalayabilmek ve onu ibadetle getirmiş olma şansını yakalamaktır. Kadir Gecesi ile ilgili Allah'ın ayetleri peygamberimizin hadisleri vardır Bu geceyi ifa etmek bin aydan daha hayırlıdır.
İtikaf anında dünya ile olabildiğince alakayı kesmek gerekir. Mümkün mertebe camiden çıkmamak gerekir. Tuvalet, abdest gibi ihtiyaçlar dışında cami dışına çıkılmamalı tam bir inziva hayatı yaşanmalıdır...
Türkiye’de geçtiğimiz yıl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde ifa edilemeyen itikaf, bu ramazanda il ve ilçelerdeki mülki amirliğin onay vermesi durumunda müftülüklerin belirlediği camilerde yapılabiliyor.
İtikaf ibadetinde asıl olanın camilerde yapılması olmakla birlikte salgın ve benzeri mücbir sebepler olması durumunda evlerin mescit olarak kullanılan bir odasında ibadet şartlarının gözetilerek yapılabileceği tavsiye ediliyor.
İtikaf 5 vakit namaz kılınan camide olur
İtikaf Müslümanın genelde yaptığı dünya işlerini bir tarafa bırakıp kendi içine yönelmesi, yaratıcısı ile adeta baş başa kalması ve kendisini onun huzurunda bir muhasebeye tabi tutması nedeniyle önemli bir kulluk görevi.
Ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman itikaf yapabiliyor. Herhangi bir zamanda itikafa girmek mümkün olmakla birlikte bu ibadeti ramazanın son 10 gününde eda edilmesi daha faziletli.
Peygamberimiz Hazreti Muhammed Medine'de geçirdiği ramazan aylarının son 10 gününde bu ibadeti yerine getiriyordu.
Özel yönleri ve hükümleri olan itikaf ibadeti cemaatle beş vakit namaz kılınan bir camide yerine getirilir. İtikafın amacı da bunu gerektirmektedir. Zira kişi ancak mescitte dışarıda meşgul eden şeylerden kendisini soyutlar ve nefsini arzu ve isteklerinden uzak tutup bütün vaktini ibadete ayırabilir. Gerçek anlamda itikaf yapabilmek için mescit gibi kişinin her şeyden soyutlanabileceği bir ibadet mekanında bulunması önem arz ediyor.
Ramazan ayı denince akla gelen en önemli ibadetlerden olan "itikaf", Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içerisinde kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına geliyor. Ramazan ayının son 10 gününde gerçekleştirilen itikafa girenlere "mütekif" veya "akif" deniliyor.
Kadınların itikafı
Kadınlar güvenlik, mahremiyet ve benzeri gerekçelerle mescid hükmünden istisna edilmiştir. Onlar itikafı evlerinin bir köşesinde yerine getirebilirler.
Konya'da itikaf
Konya’da da belirlenen camilerde itikaf ibadeti yerine getiriliyor.
Belirli sayıda kişinin itikafa girmesine izin verilen camilerde, cami görevlisi ve 5 kişi daha bulunabiliyor.
Konya’da bir camide ‘Az ye, az konuş, az uyu, çok ibadet yap, çok dua et, çok Kur'an oku’ düsturuyla itikafa giren 5 kişi günleri yoğun ibadetle dolu dolu geçiriyor.
Camideki itikaf programı şöyle:
İtikafa niyet ve giriş
Akşam namazı ve evvabin namazı:
Peygamber efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki, “Kim akşam namazını kıldıktan sonra dünya kelamı konuşmaksızın 6 rekat namaz kılarsa bu kendisi için on yıllık ibadete denk gelir” başka rivayette ise “Rahmet nazarıyla bakar” diyor.
İftar: Az yemeye çalışacağız. Topluca kitap okuma.
Yatsı namazına hazırlık: Serbest zaman
Yatsı Namazı ve Teravih Namazı
23.15 Tesbih namazı
İstirahat: Abdestli ve sünnete uygun
Kalkış 02:30:
12 rekat teheccüd namazı
100 Tevbe istiğfar, 100 Kelime-i Tevhid, 100 Salavatı Şerife ve dua
Sahur 03.30: Az yemeye çalışacağız
04:15: Kur'an tilaveti
05:00: Sabah Namazı - Tesbihat
06 30 İşrah Namazı: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), “İşrah vakti 12 rekat namaz kılan kişiye Allah cennette bir köşk inşa eder” buyuruyor.
Tefekkür ve tesbihat:
Serbest zaman: İsteyen Kur'an-ı Kerim tercümesi okur, isteyen istirahat eder
Saat 10:00: Kur'an tilaveti
Saat 11.30: Kudsi Hadisler okunacak
12.30 :Tesbihat
Öğle namazı
Cemaate mukabele takip
14.30 – 16:00: Gaylule
İkindi namazı
Ardından Kur'an vakti
Dua: Her gün farklı arkadaşımız kendine has duasını yapacak
Akşam namazına ve iftara hazırlık..
81 ildeki Müftülüklere talimat
Geçen yıl camiler için alınan ‘toplu ibadet kısıtlaması’ kararıyla itikaf ibadetini evlerde yapan Müslümanlar, bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında camilere kapanabilecek.
Bu kapsamda, Din İşleri Yüksek Kurulunun aldığı kararla, 81 ildeki Müftülüklere talimat gönderildi.
Talimatta: “İtikâfa girmek isteyenler için müftülüklerce belirlenecek camiler itikâf için hazırlanacaktır. İtikâf süresince ilgili kişiler COVİD-19 salgın hastalık tedbirleri kapsamında temizlik ve cami adabıyla ilgili gerekli hassasiyetlere dikkat etmeleri konusunda bilgilendirilecektir” ifadelerine yer verildi.
Konya'da itikafa girilen camiler
Diyanet İşleri Başkanlığı, ramazan ayının en önemli sünnetlerinden olan itikaf ibadeti için Türkiye genelinde 4 bin 665 cami belirledi.
Konya'da ve ülke genelinde itikaf için hazırlanan camilerin listesine ise Başkanlığın ramazan ayı için hazırladığı adresinden ulaşılabiliyor.
Kaynak:Memleket